Бих подкрепила коалиционно правителство с ГЕРБ, хвърля бомбата “червената лейди” пред “ШОУ”.
Секссимволът на БСП Илиана Йотова е родена през 1964 година. Зодия Скорпион. Възпитаничка е на СУ “Св. Климент Охридски” със специалности българска и френска филология. Работила е близо седем години в БНТ и е минала през всички етапи на кариерата - от репортер до редактор и водеща на “По света и у нас”, а накрая и шеф на дирекция “Новини и актуални предавания”. През 1997 година е поканена от Георги Първанов и Николай Добрев за ръководител на пресцентъра на БСП, в който работи до 2005-а година. След това е избрана за народен представител, а през 2007 г. – за евродепутат.

Илияна Йотова е омъжена. Съпругът й е ръководител на катедрата по ортопедия и травматология във ВМА, доцент. Имат един син Марин, който в момента е студент втори курс европеистика в УНСС.

........................
- Илияна, прощавай, но не мога да не те попитам за твърденията, които се появяват в публичното пространство за по- интимни връзки между теб и президента Първанов, преди това с покойния вече Николай Добрев, а после и с Румен Овчаров?
- /Смее се/. Естествено, че това са клюки. Аз имам един-единствен човек в живота си и, слава Богу, съм все още с него. Никога не сме се разделяли нито за секунда. Имайте предвид, че ние се познаваме още откакто аз бях ученичка в гимназията. И оттогава сме заедно. Що се отнася до тези клюки...

Да, аз съм работила много тясно с Георги Първанов,

който навремето ме покани в пресцентъра на БСП; и с Николай Добрев, лека му пръст, съм работила; и с Румен Овчаров, с когото и до ден-днешен работим заедно. Дължа голяма част от кариерата си на тях и това никога няма да го забравя.

Ако една по-хубава жена се завърти около политиците, знаете, че веднага я свързват с някой лидер. И това е според мен много низката човешка психика. Не всичко минава през леглото. Така че тези хора са ме оценили заради това, което мога, заради това, което съм дала от себе си за каузата. Още повече, че ние сме и семейни приятели и до ден-днешен.

Даже нещо повече от приятели.

Ние сме хора, които сме проверени в най-различни обстоятелства - и тогава, когато сме били на дъното, и тогава, когато сме били на върха. И това ни прави един много сериозен екип, който се разшири през годините. Сега навлизат и много млади хора като сина на Николай Добрев Кирил, с когото сме в прекрасни приятелски отношения. Така че всичко останало аз го отнасям към графата “разни”.

- А вярно ли е, че съпругът ти доц. Андрей Йотов е бил заклет седесар?

- Не. Това са някакви легенди, които се носят още от времето, когато той работеше в “Пирогов”. Знае се, че 90-те години в началото “Пирогов” беше един от клоновете на “Подкрепа” - синьо ядро, синя крепост и т.н. Мъжът ми никога и по никакъв начин не се е занимавал с политическа дейност. Неговата кариера е в съвсем друга област - той скоро ще защити и професурата си. Смея да твърдя, че той е един от най-добрите и търсени лекари що се отнася до ортопедични заболявания.

- Каква е заплатата ти на евродепутат?

- Заплатите на евродепутатите се плащат от националните парламенти на всяка една държава. Така че моята заплата е заплата на българския депутат само че без надбавките, които тук се взимат за участие в комисии, в различни други групи и т. н. Като сума заплатата ми месечно е 1300 лева. Що се отнася до другите доходи, ние

получаваме месечно около 3 000 евро

за поддръжка на нашите офиси. Всеки според собственото си виждане изразходва тези пари. Аз лично сметнах, че е най-добре тези пари да ги използвам, за да се разгласява, да се рекламира, ако щете, европейската тема в България. За тази цел създадох няколко офиса в страната. Тези пари се изразходват за заплатите на млади хора, на студенти, които са изключително добре подготвени по европейската тема. Аз съм ги осигурила финансово, поддържам офисите като наеми, като режийни и по този начин създадох работни места за 16 човека, което струва ми се, че за тези две години е една добра равносметка.

- Каква кола караш?
- Имаме една семейна кола БМВ, която е на около 10 години, и аз имам една лизингова кола, която е на 5 години - мъничка, женска - ситроенче от най-малките. За съжаление е още в сервиз и сигурно след два месеца ще я изкарам оттам. Имаме един апартамент – обикновен, на деветия етаж, имахме къща в Сливница, но след като баща ми почина, я продадохме. Ние със сестра ми предоставихме средствата на майка ми, да е жива и здрава още дълги години. Смятаме, че това е редно и човешко. Майка ми сега живее в Костинброд в другата ни къща, където цял живот са живели с баща ми.

- Спомена баща си д-р Малин Тодоров. Получихте ли обезщетенията от по 10 хиляди лева от убиеца на вашия баща?

- Осъдиха го въпросния убиец на 16 години затвор.

Обезщетението той трябваше да го плати, като продаде собствения си апартамент със съдия изпълнител, и средствата, които дойдоха от тази продажба, ние предоставихме пак на нашата майка, защото считаме, че е въпрос на морал.

- Илияна, как тече животът ти в момента?
- Почти нямам свободно време. Но аз съм такъв човек. Ако някой някога иска да ме убие, трябва да ме затвори три дни вкъщи и нищо да не правя. Обичам динамиката, движението, обичам дори рисковите ситуации. Хората от моята зодия са активни, енергични и дори агресивни, стигащи понякога до крайност.

- А как го приема семейството ти?
- Слава Богу, имам вече достатъчно голям син. Те със съпруга ми се оправят сами. Липсва ми семейството, определено ми липсва синът ми.

- При тази заетост как се справяш с домакинстването?
- Връщам се в четвъртък вечерта, в събота и неделя е моят апогей в това отношение, защото аз много обичам да готвя и да каня гости вкъщи, които да опитват всичките ми “изобретения”. Никога не ползвам готварски книги, а си измислям сама нещата, колкото и екзотично да изглеждат те. Пристрастена съм към две неща - към подправките и към различните видове чай. Може би имам една от най-сериозните колекции чай в България.

Общо взето досега, който е хапнал от моите ястия, ми казва, че ако един ден реша да си сменя професията, трябва да отворя ресторант. Много обичам да въртя и баници, при това си разточвам корите сама. Един от специалитетите ми е теглена баница. Много обичах да правя сладкиши, но напоследък все по-рядко го правя, защото изискват време. Освен това много обичам да подреждам дома си. Другата ми страст са най-различните интериорни решения.

- А имаш ли си домашна помощничка?
- Имам една жена, на която плащам да идва два пъти седмично, просто защото мен ме няма почти през цялата седмица. Има някои неща, които не търпят отлагане. Все пак един дом трябва да се поддържа чист и когато вкъщи са двама мъже, на всички е ясно за какво става дума. Аз съм си сключила един договор с нея и между другото отношенията ни са не като работодател и работник, а по-скоро като приятелки. Аз смятам, че по този начин помагам на жената.

- Преди време си боядисваше косата в червено, а сега гледам, че е почти кестенява. На какво се дължеше страстта към яркочервеното?
- Тогава, когато косата ми беше ярко червена, тя не беше боядисвана. Това си беше моят естествен цвят. А днес цветът е този,

защото повече са белите ми коси, отколкото червените.

При нас е малко наследствено. Аз баща ми, чиято загуба много трудно преживях, ще го запомня само с бяла коса. Така че това е някакъв ген - и аз, и сестра ми сме така и сега разчитаме на химията.

- Ходиш ли често на козметик?

- Да. Аз в това отношение имам много важни принципи в живота. Първо смятам, че нито една жена не може да си позволи да ходи по пеньоар, когато има поне още един човек в къщата, независимо от това дали е нейният съпруг, син и т.н. Веднъж седмично отделям по един или по половин час за среща с моята козметичка. Дали това ще е един масаж или почистваща процедура, но задължително трябва да я приложа. Фризьорите и козметиците за мен са задължителни.

Оттам-нататък ми се струва доста странно, когато мои връстнички тръгват към пластичните операции, към различни други модификации на лицето си.

- Да се върнем малко към политиката. Каква е прогнозата ти за следващите избори?
- Ще бъде една много трудна ситуация, в която няма да има нито една партия, която да е спечелила категорично, независимо дали с малко проценти ще водим ние или ГЕРБ. Сама разбираш, че в тази ситуация много трудно се прави мнозинство и още по-трудно се прави правителство.

- Има ли вариант за коалиция с ГЕРБ?
- Аз вече почти не се вслушвам в това какво говорят ГЕРБ, защото те говорят най-различни неща, които не се сбъдват. За мен най-важното е България да има стабилно правителство и ако трябва да се направи коалиция с ГЕРБ, ако трябва БСП, като спечели изборите тя да покани ГЕРБ, аз ще бъда онзи глас в националния съвет на моята партия, който би призовал да се вземе разумното решение и да се покани в правителството ГЕРБ. За мен е важно в държавата да има спокойствие. И ако ние хвърлим държавата в едно безумие на непрекъснати избори, на едно партийно и политическо боричкане , смятам, че ще извършим най-голямото предателство по отношение на нашите граждани. Затова смятам, че разумът трябва да надделее.

Едно интервю на Александрина Роканова