Един от най-големите шведски всекидневници „Dagens nyheter” представя всяка седмица по една държава, членка на ЕС. Тази седмица дойде ред и на България, пише порталът zaedno.eu. “Братя мафиоти създават лошо реноме на България в ЕС” е заглавието на статията, описваща страната ни.

Над статията има няколко снимки. От най-голямата гледа ехидно набит остриган мъж с една цяла вежда, обграден от полицаи. Отдолу е пояснено, че през зимата е арестуван Ангел Христов, един от братята Галеви, който е заподозрян за организирана престъпна група. На друга снимка има две издокарани баби от Дупница, които обясняват, че за обикновените хора било добро присъствието на “братята” в градчето, защото нямало престъпност по улиците и боклука се извозвал редовно. На другите снимки се вижда кметството в Дупница, където “братята” имат офис и служат за съветници на кмета като фасада за истинската се дейност и прокурор Тонева, която е убедена, че те ще бъдат осъдени.
Журналистката от вестника разказва за разговора си с двете баби в чистият и зелен градски парк. Те не смятат, че “братята” ще бъдат осъдени, защото поддържали добри контакти на високо ниво.


Справедлив съд срещу братя Галеви ще бъде един тест в отговор на силния натиск упражняван от ЕС, пише още вестникът. В България съдът е далеч от желаното с присъдите си срещу водещи фигури на мафията. Корумпирани съдии, прокурори и политици са част от проблемите на страната. Миналата година ЕС замрази няколко млрд. евро, тъй като се смята, че държавата неглижира борбата с организираната престъпност. Част от финансовата подкрепа освен това попадала в неправилни частни джобове
“Братята” са били първата причина за оставката на бившия вътрешен министър. Те са построили своята империя само на 60 км южно от София, без да бъдат обезпокоявани за това. Те държат градчето в джоба си, в което не може нищо да се случи без тяхно участие.
По-надолу в статията се цитира прокурорът, че е трудно да се намерят хора да свидетелстват срещу тях. Пенсионерите били доволни и даже ги смятат за хора със златни сърца, тъй като често им давали пари за храна, независимо че винаги са се движели с големи черни коли и много телохранители. Според прокурора делото ще е трудно, тъй като мафиотите са били полицаи преди и знаят как функционира системата.
Посочва се че, корените на организираната престъпност са в годините, когато комунизмът се разпадна (уж) за една нощ и охранители и спортисти забогатяха бързо чрез нелегален бизнес, след което си купиха политическо покровителство.
За обикновения българин корупция в малка степен е част от ежедневието. Човек плаща например, за да се срещне с лекаря си, но как е структурирана на по-високи ниво е по-трудно да се разбере.
Когато ЕС притиска България да започне борба с организираната престъпност, си проличава, че съдебната система е слабото звено. Някои политици са били принудени да напуснат, но други продължават да са неприкосновени.
По-надолу се посочва, че въпреки че “братята” са арестувани, няма сигнали да са се предали. Напротив, адвокатът им съобщил, че те щели да се кандидатират за независими депутати на предстоящите избори. В градския парк в Дупница могат да се преброят много техни поддръжници, изобщо почти всички, които живеят в града ги поддържат. /БЛИЦ