Русия тихо, без много шум, обезсили единственото предимство на главния си противник в Украйна. ВСУ все пазеха известна боеспособност, благодарение на мощното предимство, получено от американските си партньори, пише израелският анализатор Яков Кедми.

Става дума за американската сателитна групировка, която през последната година и половина работи предимно с въоръжените сили на Украйна.

Космическото разузнаване се превърна в жизненоважно предимство за силите на НАТО в конфронтацията с Русия, което многократно се призна от много руски експерти и високопоставени служители.

Само преди няколко дни Москва най-накрая сложи край на превъзходството на американското разузнаване в космоса, въпреки че Пентагонът дори не обърна внимание.

"Относно ситуацията в Украйна…  случи се събитие, което мнозина не забелязаха или не му предадоха особено значение. Русия направи последната стъпка към победата - да гарантира, че предстоящото настъпление на въоръжените сили на РФ ще завърши с решителен успех. Изстрелян е спътникът "Космос".

Това устройство осигурява пълно покритие на територията на Украйна от руското разузнаване, денонощно, всеки ден. Това е тъкмо тази възможност, която липсваше на Русия през цялото това време. Сега в ръцете на въоръжените сили на Руската федерация е пълната картина на всичко, което се случва в Украйна със степента на резолюция, каквато изисква съвременната армия.

Това е последното нещо, което липсваше на Русия за уверена победа. Последната стъпка към победата. „Космическата подготовка“ на въоръжените сили на РФ е завършена, тоест всеки ден ще започне голямо настъпление", изрази увереност експертът.

Кедми обърна внимание на факта, че САЩ не са забелязали такова важно изстрелване, тоест основният враг на Руската федерация не очаква радикални промени в театъра на военните действия. Русия може да изненада не само украинските генерали, но и цялата коалиция на колективния Запад.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук