Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 29 ноември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за войната за 29 ноември 2022 г.

Тук се правят технически анализи на ситуацията. Тук не е място да се леят чувства. Разбирам, че на някои от вас, това, което става ви е некомфортно и искате да си излеете неготивните емоции породени от неприятните събития. Посочил съм ви причината да ги трупате тези негативни емоции – ловите се на голи куки на аматьорска пропаганда. После пищите тук, че групи за действие против Витанов правите. Не минава номерът. Ще бъдете детектиран и отстранени. Хората искат да четат техническите анали, а не излиянията ви. Пишете си глупостите срещу Витанов по вашите стени. Аз ви се радвам – злобата и завистта ви работят за мен, не срещу мен.

Така, сега нататък.

Българската политика си я гледайте. Става все по-весело, нали. И още по-весело ще става.

Сериалът скоро ще започне. Да видим кой какво ще съшие.

Гледайте, добре гледайте какво става. Прогнозата много пъти съм ви я писал, вероятностите за двата сценария също ги казах в едно интервю. Чакаме първа серия на сериала „Франкенщайн“. Вероятност за успех – 20%. Иначе казано, да пожелаем здраве на служебното правителство, че ще има да поработят още. Вероятност за този сценарий – 80%.

Сега за войната.

И тъй

1. Надпрагов удар? И днес няма. Казвате, че зимата ще нанесе надпраговия удар. Зимата може да свали прага и така с по-слаб удар да се постигне същата цел. Но наблюдавате ситуацията – от една страна прагът пада, а от друга, разрушенията на украинската критична инфраструктура се увеличават. Кога е прехвърлен прагът? Когато едната страна направи пробив на фронта, който не може да бъде спрян. Засега такова нещо няма. Но както съм ви писал, едната страна в тази война може да нанесе надпрагов удар. На другата и се иска, но не може. Въпросът е – ние къде сме в цялата тази работа. Ще седим на ниво шарани, веещи се по голите куки или ще си включим ума и ще се сетим какво са казали старите китайци за кризите и възможностите.

2. И къде сме ние - ние сме си набутани в тази война, все още индиректно. Като членове на НАТО и ЕС изнасяме оръжие и парите ни текат за поддържане на Украйна на системи. Неизбежно е от гледна точка на ситуацията, в която се намираме. Имаше опит НАТО да бъде въвлечено директно във войната, нали така. Затова съм ви писал, че за нас има червена линия и тя е очертана още от цар Борис III – никакво изпращане на войници на фронта. Ама какво от това, че някога царят не бил пратил армията срещу Русия, реват юрдечетата. Юрдечета мои, съвсем сте изтрещели. Оставаше да я беше пратил. Щеше да има стотици хиляди убити войничета и много тежка национална катастрофа. За да подчертая нещо формулирам

Аксиома на Витанов: Юрдещината трябва завинаги да бъде изгонена от главите на българския елит.

Тая юрдещина ни донесе само национални катстрофи. Юрдещината трябва да бъде заменена с англосаксонската доктрина: намери глупак, който да осъществи интересите ти за собствена сметка.

Украинците смятат, че ще спечелят войната. Добре, почваме да броим дните и оттук нататък, кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори в средата на ноември 2022 г. Броим, нали така

Ден 19 – 28 ноември 2022 г.

никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаващи руски удари по украинската критичната инфраструктура. Зимата дойде.

Херсонският участък на фронта. Тук, цари затишие. Очакванията са за сценарий с артилерийски престрелки. Зеленски се оплаква от руския артилерийски обстрел в Херсонска област. Писах ви – санкциите срещу Русия са пробити, военните им заводи работят по 24 часа в денонощието. Няма да им свършат нито снарядите, нито ракетите. С юрдешки крясъци и пърдене по диваните и с фактчекерчене няма да спрете руската армия.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“. Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. Загубите на украинската армия старателно се крият.

На запорожкият участък украинската групировка е около 40 000 човека. Могат да пробват атака и отново се очаква украинските войничета да бъдат хвърлени на юруш, защото положението в тила никак не е розово. Обаче украинският тил систематично се съсипва и логистиката се усложнява. Руските отбранителни линии стават все по-плътни.

Донецкия участък на фронта. Другата възможност за активизация на военните действия. Вървят боеве за Мариинка. Градчето е малко, но е стратегическо разположено току до Донецк. Руснаците влязоха вътре в града, целта е да се изтласка украинската артилерия, та „войните на светлината“ да не могат да обстрелват жилищните квартали на Донецк.

Обстановката при Бахмут се влошава за украинската армия. Което не е добре за тях, защото Бахмут е основният укрепен пункт преди Словянск и Краматорск. Падането му ще компрометира последната отбранителна линия преди тези два града. Гледаме.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава.

Идеологическият фронт. При украинците – нищо ново. Надъхват ги, че ще има война до победен край. Въпросът е какво е победен край. Ако победен край е да остане нещо от Украйна – бива. Ако победен край е Украйна в граници преди 2014 г., изплащане на репарации от Русия и т.н. и т.н. - тук може да има проблеми. И ще има проблеми. НАТО няма да се намеси директно във войната, САЩ няма да използват ядрено оръжие срещу Русия. Защо ли? Много просто – интереса клати феса, а интересите на Запада и НАТО не са в това, да вадят кестените от огъня заради някой друг. То и в собствения им огън вече има доста кестени за вадене. Бъдете сигурни, че политиката довела до студуване народите на западна Европа няма да остане без последствия. Наблюдавайте Германия и когато видите уличен художник по улиците на Виена, дайте му някое евро.

