Президентът на САЩ Доналд Тръмп и опонентът му Джо Байдън с последен шанс за привличане на избиратели в щати, които се очакват да решат победителя на президентските избори утре.

Финалният спринт е на фона на рекордно висока избирателна активност на ранното гласуване и предпазливост заради опасения от безредици в деня на вота, съобщава "Ройтерс".

Гласуване в САЩ
Гласуване в САЩ

Тръмп има пет митингa- в Северна Каролина, Пенсилвания, Уисконсин и два в Мичиган. Пред събралите се привърженици в Северна Каролина Тръмп заяви, че „Следващата година ще бъде най-великата година в историята на страната“.

Байдън пък ще опита да се пребори за гласовете в Пенсилвания.

Засега демократът води на национално ниво на повечето социологически проучвания. Надпреварата в ключовите щати все още дава шанс на Тръмп да събере необходимите 270 гласа в Избирателната колегия, за да спечели изборите

Рекордни 95 милиона американци са участвали на ранното гласуване, според U.S. Elections Project на Университета на Флорида. По време на безпрецедентното гласуване са пуснати 60 милиони бюлетини по пощата.

Може да отнеме дни или седмици за преброяването им в някои щати, което означава, че има вероятност победителят да не бъде обявен няколко часа след затваряне на избирателните секции във вторник вечерта, както е по традиция.

След края на изборния ден утре президентът Доналд Тръмп ще остане в Белия дом в следизборната нощ заедно с администрацията си, съобщи неговата говорителка Кейли Макенани, цитирана от ТАСС.

В събота предизборният щат на Джо Байдън съобщи, че след края на изборния ден кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ ще направи обръщение към нацията.

Той и съпругата му Джил Байдън ще са в Уилмингтън, щата Делауер, заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис и съпруга й Дъглас Емхоф.  

 

Гласуване в САЩГласуване в САЩ