Най-резонно беше вечерта след скандала правителството да подаде оставка или да обяви, че очакваната ротация няма да бъде спазена. Това е мнението на политолога Георги Проданов – преподавател в НБУ.

Според него решението за анулирането на машинния вот е мобилизирало избирателите на ПП-ДБ. По думите му обаче то е в ущърб на изборния процес.

"Не толкова премахването на машините, колкото начина, по който беше направено – демонстративно и безогледно. Не мисля, че имаше заговор, а по скоро поредица от съвпадения, някои породени от чиста глупост, и онези, които имаха възможност, се възползваха от тях. 

Качеството изключително пада, което води до падане на смисъла и в края на краищата стигаме до такива мотиви за гласуване от типа противопоставяне, каквото предизвикаха и машините, т.е. защитни реакции отколкото търсене на рационален вот на послания, преценка на кандидати и др.".

По думите му реакцията на премиера е била изключително късна. Според него е проличала и липсата на лидерство в ПП-ДБ. Спрямо опонента им със сигурност това не е печелившата стратегия, подчерта политологът в интервю за БНР.

Той бе категоричен, че доверието в изборния процес няма как да бъде възстановено от същите хора. Рушенето не е с цел то да бъде възстановено, изказа мнението си той.

Георги Проданов смята, че това е и причината за пробива на Ваня Григорова в София. Нейната кампания беше единствената политическа кампания, с ясни политически послания и таргетирано говорене към конкретни хора, отбеляза още Георги Проданов.

Относно формациите, които алармираха най-шумно, че някой се опитва да открадне изборите, политологът подчерта, че проблемът е, че политическата и партийната ни система страда от подобни "туморни" образувания. Според него това са партии без политически смисъл.

"За тях политиката не е цел, политиката е просто гьола, в който те намират някаква хранителна среда. Затова чисто политически не мисля, че трябва да ги взимаме предвид като субекти, а да ги разглеждаме като заплаха за демокрацията".

Политологът отбеляза и големите мащаби на купуването на гласове. Според него като общество нямаме нетърпимост към подобен тип практики. По думите му за организаторите няма възмездие и видимо наказание. Тяхната роля се повтаря на всеки избори, подчерта Проданов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕСТНИЯ ВОТ В ЦЯЛАТА СТРАНА!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук