За лечебните свойства на достъпния през цялата година зеленчук се знае малко. Днес ще запълним тази празнина със съветите на д-р Мариана Костадинова
<i><b>Д-р Мариана Костадинова сама се е убедила в чудесата, които червеното цвекло може да направи за човешкия организъм. Тя ни изпрати писмо, в което разказва това, в което сама се е уверила за близо десетина години използване на този целебен продукт:</b></i><br /> <br /> &ldquo;В българската кухня цвеклото се използва в сосове, салати, супи и т.н. Но не всички го обичат. Дори и сред моите приятели и роднини почти никой не използва този природен дар. <br /> <br /> <b>Аз също бях като тях, <br /> </b><br /> но на тридесет години ме нападнаха различни болести - падна ми рязко нивото на хемоглобина, откриха ми анемия. Колегите ми предписаха различни лекарства, дори и желязо на прах. Но след приемането му се почувствах много зле, вероятно, черният ми дроб започна да се бунтува. Вливаха ми кръв два пъти, почти по един литър, но след известно време хемоглобинът ми падна отново до около половината от нормата. Постоянно бях замаяна. Който е запознат с това заболяване, разбира за какво говоря. Не знам как щеше да свърши всичко това, но една възрастна жена, моя съседка, след поредния ми престой в болницата ме посъветва да започна да ям всеки ден червено цвекло, независимо под каква форма. Постепенно започнах да използвам този ценен растителен продукт сварен, суров, пиех сок, подсладен с мед.<br /> <br /> <b>След няколко месеца съвсем забравих за анемията!</b><br /> <br /> Седнах да прочета повече за ценните лечебни свойства на червеното цвекло. Още преди 2,5 хиляди години древногръцкият лекар Хипократ включва този зеленчук в списъка на лечебните растения. <br /> <br /> Дори и в онези далечни времена с кисело червено цвекло успешно са лекували инфекциозни заболявания, висока температура, кожни възпаления, а и много други болести. През 16-и век Парацелз първи започва да използва цвеклото за лечение на заболявания на кръвта. <br /> <br /> По пътя на много болести цвеклото подава червен сигнал с помощта на флавоноидите. Те <br /> <b><br /> облекчават съдовите спазми, укрепват капилярите, понижават кръвното налягане, </b><br /> <br /> стимулират образуването на червени кръвни клетки. Кореноплодите на цвеклото съдържат захари, органични киселини - лимонена, ябълчна, оксалова, протеин, пектин, каротин, витамини С, В1 и В2, Е и РР, както и минерални соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод.<br /> <br /> Цвеклото влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина. <br /> <br /> <b>ИЗЧИСТВА ТОКСИНИТЕ И ПОДОБРЯВА ПАМЕТТА</b><br /> <br /> Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, премахва от тялото токсините и тежките метали. <br /> <br /> Съвсем наскоро, в средата на ХХ век, учените са установили, че цвекло може да се прилага успешно при лечението на рак.<br /> <br /> И имам истинско потвърждение за това. Една моя приятелка преди 12 години претърпя операция на рак на стомаха. Премина през химиотерапия и отслабна много. Лекарите казаха на мъжа й, че може да живее още най-много година и половина. Препоръчали є диета и я посъветвали да яде колкото се може повече цвекло под каквато и да е форма. Тогава всички приятели и роднини бяха съкрушени. <br /> <br /> <b>А тя е все още жива <br /> </b><br /> и нека още дълго време да се радва на живота. Тя се храни почти само с цвекло и сирене. Яде цвекло всеки ден, приготвено по различен начин, най-често настъргано на ренде и сварено, леко овкусено с лимон и няколко капки растително масло. Когато се събираме заедно по един или друг повод, или тя си носи с нея цвекло, или ние є приготвяме салата от цвекло и сирене.