ЗАБЛУДИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО
Инфекция, затруднено дишане, бързо разрушаване на емайла на зъбите, дори дефекти в речта - всичко това може да се случи заради малкото чуждо тяло, поставено на езика

Драги специалисти от нашия/вашия вестник! Редовно чета публикациите ви и ги намирам за много полезни и ценни. Сигурно не го чувате за първи път, но държах лично да ви поднеса поздравленията си за добрата работа. Аз се интересувам от следното. По отношение на пиърсинга се пишат и говорят най-различни неща. Някои казват, че е вреден, а други - че той не причинява никаква вреда. Коя е истината? Защото на мен ми се струва, че все пак чуждо тяло в организма не може да бъде съвсем безвредно.
Деян Благоев – гр. Радомир


Напоследък сред младежта се разпространи модата да се поставят халки или други украшения на пъпа, на езика, носа, устните, веждите и дори на половите органи. Младежите смятат, че пиърсингът, ако се спазват хигиенните правила при пробиването, не представлява никаква опасност за здравето. Уви, не е така. По данни на Американската академия по дерматология расте броят на алергичните реакции към никела, който често влиза в състава на използваните украшения. Дерматолозите отбелязват, че алергични реакции могат да възникнат независимо от мястото на пробиването.
Алергичната реакция и инфекцията имат еднакви симптоми, затова понякога е доста трудно да се разпознаят.
Д-р Коен, член на Американската академия по дерматология, по този повод казва: “Обикновено усложненията са във вид на зачервяване, подпухване, сърбеж и парене. Ако традиционното лечение на инфекциите не помага и неприятните усещания продължават - значи това е алергия. Алергичните реакции се срещат по-често от възпаленията. Ако симптомите не са само на мястото на пробиването, а едновременно на няколко места, това прилича повече на алергия. Ако се установи, че е алергия, тя се поддава на лечение с мазане на мястото и махане на опасното украшениe от никел.”
Вицепрезидентът на Немското общество по пластична хирургия Ханс Рудолф също предупреждава желаещите да се разкрасят. По-късно, когато дрънкулката ти омръзне и ти се прииска да се отървеш от нея, може да остане белег. Голяма е опасността от инфекции. Допирът на метала до кожата дава “зелена светлина” на причинителите на много болести и често желанието да си по-оригинален се превръща в алергия и даже във възпаление на лицевия нерв.
С предупреждение към желаещите да се “пробият” се обръща и д-р Джеф Грайг, председател на Британската асоциация на зъболекарите: “Любителите, пробиващи езика си, рискуват да получат не само локално възпаление или заразяване, но поставят под заплаха общото физическо състояние на организма си. Инфекция, затруднено дишане, бързо разрушаване на емайла на зъбите, дори дефекти в речта - всичко това може да се случи заради малкото чуждо тяло, поставено на езика. Не ви препоръчваме да го правите. Хепатит В и С и други опасни инфекции могат да проникнат в организма при използването на нестерилни украшения. Проблемът е в това, че много знаменитости си пробиха езика и много младежи се опитват да им подражават.