Натанаил Неврокопски не можел да се оправи след зверската катастрофа в Гърция, наричали го “киборга” заради железата и пластмасите в тялото му.
Тайна сбирка на част от Синода, състояла се в Бояна веднага след финала на т.нар. Всеправославна среща, е на път да реорганизира цялата властова структура в Българската православна църква /БПЦ/, научи единствен “ШОУ”. На “заверата”, на която са присъствали по-младите митрополити, е било определено кои епископи ще наследят епархиите на грохналите и миришещи на тамян владици. “Става въпрос за генерално разместване във висшия клир, на което не сме били свидетели от десетилетия. Ако промените се осъществят, това ще е равносилно на революция!”, прогнозират обиграни църковници.

Първият митрополит от “старата гвардия”, който вероятно съвсем скоро ще излезе от строя по здравословни причини, е прекаралият инфаркт Калиник Врачански. Въпреки че лекарите успяха да овладеят състоянието му, подобрението било само временно. Дядо Калиник вече имал няколко байпаса и сега през 3 дни ходел на медицински прегледи и процедури, издават хора от близкото му обкръжение. За негов “зам” младите и алчни за власт расоносци тъкмят двама епископи – Йоан Знеполски, викария на патриарх Максим, и Евлогий, игуменът на Рилския манастир. В църковните среди напоследък е настанало голямо брожение срещу дядо Евлогий, който напълнил светото място със засукани млади калугерчета и съвсем открито демонстрирал нежните си отношения с тях. “Недоволството срещу него е породено главно от лицемерието му, защото не може хем да бичува пороците на другите, хем да смята себе си за безгрешен и да се държи като човек, на когото всичко е позволено”, коментират запознати с табиетите на игумена на най-голямата родна обител.

За “минаване в архив” бил нарочен и Игнатий Плевенски, за когото се знае, че е духовен старец на най-младия български митрополит – 40-годишния Николай Пловдивски. Поради дългогодишната си топла връзка с дядо Игнатий Николай лобирал неговото място да бъде заето от най-приближения му епископ – Антоний, викарий на Пловдивска митрополия.

На тайната среща представил своя кандидат и дядо Йоаникий, главата на Сливенска епархия. Неговото протеже е епископ Игнатий, представителят на БПЦ в Московското подворие. Преди 3 години той си подсигури помощта на Руската православна църква /РПЦ/ с елея, който изля в медиите по адрес на бившия руски президент и настоящ премиер Владимир Путин. Игнатий е брат на Тодор от “Биг брадър-2” и, както се говори в църковните кръгове, го е прибрал при себе си в руската столица, за да го покрие от обвиненията, че въртял бизнес с дрога и свежа плът. Което самият Тодор си призна в “изповедалнята”.

Любопитен детайл от биографията на епископ Игнатий е, че йереите са имали идея да го оставят в България, за да може съвсем официално да се подготви за заместник на Йоаникий. Като загрели обаче, че това е “невъзможна мисия”, го командировали на бърза ръка в Москва с надеждата, че “братушките” ще го ошлайфат подобаващо за бъдещия му висок сан.

В Бургаска област пък предстоят брожения, тъй като и миряни, и духовници отдавна искат отделна Бургаска епархия. Но за да угодят на дядо Йоаникий, който по това време изпълняваше длъжността “и.д.” патриарх, на третата сесия на 6-ия църковно-народен събор неговите колеги запазиха непокътнат статута на Сливенска епархия, припомнят посветени в синодалните потайности.

По-младите владици обаче приели на нож кандидатурата на Игнатий за Сливенски владика. Те “тапицират” престола на дядо Йоаникий за епископ Наум, главния секретар на Синода. Плановете им обаче можело да бъдат осуетени от Кирил Варненски, духовния старец на Наум. 54-годишният дядо Кирил вече се изживявал като глава на БПЦ и бил изпълнен с решимост да наложи на всяка цена главсека на Синода за свой наследник, понеже чрез този маньовър си осигурявал пълен и доживотен контрол над Варненска епархия.

На сбирката, протекла в пълна секретност в Бояна, са изплували и други имена на епископи, спрягани за посвещаване в митрополитско достойнство. Един от тях е Сионий, ректор на Софийската семинария и дългогодишен игумен на Клисурския манастир. Той бил безалтернативен кандидат за “зам” на Дометиан Видински в качеството си на негово духовно чадо, издават присъствали на “заверата”.

Най-странното е, че най-известният бохем и женкар в клира – епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, ще смени престарелия и славещ се като най-голям аскет и ревнител на благочестието в БПЦ – 95-годишния дядо Иларион, като глава на Доростолска /Силистренска/ епархия, ехидничат Божии служители. Те напомнят, че Иларион е “батко” на патриарх Максим, а пък веселякът и ухажорът Борис се набърка и в куп имотни скандали, които сериозно навредиха не само на имиджа му, но и на престижа на Бачковската света обител.

