Атеросклерозата, цигарите и липсата на движение докарват животозастрашаващия проблем
Аортата може да бъде наречена тръбопровод в нашия организъм. Ако по нея се появи дефект, рано или късно се стига до авария. Това може да се случи, ако се повишава налягането и напорът на кръв в този кръвоносен съд. Тогава наистина е неизбежно той да се спука. А това може да не се допусне, ако болният се подложи на незабавна хирургична намеса.

Състоянието, което предшества спукването на кръвоносния съд, се нарича аневризма - това значи разширяване стените на аортата. Човек, който страда от това нарушение, рискува своя живот във всяка една секунда. Т.нар. спукване в аортата неминуемо влече след себе си много бърз летален изход - за съжаление само 2-3 минути след това болният умира.

Това заболяване е много опасно и коварно,

защото протича без всякакви прояви. Ако все пак има някакви признаци, те зависят основно от разположението на аневризмата. Аневризмата на гръдната аорта се проявява във връзка с това, че разширеният кръвоносен съд започва да притиска съседните органи. Може да се появи дълбока болка в гръдния кош, задъхване, хриплив глас, храчене на кръв, суха кашлица. Повечето аневризми, възникнали в гръдния кош и гръдно-коремните отдели на аортата, са вродени аномалии на съединителната тъкан, от която се състои този кръвоносен съд.

При такива болни аортата е тънка, със синкав оттенък, готова да се спука. Под ръката на хирурга тя буквално се отслоява и разкъсва. Много е трудно човек да доживее до старини с такъв кръвоносен съд, затова необходимостта от операция възниква още в младежка възраст - от 20 до 40 години.

Аневризма на коремната аорта

В 40 на сто от случаите тя случайно се открива при клинично или рентгенологично изследване, защото симптомите при нея са слабо изразени. Може от време на време болният да забележи периодично възникваща болка в корема или гърба, но без ясна локализация и усещане на пулсация. Разширяването на коремната аорта обикновено се предизвиква от атеросклероза.

Кръвоносният съд губи своята еластичност, по стените му се е натрупал калций, правейки вътрешната повърхност на аортата подобна на пясък. Атеросклерозата се провокира от повишено ниво на холестерол в кръвта, от захарен диабет, високо кръвно налягане, стресове. От това нарушение страдат повече мъжете - три четвърти от тях.

ВНИМАНИЕ!
По-голяма част от случаите на развитие на аневризма, почти 80 процента, се предизвикват от атеросклероза на кръвоносните съдове. Рискът може да се намали, ако откажете пушенето, ако ограничите мазната храна и алкохола и не на последно място - да повишите физическата си активност.


В МОМЕНТА НА СПУКВАНЕ НА АОРТАТА БОЛНИЯТ ИЗПИТВА РАЗДИРАЩА БОЛКА В ГЪРДИТЕ

Тя често се приема и смята за друго сърдечносъдово заболяване, например инфаркт на миокарда.

Ако не се вземат веднага спешни хирургични мерки, смъртта след спукването на аортата може да настъпи най-много след 2 часа.

За да не се стигне до такава ситуация, трябва навреме да се проведе изследване. При ултразвук аневризмата може да се открие дори в тези случаи, когато все още няма опасно разширяване на съда, но ще се появи всеки момент.

Най-информативен диагностичен метод при коремната аневризма е рентгенографията. Това е така, защото при тази процедури добре се вижда натрупаният по стените на кръвоносния съд калций.

По-детайлни изследвания са компютърната и магнитно-резонансната томография. Те се провеждат след ултразвуковия метод и позволяват да се определи стратегията за по-нататъшното лечение.

Смята се, че ако диаметърът на аневризмата е по-малък от 5 см, няма голяма опасност от спукване на кръвоносния съд. При по-големи размери рискът се увеличава.

ОПЕРАЦИЯТА СЕ ИЗВЪРШВА ОТ ХИРУРГ С ДОКАЗАН ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

Консервативно лечение на аневризмата се прилага само ако има абсолютни и сериозни противопоказания за провеждане на операция - напреднала възраст, съпътстващи системни заболявания и много други. Но така или иначе, най-често за лечение на това състояние се прилагат хирургичните методи.

Ето кои са те:

- Имплантация на синтетична протеза. Изкуственият кръвоносен съд притежава добра биологична съвместимост и може да съществува в човешкия организъм неограничено време.

Такава операция може да се проведе от хирург с много висок професионализъм. Такъв, който може да владее виртуозно техниката.

Най-трудно се оперират гръдните и гръдно-коремните аневризми. Тези хирургични манипулации са много продължителни и сложни, защото се осъществяват в условията на изкуствено кръвообращение.

Цялостна операция се провежда при всички видове аневризми, но на коремната част от аортата може да се приложи и по-щадящ и слаботравматичен метод на лечение.

- Методът на стендиране. Чрез пункция в бедрената артерия в аортата се вкарва метален стенд, покрит отвън със специална тъкан.

В аортата той се отваря и по този начин укрепва стените на кръвоносния съд, като по този начин го предпазва от спукване.

След такава операция болният е длъжен постоянно да поддържа нормално кръвното си налягане и да избягва прекаленото натоварване.