От ЦИК не е излизала информация за евентуалното разпределение на мандати. Това каза пред bTV говорителят на ЦИК Росица Матева в коментар на упрека на Бойко Борисов, който изрази учудване, че 98% бързо са преброени, а 2% бавно се броят и може ли Слави Трифонов предварително да е знаел подредбата, след като днес направи изявление преди да има разместване между първия и втория в резултата.

„Не знам откъде се вади този извод. Ние резултат не сме обявявали. Обявяваме тези резултати, които са въведени вече. Предстои още няколко секционни избирателни комисии с резултатите от гласуването извън страната да бъдат въведени. В страната всички секционни избирателни комисии отдавна са въведени в базата данни.

Много бързо беше обработен резултатът този път. За първи път толкова бързо бяха обработени резултатите. През нощта, към 2-3 ч., имаше доста Районни избирателни комисии, които бяха приключили изцяло с въвеждането. За първи път толкова много РИК идват в понеделник след изборите да предават документите в ЦИК”.

Днес ще имаме 100% обработени протоколи, категорична беше Росица Матева. 

„Въвеждат се в момента още около двайсетина протокола от чужбина, но чакаме в две от секциите извън страната – в Малта чакаме допълнителни документи от машинното гласуване, и една секция в Лондон – 481-ва секция, изобщо не е предала никакъв резултат и се опитваме да се свържем с членовете на Секционната избирателна комисия, за да изпратят резултата.

Тогава вече ще имаме въведени 100% от протоколите. Но няма как да обявим резултат, тъй като знаете, че в ЦИК се извършва повторно въвеждане на всички данни.

Сега започва въвеждането на тези 20 Районни избирателни комисии, които са пристигнали вече, до края на деня очакваме още 7 да пристигнат. Утре ще пристигнат четири РИК, като се надяваме да пристигнат до обяд, за да можем да направим по-бързо повторното въвеждане и тогава вече ще имаме 100% и ще имаме възможност да обявим резултата”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