За мястото си съвсем основателно треперел и Натанаил Неврокопски, осведомяват вещи в църковните интриги. Владиката го очаквало 6-месечно лечение в чужбина, тъй като преди време бе целият потрошен при зверска катастрофа в Гърция. И заради пластмасите и железата в телесата му неговите врази му лепнаха прякора “киборга”. Дядо Натанаил не хранел илюзии, че ще се възстанови, пък и го тресяла параноята, че докато се цери в странство, разколниците можели да сложат ръка на много храмове в епархията. И за да гарантира спокойните си старини, митрополитът пробутвал за свой наследник викарния си епископ - никому неизвестния Даниил, който в момента “вардел” Роженския манастир от евентуални посегателства на “разколниците”. На сбирката в Бояна обаче по-младите колеги на Неврокопския владика се консолидирали около замисъла Даниил да бъде изпратен в Ню Йорк, мотивирайки се с това, че бил завършил английска гимназия. Но това можело да се осъществи само ако Игнатий откаже на “младите сили” да стане Нюйоркски митрополит, за какъвто те усилено го гласели.

Неясно оставало засега кадровото бъдеще на родения през праисторическата 1926-та Симеон, Средно- и Западноевропейски митрополит. Номинално неговото седалище е в Будапеща, но в Синода го наричат с присмех “Западноамериканския” заради упоритото му пребиваване в западните US-щати при “семейството” му. Естествено, дядо Симеон като висш “бял” духовник няма нито съпруга, нито деца, но твърдял, че ставало въпрос за негови племенници, които го обгрижвали поради напредналата му възраст.

При почти постоянната липса на Симеон епархията му се управлява еднолично от самообявилия се за Римски епископ отец Тихон. Публична тайна е, че той е човекът, който срещу много пари въведе архонтските звания в БПЦ. Тихон се замонашва през 2002 г., а през 2004-а е вече... епископ, при положение, че за това по устав се изисква най-малко 10-годишен калугерски “стаж”. За капак “Римският епископ” е бил женен и е успял да осребри подобаващо алъш-вериша с архонтските титли. Към днешна дата се водел собственик на половин дузина апетитни имоти – ситуирани на централните столични улици “Раковска”, “Шипка” и “Козлодуй”, твърдят посветени във финансовите дела на “вдовеца”.

И стари, и млади в Синода са настръхнали срещу Тихон и в никакъв случай нямало да го оставят да си разиграва коня из Европа. И тогава за Будапеща трябвало да стяга куфари Даниил, протежето на Натанаил Неврокопски, при положение, разбира се, че не му се отвори парашутът за Ню Йорк.
Кои са обаче висшите духовници от другата страна на бариерата – тоест, нарочените за изгонване поради прегрешения, несъвместими дори с доста разтегливия напоследък морал на синодалните старци? Безспорно, антикласацията на неудобните се оглавява от Киприан, за когото никой в Синода не само не иска и да чуе, а дори се твърди, че епископската му харитония може да бъде отнета. Киприан бе изгонен заради “ляв уклон” и нямал никакъв шанс да му поверят който и да било манастир във Врачанска епархия.

Персона нон грата в клира е и игуменът на Троянската света обител епископ Теодосий. Той скандализира обществеността, след като прогони инвалиди от манастира и се изпокара с монасите, в резултат на което двама от братята го напуснаха и сега си търсят подслон някъде из Софийска епархия. Не стига това, ами в родното си великотърновско село Теодосий е живял на семейни начала с някаква жена, на която местните са викали “бабо попадийо”, говори се усилено в църковните среди.

Омразен на колегите си е и отец Константин, наричан “Княжевски епископ”, тъй като от години служи в храма в столичния квартал “Княжево”. Той си навлече гнева на духовенството със скандалите си по гробищата и с навика си да навиква поповете за щяло и нещяло. В тотален разрез с канона Констатин е бил женен, но се представял за вдовец – нищо, че попадията му била жива и здрава и продавала гевреци на “Петте кьошета” в София.

Михаил Серафимов

...................................................
ДЯДО НИКОЛАЙ Е БИЛ НА КОСЪМ ОТ ЗАТОЧЕНИЕ,

изтече информация към “ШОУ” от отлично осведомени източници.
Преди няколко месеца Пловдивският владика изпратил писмо до Синода, в което изразявал недоволството си от държането на митрополитите и лично на патриарх Максим на последната сесия на 6-ия църковно-народен събор.

Владиците и светиня му се обидили до дън-душа от постъпката на най-младия си събрат и решили да го накажат с принудително послушание в Троянския манастир. Заплахата била съвсем реална, но в последния момент олигархически кръгове, стоящи зад гърба на Николай, се намесили и той отървал кожата.

Повод за “кървавото послание” на Пловдивския митрополит стана фактът, че синодалите не уважиха желанието му възрастовата бариера за избор на патриарх от 50 години да падне на 40. Ако се бяха поддали на натиска му, Николай щеше да оглави надпреварата за “бялото було” на дядо Максим, поясняват познавачи на църковните дела.