Днес на сайта на МВР се появи информация, че на 3 октомври (преди повече от месец) таксиджия отмъкнал чантата на клиентка и избягал. Та криминалистите призовават ако има свидетели, да се явят, за да разкажат. Странен подход, а по-странно е, че от МВР опитват да демонстрират, че и след месец се работи по една такава дребна кражба. Какво ли чака извършителите на тежките престъпления?
Лошото е, че работата не е свършена на време, а когато се обадихме в МВР, те заявиха само, че не могат да отговорят защо таксито-крадец не е проследено чрез съвременните технологии, които по закон трябва да притежават жълтите автомобили. Ако фирмата е фантом, тук идва на въпрос защо тези фирми продължават да си се движат и да возят пътници при масовите проверки на МВР над бакшишите.
Да чакаш свидетели да ти помогнат тепърва е наивно. Едва ли в джунглата наоколо случка, в която таксиджия и клиент се дърпат за чанта, би впечатлил доста хора, та и те след повече от месец да отидат да свидетелстват.
От МВР явно разчитат на гражданското общество, което за съжаление у нас е в някакъв начален стадий, казано оптимистично. Иначе, ако имаше гражданско общество, някой щеше да звънне и да съобщи за случая минути или час след инцидента.
Въпреки добрите намерения на вътрешното министерство, появилата се така информация навлича негативи, защото всеки човек се замисля какво е правено повече от месец по случая, че изведнъж се изкарва на сайта с призив за помощ, вследствие на безпомощност.
Явно е и без да си криминалист, че само ограбената вече си спомня какво й се е случило преди месец. Но полицията не са забравили случая, напротив, те няма да оставят крадеца да се измъкне. Напълно е възможно дори да са го спрели преди за проверка, а въпреки, че колата му нямала лиценз да са го пуснали. Изобщо MADE IN BULGARIA.
Милан Николов, БЛИЦ