Списание National Interest определи петте най-мощни воено морски флоти в света. Това са тези на САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Япония.

На първо място са американските ВМС. Както отбелязва авторът на материала, Съединените щати имат повече кораби от всеки флот в света. „Никой друг флот няма такъв глобален обхват като ВМС на САЩ, който регулярно действа в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и в Средиземно море и Персийския залив“, посочва той.

Американският флот, припомня изданието, има 10 самолетоносачи, 9 десантни кораба, 22 крайцера, 62 разрушителя, 17 фрегати и 72 подводници.

На второ място е китайският флот. Развитието на китайския флот стана възможно благодарение на растежа на икономиката на страната, което доведе до десетократно увеличение на бюджета за отбрана от 1989 г. насам, отбелязва National Interest.

В момента Китай разполага с 1 самолетоносач, 3 десантни кораба, 25 разрушители, 42 фрегати, 8 ядрени и около 50 конвенционални подводници.

На трето място в списъка е руският флот. Според автора, въпреки факта, че Русия традиционно е сухопътна власт, тя наследява по-голямата част от съветския флот.

В същото време постепенно се въвеждат в експлоатация нови кораби, както и се модернизират стари. Руският флот има 79 големи кораба, включително 1 самолетоносач, 5 крайцера, 13 разрушителя и 52 подводници.

Четвъртото място заема Кралският флот на Великобритания. Подобно на повечето въоръжени сили на страната, британският флот през последните години е изправен пред постепенно намаляване, отбелязва изданието.

В момента британският флот разполага с 3 големи десантни кораба, 19 фрегати и разрушители, 7 ударни ядрени подводници и 4 подводници с балистични ракети.

Затварящ кръга на първите пет са Военноморски сили за самоотбрана на Япония. Флотът на страната на изгряващото слънце има в състава си 114 кораба, а неговото ядро са разрушители в количество от 46 единици.

В същото време японският подводен флот, състоящ се от 16 кораба, е един от най-добрите в света, според National Interest.