Колко бързо ще излезем от икономическата криза, в която ни вкара коронавирусът? Ето каква прогноза за Европа и света прави икономиста д-р Асен Асенов от Вашингтон пред BulgariaONAIR:

"Моята прогноза е, че ще отнеме месеци", каза за предаването "Брюксел 1" д-р Асен Асенов. Според икономиста, трябва да се случат три неща. Бързите и валидни тестове да дойдат.

До месец ще се осигурят лекарствата, терапиите и най-вероятно до края на годината ще излезе и ваксина. Ваксините ще дойдат. И тогава светът ще стъпи на краката си, смята той.

Д-р Асенов прогнозира, че рецесията ще бъде дълбока, "дано да бъде по-кратка". "Надявам се догодина, по това време, икономиката да се възстановява. Това е по-оптимистичният срок, защото тепърва вирусът ще засегне едни от най-незащитените страни от развиващия се свят. Там медицинската система не работи. Представете си тези огромни места с бедност, например в Индия и на много други места", коментира икономистът.

"Аз съм оптимист, че човечеството ще се справи", категоричен е Асен Асенов.“Главите горе, да си стоим вкъщи, това е най-сигурният начин да се защитим от вируса“.