Не е вярно, че съм изоставил дъщеря си и не й плащам издръжка.
Стоян Янкулов-Стунджи е един от най-изявените български музиканти-перкусионисти. От години е сред експериментаторите в стила етноджаз.
Заедно с певицата Елица Тодорова са дует и в музиката, и в живота. Преди две години с огромен успех те представиха България на конкурса “Евровизия 2007”, а тази година бяха в журито, което избра 12-те песни, допуснати до финала.

.....................................
- Вие сте победители в българското издание и най-добре представили се (5-то място) от всички български участници на международния конкурс “Евровизия” през 2007 година. Защо тази година вие с Елица станахте и напуснахте залата в НДК след обявяването на победителя Красимир Аврамов?

- Телевизията не показа как цялата зала, не само ние с Елица, стана и тръгна да си излиза, когато обявиха победителя.

Аз съм музикант и слушам музиката по друг начин - слушам всеки тон, всеки звук поотделно. Но забелязах, че и хора, които не са музиканти и нямат такъв слух, са силно възмутени и недоволстват.
Лично аз, дори, честно казано, не можах да доловя, да разбера мелодията на песента. Може и да е хубава песен, но аз не я разбрах по начина, по който беше изпята.

Така или иначе Краси ще замине и ще представя България в Москва. Моят апел като музикант е поне да седне и да се упражнява това момче, да си изработи хубаво песента - особено тези високи вокали, за които всички хора коментират, че виел.
За мен гласът му във високите тонове е фалцет. Но съм слушал певци, които пеят на фалцет и просто са безупречни - германският певец Михаел Шифел, Боби Макферин. Има гениални певци, които пеят на фалцет и са просто безупречни, няма нищо лабилно. От нашите изпълнители Йълдъз Ибрахимова също владее фалцетното пеене.

- Повеждането на хорото срещу Краси Аврамов не е ли все пак много краен израз на нашата българска нетолерантност и нетърпимост.
- Веднага след като обявиха победителя и залата започна да си излиза, всички бяха афектирани, включително и ние.

Аз също в афекта си казах много неща, просто бяхме възмутени от този резултат. Но по-късно като се успокоих и си дадох една равносметка, прецених, че не би могло да има манипулация на гласуването или някакви шашми от страна на мобилните оператори.
Според мен причината е друга –

просто народът масово не гласува.

А в същото време компанията, която стои зад Краси Аврамов (чувам, че работи с "Пайнер") положи всички усилия той да получи максимално гласове.
Когато ние бяхме с Елица на конкурса, за нас се е гласувало масово, защото народът ни е харесал и не се е сдържал и са започнали да пускат sms-и, затова и ние спечелихме.

- Певицата Нели Рангелова се оплака, че в своята нова песен "Космос" сте копирали нейния хит "Няма да плача". Вярно ли е?
- Значи, имаше такъв дебат по едно време. Нашата песен в първоначалния й вариант сме я изпълнявали заедно с Теодосий Спасов, Атешхан и Елица доста преди да е написан песента на Нели Рангелова. И това изпълнение е заснето от телевизия МСАТ и записът се пази при тях.

Песента на Нели се е появила през 2004 г., но сега й е направен ремикс, а нашият концерт е от 2002 г. За каква кражба може да става дума? Аз не обвинявам композитора на Нели Рангелова, че той е плагиатствал от нас.
Вярно е, има съвпадение в припева на 3 или 4 тона между нашите парчета.

- И в музиката, и в живота сте двойка с шармантната Елица. Тя е доста по млада от теб и много атрактивна. Как я спечели?
- Наистина е така. Тя е с 11 години по-млада от мене. Но при нас любовта и музиката, която правим, вървят ръка за ръка. Ние сме нон стоп заедно - и на сцената, и в живота, и на почивка, и къде ли не.

Заедно сме от осем години. Много хора биха си омръзнали, но при нас нещата се развиват по друг начин.

С Елица се запознахме в Канада, в Торонто, по повод един български концерт там. Аз участвах с една формация, а Елица тогава пееше в "Космическите гласове на България".
Тя се въртеше постоянно пред нашата гримьорна.
И така стана, че от Торонто се завърнахме в България вече като двойка. Още там разбрахме, че не можем един без друг.

- Напусна ли семейството си заради новата връзка?
- Ние много

отдавна бяхме разделени с първата си жена, много години преди да срещна Елица.

Разведен съм от 1993 г., а срещнах Елица през 2000 година.

Много отдавна приключи тази история с първия ми брак, към която изобщо не желая да се връщам, дори в спомените си.

Смятам, че много лекомислено съм постъпил тогава като един много млад човек, без опит в това отношение и с лека ръка съм предприел женитба, семейство. И се оказа, че човекът за който съм се оженил, е много далеч от моите разбирания.

- Има ли нещо вярно в приказките на бившата ти съпруга, че никога не си обръщал внимание на дъщеря си Стилияна и даже не си плащал издръжка? Това някак си се разминава с образа на човек, занимаващ се изкуство и в някаква степен облагороден от музиката?
- Знаете ли какво ще ви кажа? По този повод се изписаха куп глупости и измишльотини, но аз ще ви цитирам една мисъл на Чърчил, която е казал много отдавна : "Докато лъжата вече е обиколила света, истината още си вдигала гащите".
Аз никога не съм криел, че имам дъщеря. Тя е на 18 години и сега завършва 12 клас в гимназия.

С дъщеря ми сме в прекрасни взаимоотношения,

виждаме се, говорим си, помагаме си - защото и тя на мен също ми помага в някои неща. Като идеи, като дизайн, тя има дарба да вижда нещата в картини и рисува страхотно. Сега ще кандидатства да следва вътрешен дизайн.

- Неотдавна ти поиска публично ръката на Елица, пред очите на може да се каже милиони зрители, в предаване по БНТ. Защо отлагате сватбата?
- Аз й поисках ръката и тя ми каза "да". А кога ще се оженим, не мога да кажа, не сме си поставили срок и дата. То ще дойде от само себе си.

Едно интервю на Антония СТОЙНОВА