Здравните власти в България въвеждат "зелен сертификат" от полунощ в четвъртък (21 октомври). Нарушени ли са конституционните права на българските граждани?

"И други държави са въвели подобен код за влизане на определени места, но подготовката за това е започнала в средата на юли. Ние днес въвеждаме правила, след което гражданите ще имат по-малко от 48 часа, за да се подготвят", изтъкна преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова.

Кацаров огласи нови строги К-19 мерки в България! Вече всичко се променя ВИДЕО

Според нея е трябвало много повече време и ресурс на гражданите, за да проверят дали имат антитела. Очакванията ѝ са лабораториите да се превърнат в развъдници за заразяване.

"Закъсняха много здравните власти, това трябваше да се случи в края на юли, началото на август", категорична бе доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Конституционалистът смята, че подходът на Министерството на здравеопазването (МЗ) е грешен. По думите ѝ не е изключенo несъгласен гражданин да се пробва и да осъди България.

Ето я ЗАПОВЕДТА на МЗ, с която животът в България спира

"Науката е достатъчно напреднала и тя трябваше да ни помогне, а не да разчитаме на врачки, алкохол или други нестандартни методи за лечение. Има редица начини да се стимулират гражданите, но това трябва да става по добрия начин, а не с принуда и финансови санкции", подчерта доц. Киселова.

Избори 2 в 1
"Явяването ще е еднократно в СИК. Поради това, че ще гласуваме за два избора, ще има забавяне, ще има и изнервени избиратели. Към изборния ден няма да е по-розова ситуацията със заболеваемостта. Избирателите трябва да са премислили дали да гласуват за двата избора или само за един, преди да отидат до урните", обясни преподавателят по конституционно право.

Доц. Киселова прогнозира по-висока избирателна активност, но според нея е рано да се каже дали победа от 1-ви тур е възможна.

Според доц. Киселова, Кирил Петков е бил в нарушение на Конституцията към 11 май, когато Радев назначи първото служебно правителство. 

"Документите, които Петков е представил пред Конституционния съд (КС), показват, че е престанал да бъде гражданин на Канада на 20 август. В този смисъл е бил с двойно гражданство", обясни тя.

"Не е достатъчно да кажеш, че не се чувстваш. Необходимо е действие на съответната държава, в случая Канада", поясни гостът в студиото. 

"Това не означава обаче, че актовете му отпадат – всеки един ще се гледа поотделно", стана ясно още от думите на доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.