Аз и Веселин Данов дадохме в ДАНС информация за варненската мафия и малко след това Данов беше арестуван - разкрива шефката на Афера. бг.
Шефката на скандалния сайт Афера. БГ - Веселина Томова е родена във Варна. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Започва да се занимава с журналистика през 1990 г. Участва в създаването на в. “Демократ”, който излиза два месеца преди в. “Демокрация”.

Работи в седмичника “Север-изток”, в телевизия “МСАТ”, във варненското приложение на “24 часа”, във в. “Черно море” и др., докато стане създател и главен редактор на Афера.бг



- Знам, че арестуваният Веселин Данов ти е спонсор- с каква сума те спонсорира?
- Веселин Данов даде 2 800 лв. за направата на сайта в самото начало... Сега правим година и 2 месеца. Оттук нататък Данов каза, че може да рекламира заложните си къщи... Съвсем не са много рекламодателите, трагична е работата, но горе - долу се закърпва бюджетът.

Сайтът се прави на магия - с пет човека работя, но е удоволствие, защото нямам никой над главата си, който да ми казва какво да правя... Винаги съм се занимавала с разследваща журналистика и го правя с голямо желание въпреки нервите...

В началото въобще нямах и идея, че сайтът може да стане толкова популярен. Мислех, че го правя за Варна. Оказа се впоследствие, че във Варна се чете относително най-малко. Явно хората в цялата страна желаят да чуят истината, да видят някаква свободна зона, може би затова стана толкова популярен.

- Сигурна ли си в бизнеса на Веселин Данов, че да подкрепяш неговите изяви?
- В нищо не мога да бъда сигурна, въпреки че ми е приятел от години. Помагала съм му в политическите кампании.

Знам всичките грешки на Веселин Данов и съм му най-върлият критик.

Не е моя работа да го защитавам, дали ще се защити в съда – ще стане ясно...
Но за тази ситуация, в която той попадна в момента, аз лично знам защо стана така. Знам, че няма нищо общо с цялата тази мафия. Той си е виновен сам, защото избърза да сигнализира за обвързаност на висши полицаи и магистрати с наркогрупировките. Отидохме в ДАНС двамата и пред висш служител дадохме информация.

От ДАНС пък избързаха, че уведомиха определени антимафиоти от варненската вътрешна дирекция. И го удариха...

- Може ли да се каже, тази теза също я има в медиите, че Веселин Данов е ударен заради твоя сайт?
- Арестуваха Веселин Данов на 12 септември 2008 г. Малко преди това един мой информатор от ъндърграунда ми се обади и ми каза: “Веси, внимавай, защото ти готвят някаква история! Да знаеш – казва – могат да те арестуват!” Започнах да се смея с глас: “За какво да ме арестуват?” Но той беше абсолютно сериозен: “Слушай, какво ти говоря! Няма да ти кажа откъде го чух и как го чух, но висши полицаи от областната дирекция мътят нещо.” Приех тези думи като параноя на този човек... Като майтап. Но след като арестуваха и Веселин Данов, започнах да се замислям.

Човекът, който се опита да ме предупреди, също го арестуваха –

той е улично момче, той не е светец... Но в случая му направиха мръсна постановка, за да го приберат просто, защото антимафиотите бяха разбрали, че е един от информаторите на Арена.бг... Дори го бяха предупреждавали: “Ако не спреш да контактуваш с Томова, ще изядеш сопата!” И той я изяде. Взеха му и компютъра, а там беше нашата кореспонденция. Та твърде вероятно е, да е имало индиректен удар срещу сайта и с ареста на Данов... Очаквали са, че едва ли не сайтът се гради само на Веселин Данов и ще спре, ако го вкарат в ареста, че аз ще млъкна...

- Страхуваш ли се да не ти се случи нещо заради публикациите ти? Станахме свидетели на жестокия побой над Огнян Стефанов.
- Страхувам се. Ако кажа, че не се страхувам, ще бъде смешно и невярно. Особено във Варна в момента напрежението е страхотно, тъй като се води много мръсна битка... Има една мафия, която се занимава с дрога и проституция, и в момента работи безотказно, въпреки че полицаи и прокурори твърдят, че тя е разбита. Истината обаче е, че тази мафия работи абсолютно спокойно и без проблеми. И което е най-страшно - работи обвързана с полицията и я ползва като наказателна бригада –

с участието на висши полицаи и магистрати! Това нагнетява напрежението – от една страна вътре в самия ъндърграунд, от друга страна – в кастата на полицаи, магистрати и всичко останало и като капак – ДАНС има информация за всичко това и ги работи! Това е обществена тайна, не издавам никаква класифицирана информация!

Самата Дирекция на МВР работи срещу ДАНС – Варна!

Има и случаи, в които полицаи следят агенти на ДАНС!

В тази ситуация наистина е страшно – на някой може да не му издържат нервите и да направи някоя глупост... Разбира се, че ме е страх... Но вече няма връщане назад. Когато става въпрос за професията, нямам чувство за самосъхранение. Играя “ва банк”. Все пак трябва някой да побутва да се случи нещо – дай Боже, да има воля в държавата.

- Как ще коментираш сайта “Опасните”? Одобряваш ли такъв тип журналистика?

- Препечатвала съм от там 3-4 материала. За всеки един разследващ журналист като прочете това, което се публикуваше в “Опасните”, като махне плявата, щеше да види, че остава информация, която очевидно изтичаше здраво от ДАНС. Дразнеше ме първо това, че сайтът е абсолютно анонимен, от което винаги остава съмнение за поръчковост, за тенденциозност. Огнян Стефанов стана жертва на това, че някой си изми ръцете с него. Някой може би го използва, за да си прокара интересите и накрая го отнесе той... Нищо чудно да е го е отнесъл и от самите тия, които са поръчали да бъде направен този сайт.

Трябваше този, който правеше “Опасните”, да има дупе да си напише отдолу името... И тогава мисля, че нямаше да се стигне и до чукове. Друго е като застанеш с името си – има някаква защита. Малко е нечистоплътна цялата тази история. Не пожелавам на никого това, което се случи на Огнян, но това са пък рисковете на журналистиката...

- Пишеш някаква “изправяща косите” книга, докъде стигна?

- Пиша я от много време. Може би ще я изкарам до края на годината. Ще бъде книга с имена, а не с псевдоними. Вътре ще бъде цялото задкулисие на разследващата журналистика, което е свързано с властта, с полицията, с мафията – нека хората сами да преценят... В дописките, които пишем, се губи човешкият образ на действащите лица. Интересно е да видиш какъв е един човек освен че е мафиот, освен че е висш полицай...

- От гледната точка на един разследващ журналист, кои са политиците, които най-много сгафиха през българския преход?
- Не знам кой не сгафи. Но има един, който въпреки безспорните му професионални качества на политик, се прояви като сатрап. По времето на Иван Костов имах 19 прокурорски проверки срещу мен, образувани по публикации за скандалната скрита приватизация на “Златни пясъци”, която започна тогава. Тогава пишех за варненската притурка на “24 часа”. В една прекрасна вечер се прибрах от работа, обади ми се отговорната редакторка и каза, че има нареждане от Валери Найденов, главният редактор на “24 часа” по това време и устна заповед, аз повече никога да не пиша във вестника... Попитах я: “Защо?” Тя ми отговори: “Заради Добрин Митев и заради “Златни пясъци”, темата вече е табу... Каза ми още, че натискът е лично от Валентин Василев, тогавашният министър на икономиката и туризма в правителството на Костов...

Тогава дадох пресконференция, обяснявах какво се случва – никой нищо не написа – не обвинявам колегите си, разбирам ги... В това време Националната служба за сигурност под ръководството на ген. Атанас Атанасов работеше срещу неудобни политици, журналисти... Идваха да ме предупреждават добронамерени офицери от самата служба и ми казваха: “Веси, сложена си на подслушване, искат източници!..” Беше безпрецедентно!

Докато работех в притурката на “24 часа” - намерихме един апарат, който можеше да индикира дали се подслушват телефоните, оказа се, че телефоните в редакцията се подслушват... С него проверихме телефони на магистрати, на политици, на бизнесмени... Подслушваха се! Вдигнахме голям скандал!

По-късно, когато падна Костов от власт, “Труд” започна да пише колко е отвратителен Иван Костов, изкараха се разработки, “Златни пясъци” не слизаше от страниците на “24 часа” и “Труд”...
Симеон Сакскобургготски после дойде да оправи себе си и юпитата покрай него... Тези юпита източиха безумни милиарди от Български морски флот точно по царско време.
За Бойко Борисов, за който толкова сега всички мечтаят и лелелят, никога не съм имала надежди, че може да направи нещо в политиката. Не го приемам насериозно, защото знам какво правеше като главен секретар на МВР и не му вярвам за много неща... Няма управление на МВР, при което да има толкова неразкрити поръчкови убийства. Той беше по показните акции, той е продукт на медиите.

- При толкова наситен професионален живот, как върви личният?
- Личният живот ми е пълен провал. Мъжете се страхуват от мен, което много ме дразни.

Сигурно такива жени като мен, не са за семеен живот и за една прекрасна топла връзка, за каквато мечтае един мъж.

Продължавам да търся мъжа на живота си, въпреки, че вече съм склонна да смятам, че ще го срещна в някой следващ живот, но съм отворена за изненади!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА