ЧЕЛЮСТИ
Своенравна ротвайлерка сръфа задника на Стефан Цанев

Бездомните песове вече не са онази страшна напаст, която наказваше българите с повод и без повод близо 20 години. Несравнимо по-голям проблем представляват т.нар. домашни кучета. Въпреки изричната заповед те да се извеждат само с каишка и намордник голяма част от техните стопани рядко се подчиняват на изискването. Било поради мързел, било поради желание домашният им любимец да се напалува на воля или пък комбинация от двете. Така се стига до кървави драми и даже смърт.

За съжаление в 90 на сто от случаите от кучешките челюсти пропищяват съвсем невинни и беззащитни граждани, жестоко наръфани по най-интимните си части.
Особено драстична бе баталията, която се разигра преди време между софиянеца Йордан Ленков и немска овчарка в района на ^Синьото кафе^. Песът, насъскан от своя сайбия, впи зъби в слабините на мъжа и... отхапа част от члена му! Трагедията се разиграла в малките часове, докато жертвата пиела кафе с приятеля си Ивайло Маринов. На съседна маса се настанил обилно почерпен млад мъж в компанията на овчарка без каишка и намордник. След кратка размяна на словесни пасове непознатият насъскал домашния си любимец срещу Ленков. Кучето съвестно изпълнило заръката на стопанина си и наяло до кокал крайниците на Ленков, като почти го оставило без мъжкия му атрибут. Пияният собственик изобщо не направил опит да озапти песа. На помощ на човека се притекли случайни минувачи и успели да го отърват, а след това заедно с приятеля му да го натоварят на частен опел, който го откарал в ^Пирогов^.
Тогава вуйчото на пострадалия - Данчо Велев, обеща кървава вендета. Македонският му нрав нямало да мирне, докато не раздаде справедливост. Собственикът на свирепата овчарка живеел в близост до ^Синьото кафе^ и често тормозел клиентите.
Преди две години тестисите на ученика от Мездра Николай Марковски бяха наръфани от питбула Кариман, собственост на студента от Шуменския университет Владо Цолов. Свирепият екшън се разиграл по време на бирения рокфест ^Край реката^ на стадиона в Мездра. Преди началото на купона пийналият Владо и аверите му принуждавали питбула да лочи бира и го удряли с бутилка по главата. Песът се стресирал от децибелите, алкохола и сбиването в компанията. Настървеният Кариман се метнал изневиделица върху Ники и
щракнал челюсти около чатала му.
Всичко се разиграло за секунди. От скъсания панталон на тийнейджъра шурнала кръв. Лекарите в ^Пирогов^ успели да закърпят Николай и успокоили родителите му, че няма опасност синът им да остане без поколение.
Преди седмица синът на рокаджията Вили Кавалджиев - Радослав-Роро бе жестоко осакатен от куче-убиец. Бившият водещ в телевизия ММ разказва, че инцидентът се разиграл съвсем неочаквано, докато разхождал хъскито си Итън около блока. Изведнъж стафордширски териер, разхождан от тийнейджърка, се метнал върху домашния любимец на Роро и го захапал за гърлото. ^Веднага, след като осъзнах, че кучето ми умира и трябва да направя нещо, скочих, за да ги разделя. Но този звяр се нахвърли срещу мен и в следващия миг видях цялата си китка между зъбите в устата му. Беше като филм на ужасите. Просто го гледах как дъвче ръката ми и чувах пукането на счупените кости. Не знам как оцелях, защото почти нищо не запомних от шока и болката...^, разказва синът на певеца. Негов приятел после го светнал, че захапката на стафордшира се измерва с чудовищните 6 тона, или 100 атмосфери.
У нас някои екземпляри разкъсвали за секунди кочове и овни, които стопаните им пускали, за да ги настървят за свирепите гладиаторски двубои с тлъсти залози.
В резултат на неравната битка Роро получил множество разкъсвания на тъканите и фрактури на костите на лявата ръка. Поради голямата опасност от инфекция той ще бъде подложен на втора операция, когато раните му зараснат, и ще му бъдат поставени метални пластини.
В края на лятото поетът Стефан Цанев също бе нападнат от своенравна ротвайлерка, докато отдъхваше с половинката си Доротея Тончева край язовир ^Батак^. Там бил на почивка и стопанинът на кучето - месарят Мицо от столичния квартал ^Горна баня^, който държи заведението до Централните софийски гробища. Авторът на ^Любовни булеварди^ все гледал да се отърка около породистата Лиза, без да се бои от свирепата й захапка.
^Човече, не се навъртай около кучката! Не виждаш ли, че не те харесва?^, предупреждавал го на няколко пъти стопанинът на песа. Лирикът-драматург обаче си правел оглушки и продължавал да натрапва компанията си на ротвайлерката. В един момент нервите на Лиза не издържали и тя забила зъбите си в задника на Стефан Цанев.
За щастие нямала намерение да го транжира, а само да го сплаши и прогони от ^личното си пространство^, коментираха очевидци на неприятната случка. Съпругът на Доротея Тончева се отървал с уплаха и няколко повърхностни рани. След нападението поетът побягнал към бунгалато си, където актрисата натрила обилно с йод и антисептик поразените части.
В интерес на истината ротвайлерката, сръфала седалището на мастития автор, обикаля “Горна баня” сама и без намордник, но според комшии на стопанина й още не била нападала човек. Само веднъж погнала две безстопанствени палета и ги сдъвкала на две хапки пред смаяните погледи на хората от квартала.
Зачестилите набези на домашни любимци срещу случайни минувачи развърза ръцете на спецовете по бързи пари. Особено се активизираха - по-точно излязоха от нелегалност, дерачите на кучета. Според отлично информирани източници техният тартор се наричал бай Кольо и живеел в Ботевград. Държал огромна част от пазара на кожи (а може би и на месо), а подчинените му били предимно нашенци с мургав тен. Благодарение на техните усилия жителите на региона масово пропищяха за изчезнали четириноги. Първа жертва на дерачите станала баба Василка, която, докато си купувала хляб, останала без любимата си кучка Джесика. Старата жена веднага отърчала до кучкарника, но от Джесика нямало и следа.
^Убиват ги, май ги тровят^, казали й работници от близкия склад за надгробни плочи. Това е кратката и печална история и на много други домашни любимци от района.
Наскоро столичен всекидневник разкри, че някои от пунктовете в Ботевград наистина изкупуват кожи от кучета. Освен това много често в обявите по местната телевизия могат да се видят съобщения и снимки на изгубени кутрета.
Из града плъзнала мълвата, че четириногите се ловят от общинските кучкари. Те обаче не ги затваряли в изолатора, а най-вероятно ги продавали заради кожите им. В много Интернет-сайтове има обяви за изкупуване на кожи от кучета и котки, малки и големи. Цената е между 10 и 20 лева.
Както се вижда, медалът има две страни. Но нека все пак си припомним думите на великата гадателка Ванга: ^Който направи лошо на куче, лошото ще му се върне и нищо добро не го чака^.

Жана АРСОВА

ДОСИЕ
- В края на януари 1995 г. Севлиево настръхна от ужасна трагедия. Вечерта на 26 януари 21-годишната Даниела Иванова бе нападната от четири освирепели песа, когато отивала на среща с приятеля си. Девойката имала неблагоразумието да мине край автосервиза на Милко Стайков, варден от 4 немски овчарки. Двуметровата мрежа изобщо не била препятствие за кучетата, оставени няколко дни без храна и вода. Според съдебния лекар д-р Гайдарски, извършил аутопсията, смъртта на момичето е била бавна и мъчителна. Даниела е имала тежка гръдна травма и разкъсана сънна артерия.
- Жертва на семейната ротвайлерка Сара стана и 5-годишният Жорко от Варна. Кървавата драма се разигра преди време в центъра на морската столица. Хлапето било оставено вкъщи без родителски надзор и било жестоко нахапано от домашната любимка Сара по лицето, крачетата и слабините. Фатално се оказало обаче прегризването на бедрената артерия. 8 минути били достатъчни, за да изтече кръвта от тялото му и момченцето да почине. Според съседи майката и бабата на Жорко въртели бизнес с малките на ротвайлерката, която се окучвала два пъти годишно.
- Тестисите на мъж от Пловдив пострадаха лошо от зъбите на немска овчарка през август 2000 г. Жертва на захапката й стана 51-годишният Стоян Костов. Кървавият инцидент се разиграл при разминаване на пътека зад местно училище. Стопанката била оставила кучето без каишка и стояла на 10-ина метра от него. ^В болницата ме зашиха, направиха ми 8 шева. Тестисите ми бяха разкъсани, а кожата - свалена. Бяха неописуеми болки. Половин година след това не можех да изпълнявам съпружеските си задължения...^, вайка се пострадалият.