26-годишната родилка Запряна Коледарова умря заради 4200 лв.

Кои са кредиторите на болница “Св. София”?

Кои са кредиторите на болница “Св. София”?

Резултат от проверката на здравното министерство за смъртта на 26-годишната родилка Запряна Коледарова все още няма, въпреки че тя трябваше да приключи в понеделник. Младата жена почина миналата седмица след секцио в болницата на семейство Мазнейкови „Св. София". До момента от министерството са изискали писмени обяснения от всички, ангажирани с лечението й. От събраната до момента документация не може да се направи категорично заключение за причината, довела до леталния изход, респективно адекватността на лечебния процес и действията на медицинските специалисти, усукаха се от здравното министерство.

Съпругът Христо Коледаров очаква резултатите от медицинското разследване, за да подаде жалба в съда срещу д-р Валентина Мазнейкова.

Какво се е случило според неговите разкази в различни медии: На 4 март вечерта в Петрич (семейството е оттам) бременната в осми месец жена вдига 38 градуса температура. Местните медици предписват течен аналгин. На следващия ден, като видяла изследването на урината, лекарката на Запряна се уплашила и казала, че трябва да влиза в болница и да ражда. Бъдещите родители решават да отидат в София, в частната болница "Св. София", чиито собственици са семейството доктори Мазнейкови. "Защото те са от Петрич и в града за клиниката им се говори, че е на високо ниво. А аз исках най-доброто за жена ми и детето, независимо какви пари щяха да се плащат!" Това разказва съпругът. Дотогава Запряна не е имала никакви оплаквания, редовно е ходила на прегледи и консултации и всичките й резултати са били отлични.

Д-р Мазнейкова е позната сред колегите си гинеколози като много добър специалист по пренатална и ултразвукова диагностика. В родилното отделение в нейната болница са се пръкнали на бял свят отрочетата на звезди от ранга на Азис, Мара Отварачката и пр.

Самата докторка много обича да говори, че обслужва елита.

Неотдавна разказа нашироко пред седмичник колко добри пациенти са били въпросните фолкаджии и колко други елитни пациенти има, но е много дискретна и няма да разказва повече подробности (след като е съобщила доста такива, между другото).

Родилното отделение на "Св. София" е добро, но не луксозно, разказаха пред "ШОУ” пребивавали там. Стаите са с две легла, с баня, което за частна болница не е лукс. Има и един двустаен апартамент за випове. Раждането там струва 1400 лв. нормално, 1800 със секцио. Около него обаче има още куп прегледи и консултации, които вдигат цената до четири-пет бона. Поради това нарастване на цената във форумите в интернет често говорят за клиниката като за “мутри с бели престилки”.

Отделението е добро, но само за безпроблемни раждания, коментират лекари. В него няма постоянно дежурство на педиатър и анестезиолог, те са на повикване, за да им се плаща по-малко, разкриват те. Пак по причина заплащане

средният персонал се състои от стажант-сестри и стажант-акушерки.

Няма истинска реанимация, а реанимационна стая - в нея има монитори, но щом няма постоянно анестезиолог-реаниматор, все едно, че я няма, коментират доктори. Затова по принцип родилките с усложнения трябва да се препращат в големи болници, в които има на разположение всякакви специалисти. Нашите частни болници все още не разполагат с такива, казват медици. Същото се отнася и за проблемните бебета – те са препращани в неонатологии в други болници.

И така, Коледарови отиват в болницата на Мазнейкови. Вземат им 4200 лв. – съпругът показа касовата бележка пред медиите. Пристигнали към осем и половина вечерта, след два часа дошла д-р Мазнейкова, прегледала родилката и казала, че нещата не са страшни и ще се оправят, разказва Христо Коледаров. Пари (така галено нарича Запряна съпругът й ) отново вдига температура. Всеки ден й правят различни изследвания, д-р Мазнейкова изоставя оптимизма и казва, че резултатите са страшни. На 10 март - пет дни след постъпването, викат на консултация онкохематолог, явно подозренията са били за левкемия. Д-р Васил Хрисчев препоръчва незабавно раждане. По-късно той коментира пред медиите: „Като хематолог направих изследване и то показа, че жената няма кръвни заболявания. Тя явно е имала гинекологичен проблем, но аз не съм такъв специалист. Не виждам вина в себе си."

Екипът на д-р Мазнейкова прави секцио. В епикризата от неонатологията на медицинска академия, където е приведено бебето, пише: „Детето се ражда с тежка асфиксия (задушаване), реанимирано и интубирано в родилна зала и на 2,5-часова възраст е транспортирано в неонатологията."

На 13 март правят на Запряна пункция на костен мозък в онкологията - много болезнено изследване. То показва, че левкемия няма. Три-четири дни обаче Пари лежи там. "Тъпчеха я с медикаменти, но състоянието й се влошаваше - ръцете й бяха сини, трепереше, през 20 минути вдигаше 38-39° до 40,5°." Това разказва съпругът пред медиите.
"Ден преди да ни изпишат от онкологията, попаднахме на доц. Дянкова. Тя я прегледа и почти извика: „Момиче, ама

ти не си изчистена след секциото!

Ти имаш инфекция на матката." След толкова лутане някой най-сетне каза какво й е. Ние дори се зарадвахме, че знаем диагнозата. С хиляди връзки и обаждания успяхме да уговорим да приемат Пари в „Майчин дом". Там я прие доц. Николай Доганов. Той потвърди, че има инфекция на матката. 5 дни се опитваха да й помогнат с мощни антибиотици, но тя продължаваше да се влошава. Повръщаше и едва дишаше", продължава разказът на Христо Коледаров. „Още от Петрич е била с много лоши показатели. Накрая имаше сепсис, антибиотиците не помогнаха", обясни доц. Николай Доганов от „Майчин дом", който е оперирал за изваждане на матката.” Много тежък случай.
Няма гаранция за благоприятен изход и ако жената бе постъпила първо при нас", каза още той.
На 26 март оперират Запряна по спешност. Матката й е почти унищожена от инфекцията. Засегнати са червата. Лекари от „Майчин дом" твърдят, че матката е трябвало да бъде отстранена още докато пациентката е била в болницата на Мазнейкови, за да бъде спасена тя. Следва втора операция.

Родилката повече не идва в съзнание. Изпада в кома. След 2-3 дни я местят в реанимацията на ВМА. Там и умира на 4 април. Точно месец след като започва ходенето й по мъките. Сепсис, казват лекарите. Тоест тежко инфекциозно заболяване, развиващо се вследствие заразяване на кръвта. По думите на съпруга й в епикризата е написано “вторична послеродова инфекция“. Според лекарите от ВМА пациентката е починала от полиорганна недостатъчност. „Дойде при нас в много тежка кома, а тя е била изпаднала в безсъзнание още в „Майчин дом". Сепсисът беше засегнал първо матката, след това червата и беше достигнал до белите дробове, сърцето и всички останали органи", коментираха от реанимацията на военна болница. Според лекарите случаят е изключително нелеп.

Д-р Валентина Мазнейкова коментира по телефона за БНТ от Япония, където е заедно със съпруга си, че жената е пристигнала в болницата със сепсис в неясно състояние. Думичката е неясно фибрилно състояние, добавя тя. По думите на съпруга й Христо Мазнейков било направено всичко най-добро за Запряна в границите на добрата лекарска практика. Жената си тръгна на два крака, без разлика в състоянието, откакто беше приета при нас, коментира той.

Д-р Мазнейков е познат в медицинското съсловие като добър ортопед, но доста безпардонен, щом въпросът опре до пари. Казват, че никога не е страдал от липса на средства –

баща му бил навремето шеф на ПАК-Петрич, близък на Тодор Живков,

посрещал много големци и те му отвръщали с подобаващи привилегии и екстри. За д-р Мазнейкова гинеколозите също твърдят, че е добър специалист, но често грубичка с пациентите и много силно обичаща финикийските знаци. За произхода на средствата за построяването на частната им болница “Св. София” клюката спряга сенчести групировки. При откриването й семейството доктори съобщава, че са взели 6 млн. кредит за строителството. Техни колеги-клюкари споменават три пъти по-голяма сума. Казват, че тъй като били притиснати от нуждата да връщат заемите, най-силният им движещ мотив в оказването на медицински услуги бил размерът на заплащането.

Други пък твърдят, че със или без кредит за изплащане отношението било същото. Из медицинските среди се носи клюка, че не е добре да недоволстваш от финансовите си взаимоотношения с клиниката “Света София”, защото можеш да се сблъскаш с мутри по тъмна доба пред къщи.

Елена Арнаутска