"Ердоган ще използва всички възможни механизми, за да помогне на своите сънародници, но и да се утвърди като лидер на Турция и от гледна точка на предстоящите избори, които идват един месец след българските.

От политическа гледна точка бедствието в Турция показва доколко Ердоган продължава да е силният човек в Турция и доколко успява да се справи с тази огромна криза.

Подхожда адекватно в момента, агресивен е в желанието да се справи с тази катастрофа, коментира пред БНТ Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Според него критиките, които се отправят към турския президент, са неоснователни.

"Имаше много важно негово изказване, че нито един турски гражданин, който в момента е без жилище, няма да остане без жилище и ще получи помощ. Представете си тази голяма държава, която въпреки това добре структурирана, се изправя пред чудовищно земетресение и огромни щети - 13 000 сгради са се срутили. Така че в началото реакцията по отношение на организацията е възможно да е била леко закъсняла, но много бързо впоследствие се е активирала", допълни Милен Керемедчиев.

По думите му заради много опити за преврат, заради ситуацията с кюрдите, от гледна точка на вътрешната сигурност, Турция има една много добре структурирана система за сигурност и превенция, затова и всички служби са се активирали много бързо.

"Ситуацията в Сирия ще бъде много по-дълго време неконтролируема, отколкото това, което става в Турция", каза още Милен Керемедчиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук