Сътресенията на световните финансови пазари няма да останат без последици за формиращите се икономики в Източна Европа. След Исландия и Унгария финансовата криза вече обхваща и България и Румъния. Това твърди австрийският вестник "Дер Щандарт" в свой анализ под заглавие "Финансовата криза се насочва към страните в Източна Европа", цитиран от "Дойче веле".
 Изданието цитира британския икономист Нийл Шеринг, според когото Румъния е в особено тежко състояние - поради голямата си зависимост от чуждестранните инвестиции. Други експерти също съветват Румъния да реорганизира помощите отвън, за да защити финансовите си пазари. И ако Международният валутен фонд не подготви пакет от помощи или не сключи споразумение с Румъния, доверието може още да отслабне.
Разполага ли България с кризисен план?
В България е по-различно - Международният валутен фонд очаква София да посочи откъде биха могли да дойдат потенциалните чуждестранни финансови помощи, за да възстанови доверието на инвеститорите и пазарите - както казва стратегическата директорка на Световната банка Кристалина Георгиева. "Но още не съм чула правителството в София да е подготвило кризисен план" - допълва тя, конкретизирайки - ако например иска да увеличи вътрешното търсене тогава, когато безработицата нарасне. Правителството в София вече намали прогнозите си за растежа от 6,5 на 4,7 процента.
На същата тема се спира и "Зюддойче Цайтунг", като твърди, че и икономиките на младите държави-членки не Европейския съюз са на път да станат жертва на глобалната криза. Песимистите дори споменават за вероятността от държавен банкрут в Украйна или Унгария. И в източната част на Европа, както навсякъде, проблемите се задълбочават от евтините пари и недостатъчния контрол. Западните кредитни институти закупиха немалки части от източноевропейските банки, сега искат да се измъкнат колкото може по-скоро от потъващия кораб и да си приберат парите. А пък западните инвеститори финансират високия икономически растеж - както що се отнася до бума с недвижимите имоти в прибалтийските страни, така и извънредното потребление в икономиките на бившите съветски зони на влияние.
Сапуненият мехур вече се пръсна
В Естония и Латвия, които дълго време бяха за пример в прехода към пазарната икономика, но и са изключително зависими от външните пари, сапуненият мехур в цените на недвижимите имоти вече се пръсна.
Сред застрашените от кризата са и България и Румъния - печелившите от източното разширяване на Европейския съюз, в които обаче търговските баланси са лоши, тъй като се внася много повече, отколкото се произвежда и изнася. Към това трябва да се добавят корупцията, мафиотските мрежи и несигурните политически структури, които не допринасят за повишаването на доверието на финансовия свят, който по-скоро ще си изтегли парите, отколкото да пълни с тях дупките, за които никой не знае колко са големи. /БЛИЦ