Ще има ли тотално следене на телекомуникационните услуги в България? Този въпрос е повод за следното интервю на Антоанета Ненкова с Богомил Шопов от неправителствената организация „Електронна граница”.
В началото на годината парламентът нанася поправка в закона за електронните съобщения, която предвижда следене в интернет. МВР оправдава законодателните промени с европейската Директива 24 от 2006 година, която позволява на държавите-членки да задължат доставчиците на интернет и GSM-операторите да събират лични данни на потребителите за период от 2 години. До момента в текста на закона не е записано, че става дума само за случаи на тежки престъпления, както е уточнено в евродирективата.

Колекционери на лични данни

Българският парламент е на път за гласува закон, който ще превърне и мобилните оператори в колекционери на лични данни на потребителите на предплатени карти. Предвижда се това да започне от 01.01.2010 година. Вътрешното министерство настоява в „колекциите” да бъдат включени и вече продадените карти. Около 5 милиона са продадените до момента предплатени карти в България. 90 на сто са потребителите на мобилни телефони.

Български блогъри реагираха на законодателните промени с онлайн протести. Те застанаха срещу „желанието” на МВР да следи Skype, Internet и разговорите по мобилни телефони. В тази връзка Антоанета Ненкова разговаря с Богомил Шопов от неправителствената организация „Електронна граница”, автор на блога bogomil.info

Ако парламентът остави поправките на парламентарната комисия по транспорт и съобщения в закона за електронните съобщения, социограмите ще са новите досиета на българските граждани. „Сoциограмите – новите досиета” е и заглавието на прогнозата Ви във Вашия блог. Новите технологии ще сменят доносниците, така ли?

Богомил Шопов: Така излиза. Понятието социограма възниква в Швеция. Технологиите са достатъчно добре развити. Вече няма да са нужни доносници и явочни квартири. И така, чрез нови регулации и чрез последните технически постижения служителите на МВР ще събират данни за всеки.

Но българското вътрешно министерство нарича това синхронизация с европейското законодателство. Защо онлайн общността отново е недоволна от министър Михаил Миков?

Богомил Шопов: Първоначалният замисъл на самата европейска директива 24 от 2006 година е борба срещу тероризма - добра цел. Но синхронизацията с нашето законодателство не е направена както трябва. И освен да нарушава правата на хората и да създава проблеми, тя няма да върши никаква друга работа.

Какви данни ще събира МВР с новите технологии?

Богомил Шопов: Трите имена, ЕГН, адрес, с кого сте говорили по GSM-а си през последните две години, защото българският законодател избира максималния срок за запазване на личните данни, въпреки че в европейската директива е посочен и възможен минимален срок 6 месеца. В социограмата ще пише и къде сте се намирали вие и този, с когото сте говорили, като географско местоположение, какви e-mail адреси имате, с кого си пишете, чатите, кога, откъде и колко ползвате интернет, какъв IP адрес имате. От 01.01.2010 г. вече ще се знае и какви мобилни телефони ползвате, с калко карти разполагате. Социограмата ще съдържа данни и за това, кой къде е пътувал, с кого е пътувал. Новите регулации правят всичко друго, но и не и да се борят срещу престъпността. Българска работа – престараване...

Събиране на данни без основание и без контрол

Според „Електронна граница” къде се престарава България?

Богомил Шопов: Директивата мина с огромен компромис в Европейския парламент, с разлика от няколко гласа. Идеята на директивата е, че тези данни ще се използват за разкриване на сериозни престъпления, нарушаващи националната сигурност. Но точно тази дефиниция не е посочена от българския законодател. Другият проблем е, че МВР и доста служби, ДАНС например, могат да ползват събраните ресурси за всеки един от нас, без основание и без контрол. Има и становище на Съвета на Европа, от ноември 2008 година, в което се казва, че държавите-членки не са длъжни да въвеждат препоръчаните ограничения върху личната свобода в европейската директива 24 от 2006 година.

Има ли контрол на интернет и събиране на данни за притежатели на потребителски карти в други страни- членки на ЕС?

Богомил Шопов: Предплатени карти има само в четири европейски страни. Ако не бъркам това са Дания, Германия, Италия и Швейцария. Skype, освен в Китай, не се проследява никъде. В Европа има лоши практики – събиране на данни в Ирландия за 3 години назад, в Белгия – за 4 години, но там действат други законови гаранции за потребителите.

Каква е прогнозата Ви – ще има ли тотално следене на телекомуникационни услуги в България?

Богомил Шопов: Да, ако ремонтираният Закон за електронните съобщения не бъде променен в пленарна зала. Ако ние не засилим съпротивата, законът ще влезе в сила. /ДВ