Нито трябва да забравим дизеловите коли, нито те ще изчезнат толкова бързо, както се говори това лято, нито пък електромобилите ще дойдат още утре. Това заяви автомобилният експерт Калоян Желев в "Денят на живо" по Канал 3. БЛИЦ припомня, че лично Желев в края на миналата година настоява да забраним дизеловите коли в София от 2025 година.

"Един  от големите проблеми на дизеловия разговор това лято, е че ситуацията се представя така, че изчезването на дизеловите автомобили предстои днес, а нашествието на електрическите предстои утре. Това няма нищо общо с истината, процесите са много бавни, много дълги, изключително сложни и скъпи от всяка една гледна точка", добави Калоян Желев.
 
"Да не забравяме, че вече 130 години автомобилът е в основата на обществените отношения, заел е толкова дълбоко място в тях, толкова сложно и комплексно е мястото на автомобила в света, че резките движения са невъзможни по дефиниция.
 
Така че цялата тази буря в чаша вода, тази тема за отстъплението на дизелите и настъплението на алтернативните задвижващи системи е чудесен разговор, но трябва значително да намалим темпото и да свалим розовите очила", призова експертът.
 
Калоян Желев заяви, че всички автомобили в България са заплаха заради високата си възраст и техническото си състояние
 
"Любим ми е и разговорът за качеството и структурата на българския автомобилен парк, който е най-лошият в ЕС. Така че у нас всички автомобили са заплаха поради много високата си средна възраст и поради техническото си състояние, което разбираемо е много лошо.
 
Така че у нас няма особено значение какъв е типът на задвижващата система, опасното е във възрастта на превозните средства и тяхното техническо състояние.
 
По традиция в България за състоянието на автомобилния парк не се говори, това е проблем, който сякаш не съществува, ние не го третираме", посочи още той.
 
Масовото настъпление на електромобила у нас не бива да се очаква скоро, смята Калоян Желев. 
 
"Бедността е незаобиколим фактор в този процес, защото в последните месеци четох изследвания по повод транспортната работна група на ЕК, които правеха един изключително прост извод: миграцията към електромобилите ще бъде още един разлом по линия на делението между бедни и богати общества.
 
Благоденстващите ще могат да си го позволят, бедните ще имат това, което имаме ние в момента. На електромобилите трябва да гледаме реалистично, като факт от бъдещето, под бъдеще обикновено разбирам между едно и две поколения.
 
Това са бавни процеси, които ще бъдат управлявани внимателно. А когато мащабът нарасне значително, тогава проблематиката става не само регулаторна, не само обществена, тя става и геополитически проблем."
 
Цялото интервю с автомобилния експерт - във видеото: