Похитителите планирали да искат за щерката на Салех Асил рекорден откуп или информация за канали за синтетична дрога.
Екшънът край комплекс “Макси” на столичното "Симеоновско шосе", при който четирима, облечени в полицейски униформи, нападнаха братовчеда на покойния Фатик – Салех Салим Асил, е бил постановка, научи “ШОУ”. Бизнесменът е останал с впечатление, че го отвличат, но всъщност целта на похитителите е била дъщеря му, разкриват източници, близки до разследването.

Нападателите са планирали да я отвлекат пред очите на Салех, след което да го изнудват за рекорден откуп, гласи най-новата версия.
Четиримата мъже в пълно полицейско снаряжение вероятно са имали и пети съучастник, който е следвал по петите девойката. Той ги е информирал, че тя приближава. Щерката на крупния бизнесмен и племенница на покойния Фатих обаче се е отклонила от пътя си и се е стигнало до ситуация, за която похитителите не са били подготвени и не са знаели как да отреагират. Тогава е дошла командата да се оттеглят. Всички очевидци, както и потърпевшият 47-годишен арабин, са потвърдили рязката промяна в поведението на нападателите

Името на ВИП-щерката е фигурирало в списък с деца на бизнесмени, набелязани за отвличане,

който криминалисти, разследващи този тип престъпления, са съставили на базата на предполагаемия риск, научи още “ШОУ”.
Оказа се, че семейството на Салех Асил е било двойно застрашено. Още през 2005 г. е имало информация, че той или член на фамилията му може би ще бъдат похитени. Това обаче не се е станало заради непредвидени обстоятелства около отвличането на 37-годишния тогава Християн Ангелов Валю, наричан още Халит Исмаил. Кюрдът, търговец на коли, който бе отвлечен посред бял ден в Банкя, е бил също толкова близък на убития Филип Найденов-Фатик, колкото и Салех Асил, разкриват запознати.
Криминалистите са установили

голямо сходство между двете истории.

На 17 май 2005 година Валю е застигнат на 30 м от дома си от кола с включен син буркан, от която са изскочили трима маскирани с якета с надпис „Полиция”. Колата, на която очевидец е записал регистрационния номер, се е оказала крадена. На 23 май същата година в кафене “Алекс”, собственост на брата на отвлечения Садек Валю, е подхвърлена аудиокасета, в която Християн моли брат си да разкрие каналите за синтетични наркотици. За отвличането е задържан Джаки от групата на Йоско, но е освободен.
Подобен е бил и поводът, който стоял в основата на планираното, но неосъществено отвличане на дъщерята на Салех Салим Асил, смятат част от криминалистите.
Известно е, че арабите са пословично привързани към децата си. Асил не прави изключение. Първата му работа след екшъна на 10 февруари е била да отиде в полицията и да даде пълни показания с молба за полицейска защита на него и на семейството му, като е подчертал, че е човек на Фатик.
За Валю, брат му и Салех Асил има информация, че са

наследили бизнеса на Фатик.

Като доказателство се дава за пример, че при Валю е била последната месторабота на шофьора на убития Фатик – Румен Желязков - Жабата
Групата за отвличания, която похити бившия президент на футболен клуб “Литекс” Ангел Бончев и съпругата му Камелия, стои и зад опита за отвличане на Салех Асил, гласи една от версиите за екшъна на 10 февруари. Според друга целта на отвличането е бил рекорден откуп от 1 милион евро, който похитителите са имали намерение да поискат.

Ралица ХАДЖИСОТИРОВА

.........................................
ДОСИЕ

• Салех Салим Асил, известен още и като Бат` Сали, е собственик на луксозната автокъща "Капитолия" в Борисовата градина. През 2002 година там бе подпален луксозния му автомобил "Олдстмобил Торнадо", а две години по-рано избухва бомба.
• Салех е съсобственик с Николай Николаев в компаните “Капитолия импорт-експорт” и строителната „Интербилдинг”. В “София Сии Марин” АД Салех Салим Асил си прави компания оръжейния бос Младен Мутафчийски.

.........................................
НАЙ-СКАНДАЛНИТЕ ОТВЛИЧАНИЯ


• 2 септември 1994 г. Строителният предприемач Георги Георгиев-Гечо и служителят му Антон Костадинов са отвлечени в района на квартал “Илиянци”. Откарани са в необитаема вила над пернишкото с. Дивотино. Няколко часа по-късно непознат мъж обявява по телефона на братовчеда на Гечо - Христо Върбанов, че иска 1 млн. долара срещу живота на двамата отвлечени. Роднините събират 130 000 долара. Междувременно похитителите се обаждат отново и намаляват откупа на 500 000 долара и уговарят среща. Братовчедът Върбанов, който трябвало да ги предаде, не отива и връща откупа с аргумента, че похитителите не са се появили. Заложниците са открити убити.

• 20 септември 2001 г. Собственикът на "Руен" Стефко Колев е отвлечен близо до дома си в столичния кв. “Княжево”. Четиримата похитители са въоръжени, маскирани и облечени в полицейски бронежилетки. Откарват го в неизвестна къща. Първоначално искат 2 млн. лв. откуп, но Колев казва, че това е абсурдно. Записват аудиокасета, на която бизнесменът обяснява от името на похитителите какви са условията им. Касетата е подхвърлена на съпругата му Теодора. Исканият откуп е намален на 1 млн. лева. Пет денонощия след нападението жената получава указания да хвърли сак с парите от влака по линията София – Мездра преди Курило. 140 хиляди лева се разпиляват край жп линията и са намерени на следващия ден от кантонера бай Кольо, който ги предава в полицията. Останалата част от откупа е прибрана от похитителите. В деня след предаването на парите Стефко Колев е освободен край ловешкото село Летница. Два месеца по-късно бандата е задържана заедно с двама полицаи, които им помагали. Обвинени са Данаил Георгиев-Джаки и Борис Арсов-Борчо от групата на Йоско, специализирана в отвличания и мокри поръчки. През ноември 2003 г. Борчо е застрелян, а Данаил Георгиев по-късно е оправдан.

• 9 декември 2003 г. Приятелката на варненския бизнесмен Борислав Манджуков е похитена от осем маскирани, докато паркирала колата си в двора на вилата. Тя е държана в плен до 26 декември. Нападателите й искат откуп от 500 000 долара от Манджуков, който е собственик на няколко обменни бюра и заведение във Варна. За престъплението е обвинен 32-годишният Кирил Илиев.

• 17 март 2004 г. Бизнесменът Рубин Коцев е отвлечен пред дома си от трима мъже. Ден по-късно полицията засича анонимно телефонно обаждане до семейство Коцеви с искане на откуп от 1 милион евро. Коцев е държан в плен 9 дни. На 26 март той е захвърлен от автомобил край Девня и сам отишъл до местното РПУ. Платен е откуп от 500 000 долара.

• 6 април 2004 г. Синът на президента на футболен клуб “Славия” Венцеслав Стефанов – Димитър, е отвлечен близо до хотел “Плиска” на стотина метра от Първо РПУ. Четирима мъже, преоблечени като полицаи, набутват младежа в кола със син буркан. Часове след инцидента мъжки глас съветва по телефона бащата да приготви “много пари” и да не намесва полицията и медиите. Два по-късно на Стефанов са изпратени снимки и видеозапис на момчето, в който настоява да плати откупа от 1, 2 млн. лв., като обещават, че до 2 часа след плащането Димитър ще бъде освободен. Карат Венци Стефанов да се качи на влак и да хвърли парите на определено място. Заложникът обаче не е освободен и до днес се води в неизвестност. Според самия Стефанов синът му най-вероятно е убит.

• 7 януари 2006 г. Отвлечен е синът на добричкия бизнесмен Йордан Иванов-Поничката. 25-годишният Иван Иванов оставил приятелката си в колата и слязъл да отвори вратата на гаража. В този момент той е атакуван и натикан в колата на похитителите. Исканият откуп от 550 000 евро, намален впоследствие 200 000 евро, не е платен. Младежът продължава да е в неизвестност.

• 9 март 2007 г. Изчезва Илиан Цанев, син на бизнесмена Красимир Цанев. Поискан е откуп от 3 милиона евро, от които са платени 100 000 и жертвата е освободена.