Примата се маскирала, за да се среща с политбюровския син
От следващия вторник на вестникарския пазар ще се продава книгата "Тайните на Лили Иванова". В нея съставителят Мартин Петров е събрал всевъзможни информации, появявали се през годините в печата и на екрана. За примата разказват различни хора, работили и живели с нея в продължение на години. Ще разберете много неща за мъжете на естрадната легенда и бурните им скандали с певицата. Ще получите отговор на доста въпроси за възрастта, режима, маниите, пластичните операции, банковите сметки и други тайни на Лили. В. "Женски Тайни" публикува тук откъс от книгата.


Лили Иванова все още е омъжена за Пеев, когато се запознава с Янчо Таков – син на члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков и Вълка Горанова – партизанка с три смъртни присъди и много серт нрав.
Според някои източници звездата, разочарована силно от Пеев, един ден решила, че й е време за нов мъж и казала на конферансието си Бойка да й намери гадже.
Бойка я завела на купон у Янчо Таков в кооперацията на втория етаж на ул. “Оборище” в София. Лили и до днес живее в същата сграда, само че на последния етаж.
А тогава тя се дегизирала с нова прическа и тъмни очила, за да не я познаят. А наистина вече е известна на цяла България. Вече е заслужила артистка, плочите й се продават в 400 000 тираж у нас и в милион и двеста хиляди в Съветския съюз. Александър Йосифов, който е бил директор на соцгиганта “Балкантон”, си спомня, че такъв тираж предприятието друг път не е имало. Само Емил Димитров продавал по толкова.
Янчо Таков пък е красавец, с девет години по-млад, завършил е архитектура, известен автомобилен състезател е. Стари спортни журналисти си спомнят, че голяма заслуга за това има майка му Вълка – след всяко негово състезание тя се обаждала по редакциите да проконтролирала дали и какво точно ще напишат за синчето й.
На купона у Такови заварката става. Двамата започват да се виждат често. След едно тяхно посещение на “Копитото” доброжелатели уведомяват Иван Пеев. Вечерта, пиян, той започва да изхвърля покъщнината от семейния апартамент през прозореца. Лили се изнася в гарсониера някъде в преките на “Патриарх Евтимий”. Зарязаният съпруг не мирясва. Според книгата на Гозес една нощ, докато Лили и Янчо се гушкат в гарсониерата, Пеев пука гумите на колата на Янчо и препречва с нея булеварда.
Разводът приключва скоро.
Семейният апартамент остава за Пеев. Лили купува таванските помещения на кооперацията на “Оборище”, в която е апартаментът на Такови. Получава и разрешение да строи. Всичко това вероятно не без помощта на известната фамилия. Прави там мезонет и го обзавежда. Всичко това се случва преди сватбата с Янчо, та по-късно при развода тя запазва жилището като придобито преди брака. Скандали за собствеността обаче има доста.


СВАТБА №3
Според едни източници да се оженят ги притиска мама Вълка Горанова – смятала за неморално да живеят без подпис. Янчо Таков пък казва в телевизионно предаване: “Лили Иванова се омъжи за мен, не съм се женил аз за нея. ”
“Как стана това? Тя дойде и ти предложи брак?” – пита го водещата.
А Янчо отговаря енигматично: “Не, не дойде. Един мъж първо посяга на една жена, след това живеят известно време, след това жената вижда, че мъжът ще си тръгне, или мъжът вижда, че жената ще си тръгне, и тогава правят глупост. След това някой си отива.”
Каквато и да е истината, двамата минават през ритуалната зала. Кумове са им Людмила Живкова и Иван Славков. Преди сватбата Лили се съветва с Ванга. Пророчицата й казва, че двамата не са един за друг. Освен това я зарича да не се жени повече от три пъти и да не осиновява дете. Може би затова бракове след този с Янчо няма, а също и отроче, макар че майката на звездата много настоявала за това и дори на смъртния си одър я зарекла да го стори.
Плейбоят и звездата подписват. Обядът е в ресторанта на грандхотел “София”. Тодор Живков не идва, въпреки че мълвата го очаква. Присъства обаче председателят на БЗНС и на Народното събрание Георги Трайков. Лили по принцип е толерирана по земеделска линия – баща й е от тази партия, твърди се, че и самата тя е била член преди демокрацията.
Първата брачна нощ трябва да прекарат във вилата на Такови в Княжево. Янчо обаче си вдига чукалата и оставя булката сама. Прибира се в зори, силно почерпен, и веднага заспива.
“Янчо Таков се държеше доста нафукано, като политбюровски син. Обичаше да важничи. А колкото до това какъв любовник беше, могат да се произнесат и други жени, с които той имаше връзка по време на нашия брак.” Това казва Лили Иванова в едно интервю през 1992 г. Откровенията й придружават първите й голи снимки в сп. “Клуб М”. Сесията за “Плейбой” ще бъде десет години по-късно.
Янчо Таков е най-свестният от всичките й мъже, твърди обаче Кеворк Кеворкян, с когото двамата водят “Всяка неделя” в началото й. Двамата едва ли са в прекрасни отношения. Поне Янчо не обича Кеворк, личи от интервютата му. Твърди, че той е измислил предаването, а арменецът просто бил подаден от телевизията като втори водещ, защото времетраенето било дълго.
Самият Янчо Таков не говори за бившата си съпруга. Казва, че тя е значима личност. Човек, който сам си е направил името. “Лили Иванова беше тогава суперзвезда. Говоря за края на 60-те години. Тя е пълен професионалист и това й личи. Едно име е градила тя цял живот, независимо на каква цена.”Това е оценката му 30 и няколко години по-късно.
След сватбата Янчо придружава Лили, Тончо Русев и Генко Генков – шефа на “Златният Орфей”, в Чили, на фестивал във Виня дел Мар. Клюката разказва, че Генко е трябвало да положи доста усилия, за да уреди и Янчо на разноски на домакините. На всичкото отгоре багажът на Тончо Русев се изгубил в самолета, та доста от парите на групата отишли да го облекат.
Във Виня дел Мар мъжете се развличали по ресторантите, а певицата стояла сама в хотела. На първото й участие я освиркали бурно. Като чула името й, публиката решила, че е рускиня и мощно задюдюкала. Втората вечер се случило същото. На третия ден конферансието пояснило, че певицата е от страната на розите България. Тогава вече публиката я чула и харесала. “Камино” предизвикала нестихващи аплодисменти. Кметството дало на Лили специална награда. Там тя се срещнала с младия и още неизвестен Хулио Иглесиас. Той се възхитил на гласа й. През 2000 г. испанецът напълни зала 1 на НДК. А след концерта прегърна Лили Иванова и припомни срещата им в Чили: “Помня те. Феноменален глас.”
След Чили Янчо отива войник във Враца. Лили му праща пари и колети и дори го посещава няколко пъти. След казармата Таков-младши започва да се изявява като водещ на “Всяка неделя”, правят го и директор в телевизията. Мацките тичат по него – освен политбюровски син и тв водещ той е кавалер и красавец. А също и комарджия – според различните биографи на Лили правел големи дългове и тя трябвало да ги плаща. На всичкото отгоре доста жени били минали през леглото му, докато тя ходела по турнета.

Марин Петров