"Надявам се президентът да излезе и да обясни какво е участието на господин Васил Божков в цялата тази работа - подкрепя ли го, не го ли подкрепя. Троянски кон ли е президентът на господин Божков? Каквато и остра риторика да използваме, нека не делегитимираме институциите, като използваме такива квалификации за прокуратурата и съда". Това заяви пред БНТ политологът доц. Стойчо Стойчев по повод на ситуацията с протестите в София.

„В България много е лесно да говориш опозиционно. Но за първи път наблюдаваме действителна институционална война, която президентът отваря с прокуратурата.


С правителството все пак са политически лица - със свои платформи, политически лица, нормално е да влизат в полемика.

Те си говоря на "мафиот" един на други. Но когато президентът обвинява прокуратурата, че е "мафия" и че трябва да ги "измете", това вече е притеснително.

И това може да бъде изтълкувано като намеса в работата на съдебната власт, именно защото тази реакция дойде, след като прокуратурата започна действия срещу един от неговите секретари“, допълни доц. Стойчев.

Колегата му Слави Василев опонира като заяви, че "мафия" е политически жаргон, но усещането, че мафията е там, не е от вчера, от обиска на администрацията на президента и че това е "чисто съвпадение". Стойчев не се съгласи с него и подчерта:

"Недопустимо е такова институционално поведение и това не е добре за демокрацията. Защото се превръщаме в копие на бутафорна държава.

Президентът в българската институционална система не назначава нито главния прокурор, нито правителството. Той назначава своите секретари и от тях може да поиска обяснение".