При руснаците също е напрегнато, но напрежението е къде по-малко. Разрушаването на украинската критична инфраструктура върши работа на идеологическия фронт, но това няма да е задълго. И тук трябват успехи и по фронтовете, а кой знае какви няма. Затова руснаците натискат в Донбас и превземането например на Бахмут ще е крупен успех, не само военен, но и идеологически. Западните разузнавания едно по едно започнаха да опровергават идеята, че в Русия ще има безредици заради войната. Не, няма да има. Безредици ще има в Украйна и в Европа. Каза ви го и шефът на НАТО ако сте забравили и сте отворили човките да ревете срещу Витанов.

Пропагандата у нас. Тактиката е – колкото може – замитане под килима, за де не се вижда много много, че и ние сме въвлечени във войната. Старите китайци казват, че всяка криза е и възможност. Тук възможността е да си засилим армията. Да видим какви оръжия може да произвеждаме и да пуснем съответните програми, да се появят прототипи и да започне превъоръжаване на армията с дронове и противотанкови средства на първо време. Време е за действия, а не за парпалачене по телевизиите. Кръвта на Украйна тече, мечокът не може да бъде спрян дори от усилията на 50 държави. Не подценявайте руснаците – те веднъж разбиха коалиция от западни държави след Първата световна война. Руснаците са страшни с мизерията си е казал Бисмарк. Те могат да живеят години в мизерия. Западна Европа не е свикнала на мизерия. Трябва доста да се мисли върху варианта, че системите на Украйна могат да бъдат изключени. Внимавайте, като ревете срещу мен. Един път вече ревахте през 2005 година, когато ви казах, че мигрантските потоци ще минат през Турция и Гърция. Мечката не е на колене и вероятността да падне на колене е много малка. Мислете с главите си, стига сте юрдечили.

Стига толкова за днес за това.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 61)

Продължаваме с държавата. Занимаваме се толкова с нея, защото тя е централната институция в политическата система. Днес – правовата държава. Ама как се прави правовата държава. То не става с щракане с пръсти. Най-напред трябва да имате право. А какво е правото? Правото е като гаечен ключ, регулиращ бурмите на обществената машина. Иначе казано, правото е механизъм, който регулира нещо. И какво регулира правото? Регулира поведението на хората и групите от хората в държавата с цел да има обществен ред и обществена стабилност. Ама, Витанов, това значи, че може да има повече от една възможна система от правни регулации, която да води до обществен ред и обществена стабилност. Да, така е. И правната система на правовата държава е само една от възможните правни системи. Та каква е особеността на правната система при правовата държава – тя трябва да осигури максимално възможната социална и политическо-юридическа защита на интересите и правата на всеки човек и да гарантира и охранява нормалното функциониране на гражданското общество. Тъй погледнато, има ли у нас правова държава? Ами – няма. Престъпността се вихри, по главите ни препускат бусове с мигранти, за нормално функциониране на гражданското общество да не отваряме дума въобще. Престъпността се вихри, а най-главното в правовата държава било върховенството на закона и ефективен контрол за изпълнение на законите, които обаче не трябва дда са наджуркани, а да са такива, щото правата да се спазват, задълженията да се изпълняват и да има обществен ред и стабилност. К-о-о-о-о, какви ги плещиш, бе Витанов, какво сънуваш ти бе. Тука е България, бе ей, тука е булгар – булга-а-а-ар! Я млък с тая правова държава!

И правилно, Витанов трябва да млъкне, защото формирането на правовата държава е дълаг процес. Трябва да е достигнато определено равнище на социално, икономическо и културно развитие на обществото, трябва да има исторически традиции, самото право не трябва да е джурканица от закони. Тъй, че доста има да се работи у нас по правовата държава. Както е казал макс Планк, привържениците на една идея не се убеждават – те измират. Гейнио Балкански засега е безсмъртен, от това трябва да се почне.

Следват мисли от софийския сумрак.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 23)

...Съществува тенденция да се подценяват идеите на Дарвин чрез лансирането на идеята, че биологичните проблеми са едно, а социалните проблеми – друго нещо. Не трябва да се забравя обаче, че човешкото общество все още е построено на биологична основа...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Човешкото общество има биологична база и социална надстройка. Агресивността принадлежи към биологичната база. Можем да я определим като поведение, което цели да се причинят вреди другиму. Можете да ревете колкото щете срещу това, че ви говоря за агресивността, но тя е ключов елемент за създаване на социални структури, защото играе важна роля при установяване на обществени йерархии. И още нещо. Когато обществени групи се разочароват, те могат да се разгневят и да станат агресивни. Тогава има два начина на действие – морков и тояга. И като нямаш тояга, морковът може да бъде изяден, а след това изяден си и ти. Я да видим сега мигрантите. Има ли там агресивност – има. Тояга има ли? Май само морков има. Ами тогава, какво се чудите, че става това, което става. Агресивността няма да стихне, веригата е проста – пренаселеност – разочарование – гняв – агресивност. Тогава?

Закон на Витанов: Ако не искаш да бъдещ изяден, когато примамваш някого с кошница с моркови, тоягите ти трябва да са в изправност.

Хайде стига за днес. Утре подхващаме демографския преход и маршируваме неотклонно към Колдуел.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук