Република Северна Македония продължава с упорството в преговорите по историческите въпроси, касаещи членството на страната в Европейския съюз, което зависи до голяма степен от България. Но настроенията в момента там са такива, че, ако западната ни съседка влезе в тази си форма в Съюза, тя би била най-големият враг на страната ни. Това мнение изрази един от членовете на Българо-македонската комисия - проф. Кирил Топалов, който говори пред Канал 3.

„Като гражданин, мога да кажа, че влезе ли тази Република Северна Македония с тази свирепа антибългарска политика, не можем дори да си представим какво ни очаква от тях в Европейския съюз. А като член на комисията, аз не давам препоръка, а давам експертиза“, каза професорът.

Той посочи за пример образователната система, където присъстват редица текстове, които създават една пропаганда срещу българите. В един от учебниците дори се среща описание на българския народ, като „османско племе с произход на грабители, татари и монголи“.

„Ако македонците приемат, че Гоце Делчев е регионален македонец от български етнос, тогава и ние бихме се съгласили на тази двойна формулировка. Самият аз съм регионален македонец, защото семейството ми идва от там, но съм българин по народност. 1/3 от българите имат корени от онзи регион“, каза още Кирил Топалов по адрес на най-големия препъникамък в преговорите, а именно животът и делото на Гоце Делчев.

Като най-голямо доказателство, че българите и македонците са един народ, идва фактът, че преговорите в Комисията протичат без нуждата от преводачи, според историка.

„Моето становище е, че празникът трябва да се промени на „Празник на българската азбука, писменост и култура и на светите братя Кирил и Методий“, както предлага доц. Анна Кочева.


Всички останали славянски народи си присвояват тяхното дело, а само ние българите, които единствени имаме това право, не го отстояваме“, каза още проф. Топалов по адрес на предложението един от националните ни празници да бъде с променена формулировка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