В някои медии през седмицата се появиха публикации, че полицията е заловила биячите на журналиста от "Фрогнюз" Огнян Стефанов, но ги пуснала, защото нямала доказателства. И забележете, те били молдовци. Да се смеем ли, да вярваме ли? Това звучи само по един начин - МВР се е преборила с престъпността и вече нямаме наемни биячи и килъри, та порачителите се обръщат за поръчки към чужденци. Хубави слухове се пускат, но истината е една - няма обвинени за това престъпление, едва ли и ще има за съжаление.
Още с разстрела на Луканов навлезна тази мода, когато нищо не е свършено, да влизат чужденци "в играта". Като че ли не се е променила системата, начинът на мислене и на действие. Човек направо си мисли, че у нас няма вече хора за мокри поръчки, защото ченгетата си вършат перфектно работата и са опандизили всички. За съжаление действителността е друга и Европа често ни я напомня докато ние искаме пари по всякакви програми. А истината е, че няма осъден за голямо публично убийство. Някой наивен човек, воден от тези слухове, (слухове са, защото от полицията няма нищо официално) пък ще рече, че наемните убийци от бившото СССР са се преселили у нас, защото се действа по-лесно и безнаказано. Наскоро наблюдатели написаха за страната ни, че е бляскаво, но има много мизерия, но пропуснаха да обобщат, че е и опасно. Когато нападнат е човек, който се бори с цялата тази помия, вече нещата излизат извън контрол. Да не говорим, че нападението е извършено от хора, маскирани като спецченгета. Ако се окаже, че наистина молдовци са млатили колегата, колко лошо би изглеждала тази картинка - чужденци с униформи на институцията, която ни пази, млатят българин и то точно на Деня на независимостта в родната му страна. Позор!!!
Версията с чужденци реално погледнато звучи налудничаво и едва ли някой би повярвал на нея. Още повече са комични твърдения от рода "били задържани, но ги пуснали, защото нямали доказателства". С настъпилите промени в ръководството на МВР, със създаването на ДАНС се надявахме, че ще изчистим черното криминално петно, което седи лепнато върху страната ни вече толкова години. Уви, петното се наслагва, става още по-мръсно и черно. Скоро в този страх и тази чернилка ще се задушим в собствената си безпомощност.
Ясни на много хора са мотивите за побоя над Огнян Стефанов, знаят ги дори неговите колеги, но типично по нашенски, обзети от страх, притеснения и лични съображения всеки мълчи. "Мълчанието на агнетата", имаше един такъв филм навремето. Той беше страшен, уви и ситуацията в страната ни не е по-малко опасна. Всички траем като агнета, които чакаме да бъдем нахранени от безкрайното пасище (фондовете на ЕС) и се движим като стадо - без мнение и заблудени.
Милан Николов, БЛИЦ