При хората с по-лабилна психика, които са между 7 и 9% от населението, напрегнатото всекидневие може да отключи психично разстройство. Това каза психологът Иван Игов по повод Световния ден на психичното здраве, предава "Фокус".

Той каза, че ако сме внимателни към близките си, много от психичните състояния могат да бъдат излекувани. Големият проблем според него е начинът, по който се отнасят другите към психически лабилните хора.

„Обикновено близките хора в семействата се срамуват от това. Опитват се да не говорят за проблема, опитват се дори да си представят, че на болните нищо им няма, а лекарите и психиатрите си измислят някакво заболяване, което не съществува всъщност и дори подкрепят пациентите, когато не спират да си взимат лекарствата или по някакъв друг начин престават да се грижат за себе си. Ако говорим за психично заболяване, много трудно човек би могъл да отреагира. Когато говорим за психическа хигиена, в много случаи хората се нуждаят от помощ. Когато симптомите са по-слаби, едно психологическо консултиране, а не психиатрична помощ и лечение, също би свършило работа“, обясни Иван Игов. 

Той каза още, че за съжаление нито съвременната медицина, нито психология могат да дадат отговор коя е причината за „отпушването“ на психичните заболявания, като поясни, че всяко такова е индивидуално. Той посъветва ако се забележат прекалена тревожност или страхове по необяснима причина, да се потърси помощ, защото в 80-90% от случаите навременната реакция оказва решаващо влияние и психиатрите могат да се справят с проблема.