За­бо­ля­ва­не­то е алер­ги­чен вас­ку­лит на мал­ки­те кръ­во­нос­ни съ­до­ве и ка­пи­ля­ри. Свър­з­ва се с пред­шес­т­ва­ща ин­фек­ция на гор­ни­те ди­ха­тел­ни пъ­ти­ща, ка­то в 50% от слу­ча­и­те се изо­ли­ра грип А.
Кли­нич­на­та кар­ти­на се про­я­вя­ва с ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра, те­жък ин­ток­си­ка­ци­о­нен син­д­ром и след­ни­те най-чес­то сре­ща­ни сим­п­то­ми:

- за­ся­га­не на ко­жа­та с по­я­ва на об­ри­ви, осо­бе­но по гор­на­та част на кра­ка­та и се­да­лищ­на­та об­ласт;
- за­ся­га­не на ста­ви­те с бо­лез­не­но по­ду­ва­не на гле­зе­ни­те и дру­ги ста­ви;
- за­ся­га­не на хра­нос­ми­ла­тел­ния тракт с по­я­ва­та на ко­ли­ко­об­раз­ни ко­рем­ни бол­ки, пов­ръ­ща­не, евен­ту­ал­но - кър­ве­не;
- за­ся­га­не на бъб­ре­ци­те с от­де­ля­не на кръв в ури­на­та;
- за­ся­га­не на цен­т­рал­на­та нер­в­на сис­те­ма с по­я­ва на гла­во­бо­лие, на­ру­ше­ние в по­ве­де­ни­е­то.


Мно­го чес­то за­бо­ля­ва­не­то се бър­ка с пур­пу­ра при ме­нин­го­ко­ков сеп­сис. Пос­лед­но­то за­бо­ля­ва­не е с твър­де раз­ли­чен ме­ха­ни­зъм, раз­ви­тие и ле­че­ние, за­то­ва тряб­ва вни­ма­тел­но да се пос­та­ви точ­на­та ди­аг­но­за, ко­е­то оп­ре­де­ля и по-на­та­тъш­но­то по­ве­де­ние. Ле­че­ни­е­то е под­дър­жа­що и е на­со­че­но към проб­ле­ми­те на хра­нос­ми­ла­тел­ния тракт, бъб­ре­ци­те, кож­ни­те изя­ви, ста­ви­те. Ин­хи­би­то­ри­те доб­ре пов­ли­я­ват сто­маш­ни­те проб­ле­ми. Кож­ни­те об­ри­ви се пре­мах­ват под дей­с­т­ви­е­то на кор­ти­кос­те­ро­и­ди, ко­и­то бла­гоп­ри­ят­с­т­ват по­доб­ря­ва­не на със­то­я­ни­е­то ка­то ця­ло.

По­ра­ди на­ру­ше­на­та фун­к­ция на бъб­ре­ци­те се дос­ти­га до хи­по­ал­бу­ми­не­мия, ко­е­то изис­к­ва и вна­ся­не­то на бел­тъ­ци. Ком­би­на­ци­я­та от бел­тъ­ци и ди­у­ре­ти­ци на­ма­ля­ва ото­ци­те. Чес­то ус­лож­не­ние е раз­ви­ти­е­то на ар­те­ри­ал­на хи­пер­то­ния, вслед­с­т­вие на за­сег­на­ти­те бъб­ре­ци. При­ла­гат се раз­лич­ни ком­би­на­ции от ан­ти­хи­пер­тен­зив­ни ле­кар­с­ва.