Връзката им приключва след публичния екшън в Пампорово, а милицията разкатава от бой рокаджията.
Рок енд рол, пиячка и шамари. В тази последователност се е развила една от най-неизвестните, но най-страстни връзки на примата Лили Иванова с една от емблемите на българския рок Личо Стоунса. Романсът между двамата е белязан от много музика, жестоки скандали, ревност, побоища и милиция. Виртуозният китарист и емблемата на естрадата ни са заедно близо две години, докато Лили все още е женена за Янчо Таков. Връзката им приключва с публичен екшън в хотел в зимния курорт Пампорово. Пиян, Личо удря Лили пред очите на десетки свидетели. Отнася акт за дребно хулиганство и няколко милиционерски тупалки. И губи завинаги голямата си любов.

.........................................
Искрата между тях пламва в началото на 80-те г. Далеч преди това Личо Стоунса, както всички знаят пловдивчанина Илия Караянев, вече е прочут като един от най-добрите китаристи не само в България, а и в цяла Европа. Легенди се носят за начина, по който прави любов със струните на любимия си Фендър. Колегите му музиканти не крият, че всъщност той третира инструмента си като любима жена и може би затова винаги е имал проблеми с нежния пол.

Известен е още от детските си години като момчето, което свири като звяр и накуцва заради недъг по рождение- левият му крак е малко по-къс от десния. Боде очите на пловдивската соцвласт още като войник. Бяга от казармата, за да свири на концерт. Отнася присъда за ОВС- отклонение от военна служба. Лежи дори в дисцип, а полковници, генерали и редови военни го сочат с пръст. За Караянев обаче нищо, освен музиката няма значение. “Беше готов на всичко, в името на китарата. Затова е велик”, разказват пловдивски авери на Стоунса.

Пробивът в столицата идва с вливането му в групата на Емил Димитров “Синьо-белите”.

Там геният му става достъпен за широката публика и не след дълго той засвирва в прочутия оркестър “София”. С Лили Иванова го запознава диригентът на оркестъра Николай Арабаджиев. Няколко пъти Личо придружава мегазвездата на концерти, а примата буквално е слисана от качествата на пловдивчанина. Отношенията им на този етап са чисто професионални. След кратко щастие в състава на оркестър "София" идва моментът, в който животът на Стоунса се преобръща.

Той е сред пасажерите в трагичната самолетна катастрофа

на 21 декември 1971г, в която гинат Паша Христова, диригентът Николай Арабаджиев и други. Личо пътува заедно с оркестър „София“, Мария Нейкова, Борис Годжунов, ансамбъл „Аура“, народната певица Янка Рупкина и другата част от делегацията за дните на българската култура в Алжир. Личо, Борис Годжунов, Мария Нейкова и Янка Рупкина се настаняват в опашката на Ил-18 и това ги спасява. Самолетът се възпламенява и буквално се цепи на две, като пасажерите от задната част се изсипват на пистата. И оцеляват. Борис Годжунов е със счупени крайници, Янка Рупкина- с леки изгаряния, Стоунса- с травми по цялото тяло. Раните излекува, но травмата остава за цял живот. Стоунса изпада в депресия и посяга към чашката. “В този период от живота си той се промени. Дълго време беше между небето и земята. Само свиреше и пиеше. Музиката го крепеше, но не съвсем. Затвори се в себе си и само ходеше на участия. Свиреше на различни празници. Правеше джем сешъни. Беше адски търсен, въпреки че беше вече привързан към чашката. Тогава именно му излезе и прякора Личо Стоунса - от “Ролинг Стоунс”. Въпреки че той е абсолютен поклонник на Ерик Клептън. Клептън беше неговият идол”, разказват приятели на Личо от онова време.
По време на джем сешъните Караянев се запознава със Сашо Гривната от старата “Тангра”. Личо пасва на бенда на Гривната и бандата започва обиколки из цяла България. Нова трагедия обаче бележи края на музикалната компания. Сашо Гривната претърпява тежка катастрофа и бандата се разпада.

След кратко митарстване

Личо отива да работи при един от мъжете на Лили Иванова- композиторът и пианист Иван Пеев.

По това време той още е благоверен на примата. Пеев създава групата “6+”. Личо дърпа със себе си друг емблематичен пловдивски музикант Кольо Бусера и бандата бързо става популярна. “Беше типична рок банда, нещо като наследник на първата “Тангра”- с твърдо звучене”, обясняват музиканти. По същото време Лили се развежда с Иван Пеев. И тъй като няма група започва все по-често да кани на участията си Личо Стоунса и Кольо Бусера. Идва момент, в който ги събира в своя група, която сформира заедно със Стоунса. “Тогава стана и заварката. Лила първо се влюби в китарата му и нейното приказно звучене. После се влюби в музиканта Караянев, и най-накрай- в мъжа Илия. Това се случваше в началото на 80-те години, а Личо вече се беше пропил. Всичко вървеше нормално в самото начало, но скоро дочухме, че страстите във връзката им са над общоприетите норми. В смисъл, че

Стоунса много я ревнуваше и често я пребиваше”,

разказват стари пловдивски музиканти.

Личо и Лила обикаляли страната заедно. Най-често той бил на повикване. Живял в квартира в Пловдив с друг известен меломан и водещ под тепетата Евгений Гринберг. Столичната концертна дирекция уреждала изявите на мегазвездата, а тя от своя страна известявала китариста ден преди поредното участие. Той пък вече се бил потопил в почти непрестанно опиянение. Фиркал от сутринта и свирел от сутринта. Бившите му авери казват, че пиел така, както свирел - до откат. Въпреки всичко, трудно някои от тях може да каже една лоша дума за Личо. “Беше изключителен добряк, въпреки, че на моменти беше сприхав, избухваше. Но му минаваше бързо. Виж- Лила нещо му влияеше така, че да извиква в него някаква неподозирана агресия. Ревност, плюс пиячка, равно на кютек”, обясняват близки до Стоунса от времето, в което е имал романс с примата. Освен, че го карала да ревнува, певицата му ходела системно по нервите дори на участия.

А той, като си пийвал повечко, й посягал.

“Тя търпеше като мазохист.


Но го обичаше, поне така си мислехме. Самият той беше луд по нея”, добавят стари музиканти. Екшънът в Пампорово обаче разделил завинаги китариста и примата. С бандата имали участие в Смолян, а после се събрали в Пампорово, където също посвирили пред местни соцвелможи. В един момент обаче, Личо, фиркан до козирката, подивял. Започнал да троши техниката. Направил на парчета любимата си китара и скочил срещу Лила. Сдърпват се на масата до сцената, след което Стоунса я удря пред всички. Разтървали ги, а някой повикал милиция. Служителите на народната власт дръпнали Личо, прибрали го и го разкатали от бой заради дързостта да посегне на естрадната икона. Маризили го до момента, в който изтрезнял. Лепнали му акт за дребно хулиганство и го пуснали да се прибира в родния Пловдив. Този момент прелял чашата и Лили Иванова се отдръпнала от скандалния и много талантлив музикант. “Винаги сме знаели, че тя го пази в сърцето си. За него- можем да го кажем със сигурност”, удрят чертата днес колеги на Стоунса.

След него Лила се хвърля в обятията на Асен Гаргов, а Личо отива на корабите. Плаче чрез китарата си тук и там. Работи за известен импресарио и е изключително ценен и търсен в Скандинавия. Един ден обаче прави нов гаф. Свирил подпийнал и в изблик на нерви потрошил емблематичния си за пловдивските музиканти бял Фендър на парчета. С него обаче поломил техника за сума пари, заради което му забраняват да свири известно време. От тогава, до днес, за Личо Стоунса се носят само легенди. Малцина са избраните, които той допуска до себе си. В момента той е някъде в родния си Пловдив,

в апартамент в квартал “Кършияка”.

Свири само на себе си, късно вечер, или рано сутрин. Жилището му е като музикален храм. Преди да се завърне у нас, говореше се, че се е оженил за красива финландка. Говореше се още, че преживял тежка катастрофа, от която излиза като пенсионер заради нетрудоспособност. След това се прибира в България и живее от финландската си пенсия. Един от редките случаи, в които Личо се осмели да опъне жиците пред публика, беше на рождения ден на друг голям пловдивски музикант и приятел на Личо- Стефан Костов- Тето. Младите музиканти, които чуха виртуоза в Пловдив преди две години, му козируват и до днес..

Славчо Цветков