Кръгове в БСП увещават Станишев от няколко месеца, че е най-добре да има предсрочни избори, пише в. "168 часа" в новия си брой. Сметките им били, че ако премиерът подаде оставка сега, столетницата ще има повече депутати.
За една година червените ще понесат много негативи от управлението, твърдят привържениците на тезата за предсрочни избори. Те се опират на прогнозите на социолозите, че догодина няма да има партия с пълно мнозинство и управлението ще бъде отново коалиционно. В този случай колкото повече депутати има БСП, толкова повече министерства и власт ще получи. Според авторите на "Позитано" 20 имали информация, че коалиционните партньори от НДСВ и ДПС ще започнат да се измъкват от отговорност за правителството и ще натоварят изключително БСП с всички негативи. Предсрочните избори обаче биха парирали тази възможност. Така можело да се изпревари подсказаното от царистите излизане от коалицията, както и евентуален финт надясно от Доган.
В столетницата отдавна има настроения срещу хората на Доган, отбелязват наблюдателите на седмичника. Румен Овчаров например разчитал на битката си с движението, за да засили позициите си в партията. Неговото протеже Гуеорги Кадиев също се изказвал за предсрочни избори. Според източниците на "168 часа" сред съветниците, шушнещи на Станишев за оставка, бил и Румен Петков, но това не означавало, че двамата с Овчаров са обединили усилията си, а че само имало съвпадение на интереси.

Премиерът обаче не давал ухо на увещанията. Той смятал, че всяко прекратяване на мандата ще бъде проява на слабост и ще означава негов личен управленски провал. Единствената му мисъл била да остане в историята като първия премиер от БСП, изкарал пълен мандат след промените, пише "168 часа". /БЛИЦ