Руски журналисти и политолози в социалните мрежи обърнаха внимание на силните различия между заключителните пресконференции на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън след срещата в Женева.

„Байдън призна, че има списък с журналисти и въпроси, които трябва да бъдат зададени. Пълен контраст с пресконференцията на Путин. Веднага можете да видите как всичко е „режисирано“ и „цензурирано“ за руснаците, докато за американците всичко е "свободно “, пише журналистът Станислав Натанзон .

В същия момент телевизионната водеща Олга Скабеева обърна внимание . „Готино, разбира се. Байдън съвсем не е срамежлив, той показа какво е свобода на словото:

"Ще отговоря на вашите въпроси и, както обикновено, те ми дадоха списък с онези, на които ще дам думата“, пише тя. Освен това Скабеева посочи, че Байдън, напускайки пресконференцията, се е скарал журналиста от CNN. „Ако не разбирате, това не е вашата професия“, каза американският лидер. „Като цяло усетете разликата“, отбеляза Скабеева по този повод.

„Резюме от китайски другари:„ Ако слушате две пресконференции. Ще откриете, че Путин използва факти като аргументи, а Байдън цитира политически лозунги, които той произнася в продължение на десетилетия като професионален политик. Може би това е истинската причина Байдън да не иска съвместна пресконференция “, казва журналистката Юлия Витязева.

Максим Кононенко обърна внимание и на разликата в подходите на президентите за комуникация с журналисти. „В сряда следобед в Женева, след първата си среща на върха с президента Байдън, Владимир Путин отговори на въпросите на журналистите. Руският президент говори повече от 55 минути и отговори на повече от две дузини въпроси. По време на пресконференцията той никога не е използвал телесуптер. 

Малко след това Байдън отговори само на седем въпроса от пресата, но първо говори в продължение на 11 минути, четейки текста от телесуфльор. „Ще отговоря на вашите въпроси“, каза президентът Байдън, преминавайки от реч, която прочете от телесуфльора, към отговори на въпроси. „И както обикновено, момчета, те ми дадоха списък с хора, на които ще дам думата“, пише Максим Кононенко.

„Не е много ясно какво е историческото тук. Путин поздравява още един от американските президенти. Нито едно от тях няма да остане в историята. Но Путин ще остане “, добави той.

Политическият анализатор Евгений Сатановски от своя страна добави: „Е, срещата на върха се проведе в Женева. Минал е без сензации, нормално е. 

Което не е лошо само по себе си. Друго нещо е, че не завърши с нищо специално и не можеше да завърши, за което всички бяха предупредени предварително, тъй като функционалността на участниците  беше и остава напълно различна, само имената на публикациите са еднакви. Президентът на САЩ и президентът на Русия, разбира се, са двама президенти. 

Но какво може да направи Путин в Русия и какво може Байдън в Америка, както се казва, са две големи разлики. Ето защо, между другото, те се държат по различен начин и средата им е различна и реакцията на тази среда и на политическия Вашингтон като цяло на случващото се в руско-американските отношения е много различна от реакцията на Москва “.

В същото време сенатор Алексей Пушков пише: „Дори Байдън трябва да разстрои американските журналисти, които са се фиксирали върху враждебност към Русия и отказват да разберат защо срещата на върха е била конструктивна.

 В американските либерални медии срещата на върха ще се счита за такава, ако Байдън диктува условията и Путин ги приеме. Нека свикнат: възобновяването на диалога в настоящите условия е показател за конструктивност. "

Първата среща на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън се проведе в сряда в Женева, преговорите продължиха 4,5 часа, включително и с почивка. 

Москва изрази задоволство от факта, че на срещата на върха в Женева Москва и Вашингтон успяха да започнат  диалог за стратегическата стабилност.  Важен резултат от срещата на върха Русия-САЩ в Москва определиха  потвърждението на формулата, че в ядрената война не може да има победители и че тя не трябва да се отприщи.

На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън след срещата на върха в Женева се  изказа в  полза на предсказуемите и стабилни отношения с Русия, като отбеляза, че след преговорите се появиха  истински перспективи за подобряване на отношенията между страните. 

Така че, според Байдън, по време на среща в Женева той се е  договорил  с руския президент Владимир Путин да работи върху голямо споразумение за контрол на оръжията. Както отбеляза американският лидер, следващите шест месеца или година  ще покажат дали Русия и САЩ са успели да започнат стратегически диалог.