Действията на Русия в Сирия дават начална представа в какво се заключава „голямата стратегия” на Русия, пише коментаторът Енди Екин в публикация си в The Washington Post. Тя е нещо далеч повече от понятието „национална сигурност”.
„Голямата стратегия” на Русия включва елементи от стратегията за национална сигурност, но не се ограничава само с тях, тъй като Москва си поставя за цел да промени международната общност удобно за себе си, твърди авторът.
 

Като първа цел той сочи стремежът на Москва да сформира нов, по-благоприятен за себе си баланс в международната система, като изгради многоцентров свят за сметка на създаване на смущения на западни структури като ЕС и НАТО. Целта на Русия е другите големи световни играчи да уважават нейните интереси.
 
Второ, руската страна иска да излезе на нови пазари (например за оръжие) и в краткосрочни перспективи за снемане на санкциите, за да се осигури приток на средства в хазната.
 
Трето, Русия се стреми активно да демонстрира сила в своята традиционна сфера на влияние в бившите съветски републики и други страни. Тук нейната крайна цел е да преустройва региона в „обръч от протекторати на Москва” или дори марионетки.
 
Като цяло, според Екин, Русия иска да изпрати предизвикателства на установените след Втората световна война международни режими, които се опират на международни организации, на разширяване на демокрацията и на защита правата на човека.
 
„Вместо това руското правителство агресивно се стреми да върне държавно-центричния световен ред с упор на реалната политика, когато страните действат в съответствие със своите нужди и възможности, а не в съответствие с моралните убеждения относно външната политика. Остава неизвестно доколко САЩ и техните западни съюзници са заинтересовани да противодействат на Русия и на реализираната от нея нова „голяма стратегия” – обобщава Екин.
 
Превод и редакция: БЛИЦ