<br /> <br /> <b>Има противоракови свойства<br /> </b><br /> За разлика от другите зеленчуци, цвеклото и в сварен вид донякъде запазва своите полезни свойства, благодарение на устойчивостта на съдържащите се в него оцветяващи вещества - флавоноидите. Точно те имат противоракови свойства. Затова, ако човек не иска да яде или да пие сок от сурово цвекло, може да го консумирате и сварено. Но, разбира се, за постигне на максимален ефект е най-добре да се пие сок от сурово цвекло. Разбира се, трябва да се спазват следните правила. <br /> <br /> - В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост. <br /> <br /> - Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника. <br /> <br /> - За постигне на терапевтичен ефект сокът трябва да се приема всеки ден, без прекъсване, в продължение на три до четири седмици, по една чаша дневно 10-15 минути преди хранене, леко затоплен. <br /> <br /> - И не може да се приема с друга храна или да се пие с вода. <br /> <br /> - За подобряване на вкуса можете да добавите малко сок от касис, нар и череша, които също съдържат флавоноиди. <br /> <br /> - При високо кръвно налягане и простуда е добре да се приема сок, подсладен с мед.<br /> <br /> - За профилактични цели и за да се поддържа добро здраве, желателно е цвеклото да присъства на трапезата ви най-малко два пъти в седмицата. <br /> <br /> Различните ястия, които се приготвят от цвекло, са много разнообразни и много от тях вие ги знаете. Ще ви предложа само няколко рецепти за приготвяне на цвеклото.<br /> <br /> <i><b>Целебни ястия<br /> </b></i><br /> <b>Цвекло в ябълков сок</b><br /> <br /> Варим измитото, непочистено цвекло 20 минути. Охлаждаме, обелваме, нарязваме на тънки резени или кръгчета - на когото както му харесва повече, поставяме ги в стъклени буркани, заливаме ги с прясно изцеден ябълков сок. <br /> <br /> Стерилизираме по същия начин, както когато консервираме компотите, в зависимост от големината на бурканите. Може да кипнете ябълковия сок и да го излеете в бурканите още горещ - това ще намали времето за стерилизация, но ще намали и количеството на витамините. <br /> <br /> Приготвеното по този начин цвекло е много вкусно и през зимата може да се добавя към супата, салатата или да се консумира просто така.<br /> <br /> <b>Салата от червено цвекло<br /> </b><br /> Настъргва се на рендето едно средно голямо цвекло и към него се добавят ситно нарязани кисели краставички, едно или две варени яйца, една ситно нарязана глава лук и не повече от четири средно големи сварени картофа. Всичко това се подправя с малко сол, една супена лъжица олио и десетина капки от изцеден лимон.<br /> <br /> <b>Яхния от червено цвекло<br /> </b><br /> Три средно големи цвекла се варят непочистени и добре измити 20 минути, охлаждат се с вода и се почистват. <br /> <br /> Настъргват се на средно или едро ренде. 2 глави лук се запържват в растително масло в тиган, прибавят се настърганото цвекло, една чаена лъжичка захар, сол и оцет на вкус или лимонена киселина. Задушава се под похлупак още 15 минути на тих огън. Това задушено цвекло може да се използва като гарнитура към месото или бургера, но може да се консумира и студено, като хайвер.<br /> <br /> <b>Как да го съхраним през зимата<br /> </b><br /> Разбира се, най-добре е кочаните цвекло да се заровят в средно дълбоко гнездо в земята, за да не измръзнат. След като се наредят в един или два реда, отгоре се натрупват нарязани пръчки и върху тях се изсипва пръстта. По този начин цвеклото може да се запази чак до следващата реколта.<br /> <br /> Цвеклото се почиства от пръстта, измива се добре и се нарязва на филийки по дължина. След това се нарежда в буркани, така че да запълнят цялото пространство в буркана и се залива с леко подсолена вода, в която се слага една лъжица оцет, за да не загуби цвеклото цвета си. Съхранено по този начин, цвеклото може да се използва и за салата, и за готвене най-малко две години. По този начин зеленчукът съхранява целебните си свойства и витамините, които съдържа. <br /> <br /> За съжаление в България много малко хора използват червеното цвекло за храна и може би затова страдат от толкова много болести. В Русия този зеленчук е от основните продукти, които се използва за салати, гарнитури, боршове и за правене на сок.