Обявеното намерение за съкращение на 30 хиляди души от държавната администрация от Асен Василев от "Продължаваме промяната" е невъзможно за изпълнение.

Това коментира пред БНР икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. По думите ѝ всъщност има недостиг на кадри в администрацията, като даде пример, че 400 трудови инспектори следят за изрядността на над 400 хил. фирми в страната.

"Г-н Василев лъже, че ще се съкратят 30 хил. души, просто защото не може. Не може да се увеличават броя на министерствата и да се намалява администрацията. Лъжа е, че 30 хил. души са 15% от администрацията. Това означава, че трябва да наброява 200 хил. души. Заетите щатни бройки в администрацията за 2020 г. са 131 463 и това е както на национално ниво държавна администрация, така и в общинските власти, т.е не може да направи това съкращение, което анонсира", каза Ваня Григорова.

Тя обясни, че тези намерения ще бъдат обсъдени с членовете на съответните синдикати и ако те изразят намерния за протести, ще ги подкрепят.
Според Ваня Григорова има по-належащи проблеми за администрацията, като нуждата от промени в заплащането, начина на атестацията на държавните служители и др.