Маришкият разлом от България стига до Одринската граница и след това сякаш няма продължение. Това означава, че рано или късно сеизмична активност ще се появи там, заяви проф. д-р Мехмет Али Кая.

Когато разглеждаме Одрин, трябва да вземем предвид не само земетресенията, които могат да се случат в Мраморно море и залива Сарос по линията на разлома на Северен Анадол, но и земетресенията, които могат да се случат в България и Гърция.

Това заяви директорът на приложния и изследователски център за управление на природни бедствия на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мехмет Али Кая, пише marica.bg.

Сеизмичността на Одрин беше обсъдена в първата сесия на Първия национален сеизмологичен симпозиум в Одрин, чийто домакин е Тракийският университет.

В сесията, председателствана от проф. д-р Мехмет Али Кая, студентите Ердинч Услан и Мехмет Йозджейлан, които са студенти в Университета "18 март" в Чанаккале, Отдел за управление на риска от природни бедствия, направиха презентация за сеизмичността на Одрин.

В презентацията беше подчертано, че 31 земетресения са засегнали Одрин и околностите му в миналото, а днес Северноанадолският разлом в Турция и разломите в България и Гърция могат да причинят също значителни щети в града. „Трябва да се имат предвид възможните земетресения в България и Гърция“.

Проф. д-р Кая заяви пред Анадолската агенция (АА) след сесията: "Не трябва да се забравя, че Турция и околните страни са на активни разломни линии."

Той напомни, че големи земетресения са се случвали в Одрин в миналото. „Нашите изследвания на земетресенията, станали на Балканите в исторически план продължават."

Кая посочи, че трябва да се обсъждат въпроси, свързани с изграждането на безопасни сгради и конструкции, а не да се прогнозира кога ще се случи земетресението.

Той припомни, че връзката структура-почва трябва да бъде добре изследвана и установена. „Ако знаем структурата на земята, върху която ще построим сградата, нямаме съмнение, че ще създадем солидни сгради. Само така можем да изградим безопасни от земетресения структури.“ отбеляза той.

Изследователят на земетресенията Ердинч Услан също защити тезата, че трансграничните земетресения могат да причинят щети в Одрин и околностите му.

Услан обясни, че няма активен разлом, минаващ през центъра на град Одрин, но има активност около него. „В новата история е имало земетресения с магнитуд над 7 в Пловдив, България, през 1928 г. и в Област Хавса в Одрин през 1752 г. Проучваме ефектите от историческите земетресения в Одрин и щетите, които ще претърпи при бъдещи земетресения. В България има Маришки разлом. Този разлом стига до Одринската граница и след това сякаш няма продължение. Това означава, че рано или късно сеизмична активност ще се появи там. Продължаваме да работим по този въпрос“, заключи Услан.