"Българите са уморени от това все да бъдат оптимисти" e озаглавена статия във френския вестник “Уест Франс”, цитирана от радио Дойче веле. Авторът Мишел Руже избира едно софийско семейство, за да илюстрира чрез неговия живот положението в страната.
Силвия е преподавател, Кирил - музикант. Семейство Биневи са представители на средната класа в България и далеч не са зарити от злато: България е една от най-бедните страни в Европа. Силвия разказва пред репортера на вестника, че в нейната сфера заплащането почти не се е променило от времето на комунизма.

Всички работят на по няколко места
През 1980 година тя започнала с 350 лева месечна заплата, сега получавала 450. Както много други учители в България, и Силвия се чувства в унизителна ситуация. Кирил изгубил работата си, но това като че ли е за добро, защото в момента като свободен музикант изкарвал по около 800 лева месечно. Семейство Биневи разказват пред репортера, че наоколо им всички хора работят на по няколко места - като келнери, таксиджии, водопроводчици. По-нататък в публикацията става дума за собствените жилища, наследени от социализма.

За много хора животът не се е променил особено много през последните 18 години
Биневи живеят на своите 70 квадрата и смятат, че днес не би било възможно да си купят апартамент. Цените в България са ужасни, според тях - жилища, хляб, ток, бензин, всичко поскъпва с 20, 30, 40 процента. В страната се внасят дори основни хранителни продукти, а българите харчат половината от бюджета си за храна, научават читателите на “Уест Франс”. По-нататък в публикацията с помощта на семейство Биневи са представени здравната и пенсионната система в България, а авторът припомня, че българите са сред най-бързо застаряващите нации в света.

Младите бягат
Синът на семейство Биневи, Кирил, следва в Техническия университет и живее с родителите си. Дали Кирил ще остане в България? - пита репортерът, отбелязвайки, че през последните 20 години милион и половина българи вече са напуснали страната. Това са добре образовани и предприемичиви хора на продуктивна възраст. Стефан иска да остане в България, но дали наистина ще остане - никой не знае, защото емигрантската вълна продължава, независимо че някои хора вече се връщат в България.

Много млади българи приеха възторжено влизането на България в ЕС и заминаха на запад
В края на обширната статия за България във френския вестник “Уест Франс” авторът Мишел Руже споменава санкциите на Европейската комисия заради корупцията в България и замразените европейски фондове. Кирил и Силвия Биневи смятат, че те са правилни, защото има много корупция по високите етажи, но спрените европари всъщност ощетяват хората. България има проблем с морала - приблизително това гласи финалният извод и общото съобщение на публикацията. /БЛИЦ