През юни 2016 година Великобритания гласува на референдум, дали да напусне ЕС. Сред европейските страни, които може да последват примера на Brexit, са Франция, Холандия и Италия, съобщава RT.
Лидерът на френската партия „Национален фронт” Марин Льо Пен вече заяви, че ако бъде избрана за поста, тя ще настоява за специален статут на страната ѝ в ЕС. В случай на отказ, тя ще проведе референдум по подобие на британския. В момента в президентската надпревара води Франсоа Фион, но Мари Льо Пен продължава да има високи шансове.

В изборите през март в Холандия ще участва популярната сред народа евроскептчина партия „Партия на свободата”. В случай на победа лидерът ѝ Герт Вилдерс обеща да организира референдум за напускане на ЕС.
 
В Италия след оставката на премиера Матео Ренци са насрочени предсрочни парламентарни избори. В резултат нараснаха шансовете на партиите „Движение пет звезди” и „Северна лига” да оглавят правителството.
 
И двете партии, известни със евоскептицизма си, възнамеряват да извадят Италия от ЕС и да върнат националната валута.
 
По-рано към страните, имащи шансове да повторят Brexit, можеше да бъде отнесена и Австрия заради позицията на бившия кандидат за президент Норберт Хофера лидера на „Партията на свободата”. На 4 декември обаче той изгуби изборите с малка разлика. 

Превод и редакция: БЛИЦ