След като пред Националния дворец на културата имаме един символ като "Моста на влюбените", от много години в центъра на София има и едно друго място, което е интересно, но не се радва на славата на съоръжението пред НДК. Става дума за "Светофарът на запознанствата и недоволството", намиращ се пред НДК. Почти цели 3 минути червена светлина имат мъжете да забият някое гадже, докато недоволните софиянци мрънкат от чакането или пресичат на червено. Така светофара доби името "на запознанството и недоволствата".
Въпреки ремонт на подлеза при метростанция "Средец", който е затворен изцяло и липсата на възможност на хората да се прехвърлят от страната на хотел Шератон, от Общината изненадват хората с най-бавния светофар в историята на столицата. Излизането на огромните тълпи от метрото и събирането им на тротоара зад трамвайната спирка предизвиква истински митинг на кръстовището пред престижния хотел. Близо 3 минути упоритият светофар задържа хората, които към края на този срок не издържат и тръгват на червено пред бясно фучащите коли. С неприятната гледка на тълпи пред светофара и нарушаващи правилата граждани на ЕС се сблъскват ежедневно "скъпите гости" на България, отседнали в Шератон.
Първо се обадихме в КАТ, откъдето ни казаха, че за това нещо отговаря "Столична община". После звъннахме и там, те ни насочиха към МВР, защото имало полицай в будка и той регулирал графика. От МВР пък заявиха, че след като има будка, значи това влиза в правомощията на КАТ. Тръгнали по нишката с прехвърляне на топката звъннахме пак в КАТ. "Нашият човек наистина седи в будката, но той не влияе на графика на светофара, който е определен от Общината", върнаха топката към хората на Бойко Борисов от КАТ. Отчаяхме се и решихме да спрем да звъним по пътя на прехвърляната топка, като се надяваме някой все пак да оправи положението.
Случващото се в центъра на София не е от месеци и дни, а от години и никой от Общината не се е заел с регулирането графика на "Светофара на запознанствата и недоволството", може би някой чака кола да блъсне някой от 20-тината човека, които проявяват слаба воля и преминават на червено. И пак ще излязат виновни гражданите. От Столична община заявиха, че цяла комисия се занимава с това колко време да задържат червените светлини, а конкретният светофар си "бичи на червено" още от времето на Стефан Софиянски.
Милан Николов, БЛИЦ