Данните, които сме измерили за Слави са към средата на юли. В такива моменти за избори и равносметки на политическите сезони. Слави има добър старт. Обикновено недоверието е голямо към всички политически фигури.

Все пак това е доверие на коректив на политиката. Доверие към телевизионен водещ. Когато обаче се влезе в политиката, това доверие започва да се харчи. Така става. Това заяви в ефира на "Здравей, България" политологът Първан Симеонов.

"Преди Мая Манолова имаше много ниско доверие в годините назад, а сега е сред челниците с положителен рейтинг. Тя успя да промени публичния си образ", констатира той. 

"Ние мерим доверие, а не просто одобрение, защото тогава има възможност за съпоставка", обясни Симеонов и показа графика, на която се вижда, че границите между доверие и недоверие при Слави са много близки за разлика от полюсните при лидерите на партиите в парламента. 

"Данните за доверието към Трифонов са сравнително добри. Той малко обаче сякаш изтърва момента, защото назад във времето имаше по-добри показатели. Може обаче да се окаже, че утре той ще е балансьор в парламента.

От него трябва да се притесняват протестните формации
, но и опозиционните. Младите хора биха гласували за Слави. Те обаче са непостоянни избиратели. Може да пострадат и БСП от влизането му в политиката", каза политологът
 

"ГЕРБ също трябва да се притеснява. Т.е. този тип хора, които търсят ярката и харизматичната фигура могат да станат обект на спор между партия на Трифонов и тази на Борисов.

Факт е, че Трифонов се опитва да изгради образ на равно отдалечен от всички политически сили. Той се опитва да се дистанцира от всички", каза Симеонов.

"Това, което той пропагандира се харесва, няма спор. Това с финансирането на партии, според мен поне, имаше спорен ефект. Не е изключено Трифонов да продължи да налага дневния си ред. Понякога дори и ГЕРБ се качва на тази вълна", заяви експертът. 

"Има спекулации, че Трифонов ще е следващият партньор на ГЕРБ вместо патриотите. Това обаче ми изглежда трудно. Едва ли ще се даде лесно. Освен това е много рано.

Той успява да държи всички в шах и ще продължи
. Неговият проект обаче не е за местните избори. Той ще се опитва да изгражда национален образ", коментира анализаторът. 

"Известно време ще е рефер в политиката. Ще иска да разпределя играчите на терена. Той и преди е припознавал кандидати в политиката. Важно е обаче да не надцени възможностите си. Подобни проекти вече са виждани в България, това е и голямото предизвикателство", завърши Симеонов.