Поради ипотечната криза и последвалата я глобална финансова криза, цените на пазара на недвижими имоти могат и да спаднат.

Вече се вижда, че драстично намалява броят на сделките на пазара на недвижими имоти. Обикновено това е предвестник на спадане на цените на имотите, но дали това ще се случи при нас на 100% не е много сигурно. Това мисли заместник-председателят и бивш финансов министър Милен Велчев.
Но понеже строителството е нещо като база за развитие на всички други отрасли, то ще претърпи най-голям удар и ще бъде най-засегнато от кризата.
Според финансиста Емил Хърсев първият сигнал, че има отражение на финансовата криза у нас е поскъпването на кредитите. „Достъпът до кредитите се затруднява, защото банките просто се въздържат в момента от кредитиране, особено на тези отрасли, които се считат за по-рискови в тази ситуация на намален приток на преки чуждестранни инвестиции, които се насочваха досега в строителството.
По думите на Хърсев ще има спад на цената на имотите, защото тези цени се поддържат най-вече с кредити, а оттук нататък те няма да са толкова лесни и обилни, както беше досега. Освен това, в ситуация на криза хората естествено се въздържат от покупки, концентрират се върху това какво наистина могат да правят. Това е начинът, по който функционира механизмът на кризисната рецесия. “Ако гледаме държави, където цените на имотите са доста увеличени, например Англия, където в момента цената за една година пада с около 20% и САЩ, където съще беше реализиран подобен спад, може да се очаква, че и при нас ще има такъв, който обаче няма да е значителен. Той ще е в рамките на около 5%. Страни като Германия, където е нямало надуване на имотите и са били подценени, спадовете са съвсем скромни – в рамките на 4-5% на година. Според Хърсев едва ли ще има фалити в строителството. Българските предприемачи нямат много пари. Някои обикновено влага пари в строителни обекти пари - най-често

е продал на баба си нивата

и е построил мол. Ако реши да си получи парите обратно и не ги получи ще остави мола да си стърчи празен.
Икономистът от Институт за пазарна икономика Методи Методиев заяви за Агенция БЛИЦ, че очаква спад на цената на недвижими имоти, но той няма да е много голям. “напоследък се появи някаква

диверсификация

на хубавите и луксозните имоти от тези, които не са толкова хубави – имотите, които са на хубави места и са качествено строителство и са с много добра локация би трябвало да си запазят цените и да има много малък спад при тях, докато имотите, които са на по лоша локация и с по-лошо изпълнение ще имат спад”, смята Методиев. Естествено глобалните финансови кризи няма начин как да не се отразят от гледна точка на кредитирането, отпускането на кредити от банките към кредитополучателите. Поскъпването на ресурса от гледна точка на кредитите и повишаването на лихвените проценти, което неминуемо ще се случи сигурно ще ги изведе до по-рискови позиции в техния бизнес, но тези които са добре и имат ясна визия, както и добра оценка за бизнес и добри калкулации за своите инвестиции, няма да претърпят фалити. Те могат да претърпят известни загуби, но не и фалити. “Не съм сигурен, дали точно финансовата криза е генератор на тези фалити, така или иначе в една свободна пазарна икономика винаги има губещи и печеливши, защото  има добри и лоши инвестиции. Това ще се отрази повече на имотите, които се строят по морето – там сме свидетели да доста голям спад в цената – 30%. Печалбите, т.е. маржът ще се свият доста само в тази локация”, обяснява Методиев. По този начин ще се реализира по-голяма ценова диверсификация на качествени и не толкова качествените имоти. Всичко зависи както от местоположението, така и от изпълнението на самия проект.
“Досега като че ли българинът пренебрегваше качественото строителство от гледна точка на това само и само да придобие някакъв имот. Сега вече много повече ще се обръща внимание, не само на цената на един имот. Не само финансовите институции (банките, които отпускат кредити), но и хората ще станат много по-взискателни и прецизни в избора си”, казва Методиев. От друга страна това по някакъв начин ще подейства и ще “тонизира” самите предприемачи, за да подредят още по-добре своите инвестиционни решения. Но със или без финансовата криза това с хотелите по морето нямаше как да не се случи рано или късно.
“Не можем да бъдем подминати от процесите, защото много инвестиционни фондове замразяват вложенията си в различни селища и комплекси у нас, коментира председателят на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов. Според него в глобален мащаб у нас обемът на строителството може да задържи ръст.
Чуждите инвестиции в недвижими имоти обаче у нас направо се сринаха. За полугодието те са в размер на 600 млн. евро, което е

спад с 40%

спрямо същия период на миналата година. Тогава тези инвестиции бяха в размер на 1 млрд. евро. Това сочат данните на БНБ с изричната уговорка, че цифрите за 2008 г. са предварителни и могат да претърпят ревизия в посока нагоре, както стана с данните за 2007 г. Сериозно е спаднал интересът на чужденците към покупките на хотели и ресторанти. Инвестициите в този отрасъл са паднали от 70 на 23 млн. евро, което прави 67% намаление. В строителството също се влагат по-малко пари - 249 млн. евро за първото шестмесечие на тази година в сравнение с 329 млн. евро през същия период на 2007 г. Това е спад с 24%.
"Необходимо е повече време, за да се прецени дали става въпрос за трайна тенденция. От гледна точка на потребителите, които искат да си купят имот, спадът на притока на чуждестранните инвестиции е положителна новина, защото е възможно цените да паднат. От гледна точка на предприемачите обаче явлението е негативно, защото намалява възможностите за печалба", коментира Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика. Според него обемът на строителството у нас може и да не се засегне, а само да се свият печалбите на бизнесмените.
Сред причините за спада на вложенията в имоти у нас са световната финансова криза и негативното развитие на сектора на ваканционните и луксозните недвижимости, твърдят анализатори.
Пак по данни на БНБ кредитната експанзия у нас остава висока, но вече се забелязват признаци на успокояване. До края на годината ръстът на отпуснатите заеми ще падне от около 55% на 40%, прогнозира БНБ в своя пореден "Икономически преглед". Основната причина е повишаването на лихвите. През следващите месеци лихвите по заемите ще продължат да нарастват, въпреки че конкуренцията между банките донякъде ще укроти процеса, твърдят от БНБ.
Световната финансова криза ограничи свежия паричен ресурс на банките и те вдигнаха лихвите по депозитите, но и по кредитите. Въпреки това родните предприятия предпочитат да ползват банков ресурс. Към май прирастът на кредитирането е 54.4% при 62.5% в края на декември 2007 г., отбелязва Централната банка. Българските компании няма да имат проблем с външното финансиране въпреки трусовете на международните финансови пазари.
Главният изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян посъветва при теглене на кредит да се пресмятат вноските така, че те да не са на ръба на възможностите. При ипотечните заеми е добре да се смята каква ще е лихвата с 5 процента над записаната в договора. Според Милен Велчев лихвите вече растат, вероятно ще продължат да растат, но умерено. “Аз съм умерено спокоен за бъдещото на икономиката и кредитния пазар”, каза той. Все пак трябва да се внимава с взимането на кредити и инвестициите, смята Велчев. Един обикновен гражданин може да изтегли пари, ако има как да се инвестира в печалба. Не бих си позволил да дам съвет дали сега е изгодно да се инвестира в имот, посочи още Велчев. Според бившият заместник – министър на финансите Георги Кадиев трябва да се инвестира в нискорискови активи - злато или земя. Моят съвет по-скоро е да не теглят кредити, освен ако нямат належаща нужда от нещо или имат точна представа какво ще правят с парите.
Десислава Вангелова/БЛИЦ