България не е малка държава и има значение в европейската политика. Това заяви пред БГНЕС историкът проф. Иван Илчев.


Той е и член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Той е един от най-големите специалисти по историята на Балканите и техните отношения с Великите сили, автор на монографиите "България и Антантата през Първата световна война“ и "Уинстън Чърчил и Балканите“.

Относно позицията на президента на Франция Макрон и наложеното вето за разширяване на Европейския съюз с Македония и Албания на последната среща на върха в Брюксел, проф. Илчев намира прилики между френската политика днес и преди 100 години. 

"Франция действа в съгласие с вековната си политика на Балканите да подкрепя Сърбия и да действа в унисон с Русия“, категоричен е той, коментирайки решението на президента Еманюел Макрон да спре разширяването на ЕС, което беше осъдено от всички страни-членки.

Проф. Илчев смята, че българският отговор на тази политика за момента е адекватен, но друг е въпросът доколко ще продължим твърдо да защитаваме позицията си.

Според него причината да ни липсва твърдост и последователност се дължи на определени комплекси, които ни пречат правилно да оценим мястото на България в Европа.

"Причината да ни липсва твърдост е, че все още страдаме от комплекса, че България е малка държава. Всъщност България не е чак толкова малка държава (15-та от 50 държави в Европа по територия, и 23-та по население - бел. ред.), за колкото я смятаме.

Страдаме и от комплекс, че сме бедна държава, но не сме толкова бедна, за колкото я смятаме. Смятаме, че нямаме значение в европейската политика, а всъщност имаме, макар и не толкова голямо“, заяви той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