При гастрит и язва спасението е в диетата

Лигавицата на стомаха е много здрава. Тя е в състояние да издържи въздействието на много силна киселина. Но въпреки всичко по различни причини се получават възпаления. Първата по важност и най-разпространена причина е неправилното хранене. Втората - прекарани заболявания или стрес.

Лигавицата на стомаха е много здрава. Тя е в състояние да издържи въздействието на много силна киселина. Но въпреки всичко по различни причини се получават възпаления. Първата по важност и най-разпространена причина е неправилното хранене. Втората - прекарани заболявания или стрес.

Първият остър сигнал, че стомахът не е наред, е силната, остра болка в горната част на корема и киселините след хранене. В такъв случай е по-добре да не чакаме да се повтори, трябва веднага да отидем на лекар. Най-популярната диагностична процедура, с чиято помощ може да се разбере какво става със стомаха, е ендоскопията. Това е инструмент, на чийто край има малка лампичка, и въведен в хранопровода и в стомаха през устата, той показва в какво състояние е лигавицата. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Известни са няколко разновидности на гастрита</b></u></span><br /> <br /> Хроничният ерозивен гастрит например се развива в резултат от въздействието на различни дразнители като лекарствата, възниква при бактериални и вирусни инфекции. Той е съпроводен с кръвотечение или образуване на язва. Често се среща при хора, които злоупотребяват с алкохола.<br /> <br /> Острият стресов гастрит възниква вследствие на внезапна тежка болест или травма. Вирусният или гъбичен се появява в резултат на дълго боледуване или срив на имунната система.<br /> <br /> Едно от най-добре действащите народни средства за понижаване на киселинността на стомаха е сокът от моркови. Ако киселинността е висока, може да се пие в неограничени количества.<br /> <br /> Диетата се назначава при язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични гастрити, при повишена или запазена стомашна секреция, след операции на стомаха. Целта на диетата е да се щади стомашната лигавица, като се ограничат химичните и механичните дразнения. В храната трябва да се съдържат достатъчно пълноценни белтъчини, мазнини и въглехидрати, също и повече витамини В1 и С. Храната трябва да е варена (във вода или на пара) и пасирана, с малко сол, със стайна температура. Трябва да се яде 5-6 пъти на ден на по-малки порции.<br /> <br /> На ден трябва да се приемат: белтъчини 100-110 г, мазнини 100-110 г, въглехидрати 400-450 г, готварска сол 8 г. Калории 3000-3200.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Препоръчват се следните храни</b></u></span><br /> <br /> <u>- Хляб</u> - бял, изпечен предния ден, сухари от бяло брашно, кифлички с ниско съдържание на мазнини, пандишпанени десерти.<br /> <br /> <u>- Супи</u> - млечни с овесени или други ядки, с макаронени изделия, крем супи от пресни зеленчуци (без зеле), плодове, супи от пиле, риба, месо, приготвени с отвара от жито (не от бульон).<br /> <br /> <u>- Основни ястия</u> - от кайма от нетлъсти меса: говеждо, телешко, заешко, пилешко, кюфтета на пара и варени, пудинги, рула, &ldquo;Бьоф Строганов&rdquo; от варено месо, един или два пъти в седмицата цяло парче месо, добре сварено, без мазнини и сухожилия. Добре сварено пилешко без кожа. Нетлъста риба, варена на пара или във вода. Мазнини - краве масло и зехтин.<br /> <br /> <u>- Млечнокисели продукти</u> - заквасено мляко (еднодневна закваска), некисела сметана, извара, суфлета, пудинги от извара на пара или на водна баня.<br /> <br /> <u>- Ястия от яйца</u> - варени рохки яйца и омлети на пара. Зърнени храни - макаронени изделия, овесени, пшеничени и други видове ядки.<br /> <br /> <u>- Зеленчуци</u> - картофи, моркови, тиквички, цвекло, тиква, зелен грах, зелен фасул, карфиол, алабаш, земна ябълка, зелена салата - пюрета, суфлета и пудинги на пара, кюфтета и др.<br /> <br /> <u>- Предястия</u> - хайвер с масло (един - два пъти седмично по 20 г), пастет от варено месо, крокети от риба или месо на пара, желирана в зеленчуков бульон риба.<br /> <br /> <u>- Десерти</u> - варени пасирани (дори претрити през сито), сладки плодове, сурови ягоди, пасиран компот, кисели и желета от сладки плодове, млечни кремове и желета, сладко, мед.<br /> <br /> <u>- Напитки</u> (със стайна температура) - слаб зелен и черен чай, чай с мляко или течна сметана, слаби кафе и какао с мляко, слаба отвара от шипки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, разредени с вода.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Кои са забранените храни при стомашни проблеми</b></u></span><br /> <br /> <u>- Забранени са:</u> силни чай, кафе, какао; месни, рибни, гъбени и зеленчукови бульони, боршове; пържени, пушени и консервирани храни; туршии; тлъсти меса и риби, патешко, гъше месо; пикантни подправки - пипер, горчица, хрян, оцет, чесън; зеле, спанак, лук, краставици; мазни теста - бутер и ронливо маслено; черен и пресен бял хляб.<br /> <br /> <u>- Абсолютно забранени са:</u> алкохол (всякакъв), студени и горещи храни и напитки.<br /> <br /> Лечението със стволови клетки, което доскоро беше обект на научната фантастика, скоро може да се превърне в реалност за пациенти с рак, сърдечносъдови заболявания, счупени кости и парализи. По последни данни към момента в света се провеждат над 600 клинични проучвания със стволови клетки. Учени се надяват с тяхна помощ да създадат нови сърдечни клетки, да изграждат наново счупени кости и да създават очна ретина.