Пе­ри­тон­зи­лар­ни­ят (око­лос­ли­вич­ни­ят) аб­с­цес се раз­ви­ва ско­ро след пре­ка­ра­на ос­т­ра ан­ги­на. В по­ве­че­то слу­чаи бол­ни­ят за­поч­ва да се оп­лак­ва от­но­во от сил­на бол­ка в гър­ло­то
 - най-чес­то ед­нос­т­ран­на –

въп­ре­ки че ан­ги­на­та е пре­ми­на­ла и ня­кол­ко дни е бил здрав. То­зи път оба­че бол­ка­та е зна­чи­тел­но по-сил­на, пос­то­ян­на, гъл­та­не­то е на­ру­ше­но, на­ли­це е ско­ва­ност на че­люст­та, гла­сът ста­ва гъг­нив, прег­лъ­ща­не­то не­въз­мож­но и слюн­ка­та из­ти­ча от ус­та­та. Съ­сед­ни­те лим­ф­ни въз­ли се уго­ле­мя­ват зна­чи­тел­но, тем­пе­ра­ту­ра­та се по­ви­ша­ва до 39-40°, по­я­вя­ва се трес­ка, об­що­то със­то­я­ние е теж­ко.

Не­за­ви­си­мо от ло­ка­ли­за­ци­я­та,

аб­с­це­сът тряб­ва да се от­во­ри,

за да мо­же гной­ни­ят сек­рет да из­те­че и да нас­тъ­пи бър­зо оз­д­ра­вя­ва­не.

Опе­ра­тив­но­то от­ва­ря­не на аб­с­це­са се прид­ру­жа­ва от ан­ти­би­о­тич­но и про­ти­во­въз­па­ли­тел­но ле­че­ние. Ако не се пред­п­ри­е­мат сво­ев­ре­мен­но мер­ки за из­ле­ку­ва­не на пе­ри­тон­зи­лар­ния аб­с­цес, ин­фек­ци­я­та мо­же да пре­ми­не в мно­го по-опас­но за­бо­ля­ва­не и да до­ве­де до теж­ки ус­лож­не­ния.

При­чи­на за не­го­во­то въз­ник­ва­не мо­же да бъ­де и ос­т­ро въз­па­ле­ние на сли­ви­ци­те, на­ра­ня­ва­не на гъл­та­ча от чуж­ди те­ла, опе­ра­ция на сли­ви­ци­те, за­бо­ляв­не на зъ­би­те (кът­ни­ци­те), въз­па­ле­ние на слюн­че­ни­те жле­зи и др. Кли­нич­на­та кар­ти­на е мно­го теж­ка. Бол­ни­ят има не­по­но­си­мо гла­во­бо­лие, сту­де­ни тръп­ки, от­пад­на­лост, зат­руд­не­но гъл­та­не и ди­ша­не, бле­до­жълт цвят на ли­це­то, син­ка­во оц­ве­те­ни ли­га­ви­ци, сух и об­ло­жен език. На ля­ва­та или дяс­на­та стра­на на ши­я­та се на­пип­ва сил­но бо­лез­нен оток.

Тъй ка­то стра­да­ни­е­то се раз­ви­ва мно­го бур­но и во­ди бър­зо до още по-теж­ки ус­лож­не­ния, на­ла­га се не­за­бав­но нас­та­ня­ва­не на бол­нич­но ле­че­ние и

спеш­на на­ме­са на спе­ци­а­лист

След опе­ра­тив­но­то от­с­т­ра­ня­ва­не на сли­ви­ци­те през пър­ви­те ня­кол­ко дни се пре­по­ръч­ва пос­те­лен ре­жим и теч­но-ка­ша­ва хра­на. За бол­ки­те мо­же да се да­ва те­чен анал­гин. Да­ва­не­то на аце­ти­зал е заб­ра­не­но, тъй ка­то мо­же да до­ве­де до сле­до­пе­ра­ти­вен кръ­во­из­лив. Тряб­ва да се да­ват дос­та­тъч­но теч­нос­ти - чай, мля­ко, нек­та­ри, ком­по­ти и др., ко­и­то оба­че тряб­ва да са хлад­ки и да не са ки­се­ли.

Гла­ва­та на бол­ния тряб­ва да бъ­де пос­та­ве­на по-ви­со­ко (обик­но­ве­но на две въз­г­лав­ни­ци), ста­я­та да се про­вет­ря­ва чес­то и да се под­дър­жа доб­ра хи­ги­е­на на ус­та­та.