При онкозаболяванията най-важни са профилактиката и ранната диагноза. От карцином на стомаха страдат предимно мъжете
<i>Николай ЯРЪМОВ е шеф на Катедрата по хирургия и началник на Клиниката по хирургични болести към &ldquo;Александровска болница&rdquo;. От 1990 г. досега е републикански консултант по хирургия. Има над 450 публикации в наши и чуждестранни научни списания, автор е на 8 учебника и 4 монографии. Участва във всички световни и европейски конгреси и конференции. <br /> <br /> Главен редактор на сп. &ldquo;Хирургия&rdquo;. Член е на най-елитните международни хирургични и научни асоциации. Специализирал е в Русия и в Англия. Днес светилото в хирургията отговаря на въпросите на в. &ldquo;Доктор&rdquo;.</i><br /> <i><b><br /> - Проф. Яръмов, онкозаболяванията на стомашно-чревния тракт проблем ли са за България?</b></i><br /> - Огромен. Здравната култура на българина е много ниска. Онкозаболяванията на гастро-интестиналния тракт са доста разпространени. Много болни идват при нас - клиниката ни е водеща.<br /> <br /> <i><b>- Тежка хирургия ли извършвате?</b></i><br /> - Много тежка - рак на стомаха, на дебелото черво, на панкреаса, тумори на черния дроб.<br /> <br /> <i><b>- Кой страда по-често от ракови заболявания - мъжете или жените?</b></i><br /> - От рак на стомаха боледуват предимно мъжете. При колоректалния рак съотношението е 1:1.<br /> <i><b><br /> - Кой рак преобладава?</b></i><br /> - Колоректалният. През последните 10 години заболяемостта се увеличи, съответно и смъртността.<br /> <br /> <i><b>- Какво представлява колоректалният рак?</b></i><br /> - Това е тумор на дебелото и на правото черво.<br /> <i><b><br /> - Какви са причините този вид рак да преобладава?</b></i><br /> - Те са много. Една от важните е начинът на хранене. Значение има и обработването на храната. <br /> <br /> Съществуват и генетични фактори. На тяхна база настъпват мутации, които водят до отключване на заболяването.<br /> <br /> <i><b>- Кои са рисковите фактори?</b></i><br /> - Видът храна. Приемът на по-мазни храни. Начинът на употреба и съхранение на хранителните продукти. Особено важно е приготвянето им.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> Микровълновите печки са изключително вредни<br /> </b></u></span><br /> особено в случаите, когато замразено месо се размразява и се обработва. Тефлоновите съдове също са опасни - те имат азбестово покритие. А азбестът е силно канцерогенен. Някои микози в определени храни също са фактор, водещ до канцерогенеза. Предракови състояния - полипи и доброкачествени тумори - могат да отключат тежката болест.<br /> <i><b><br /> - Може ли да се живее без дебело черво?</b></i><br /> - Да. В някои случаи на напреднал язвен колит е необходимо хирургично отстраняване не само на целия колон, но и на ректума и ануса. Но това не пречи да се живее активно.<br /> <br /> <i><b>- Кой орган поема функцията на колона след отстраняването му?</b></i><br /> - Последната част на тънкото черво. Нейният край се изважда през коремната стена на височината на илеума и изпълнява функцията на анус (анус претер). Тази интервенция се нарича илеостомия.<br /> <br /> <i><b>- Кой е следващият по честота рак?</b></i><br /> - На стомаха.<br /> <br /> <i><b>- От какво се предизвиква?</b></i><br /> - В повечето случаи причината не е известна. Съществуват обаче увреждания, наречени преканцерозни, улесняващи възникването му. Такива могат да бъдат атрофичният гастрит, т. нар. чревна метаплазия (състояние, при което стомашната лигавица се изменя и възприема характеристика на чревната лигавица). За важни фактори се приемат наличието на бактерията Хеликобактер пилори, цигарите, прекалената употреба на спиртни напитки. Значение има и киселинността в стомаха. Генетичната причина отново присъства. Има цели родове, които сякаш боледуват профилирано. Това се знае отдавна. Например родът на Наполеон е боледувал от рак на стомаха, включително и той. На световни конгреси е доказано, че е починал именно от рак на стомаха.<br /> <br /> <i><b>- Как се лекува този рак?</b></i><br /> - Само оперативно. Много важна е профилактиката. Болните трябва редовно да правят гастроскопии. Другото важно нещо е ранната диагностика.<br /> <i><b><br /> - Каква е честотата на стомашния карцином?</b></i><br /> - Една трета от различните форми на рак, които засягат мъжете, и една пета от тези, които се срещат при жените.<br /> <br /> <i><b>- Кои са най-важните симптоми?<br /> </b></i><br /> <span style="color: #800000"><u><b>Загуба на апетит и на тегло, необичайна бледност</b></u></span><br /> <br /> <i><b>- Какви са причините за рака на панкреаса?</b></i><br /> - Най-различни. Но клиничната картина тук не е еднаква. Една част от болните пожълтяват. Друга част идват с много силни болки. Точната причина за този вид рак все още не е ясна.<br /> <br /> <i><b>- Има ли рискови фактори?</b></i><br /> - Да. Сред тях са пушенето, алкохолът, захарният диабет, хроничният панкреатит, цирозата.<br /> <br /> <i><b>- Какви симптоми предизвиква?</b></i><br /> - Карциномът на панкреаса е особено коварен, защото първоначално липсват симптоми. <br /> <br /> Впоследствие започват болки, които от горната част на корема се разпростират главно към гръбнака. Ако карциномът увеличи размерите си, той започва да притиска жлъчните пътища, предизвиквайки запушване, а по-късно и бавна поява на жълтеница. В такъв случай болният се оплаква от липса на апетит, загуба на тегло и прогресивна слабост. <br /> <br /> <i><b>- Може ли патологията, върху която работите, да бъде предизвикана от грешки в храненето?</b></i><br /> - Може. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Мазните и пикантните храни определено са грешка в храненето</b></u></span> <br /> <br /> Вторичните жлъчни киселини оказват влияние при рака на дебелото черво.<br /> <br /> <i><b>- Възможно ли е онкологичните заболявания да се лекуват само с лекарства, без да се стига до хирургична намеса?</b></i><br /> - Само с лекарства? Абсолютно невъзможно е. Основното лечение е оперативно, допълнено с т.нар. адювантна терапия.<br /> <i><b><br /> - Много тежки ли са операциите?</b></i><br /> - Едни от най-тежките в цялата хирургична практика.<br /> <br /> <i><b>- Колко време продължава една среднотежка операция?</b></i><br /> - От 2 до 4-5 часа. Има разширени интервенции (блок-резекции); радикални, комбинирани оперативни интервенции, когато туморът е обхванал съседни органи.<br /> <br /> <i><b>- Преди да започнем този разговор вие извършихте две тежки операции. Какви бяха те?</b></i><br /> - Първата беше тежък абсцес на базата на остър апендицит. Втората бе екинокок (кучешка тения) в черния дроб. Пациентката бе жена, а двете кисти - огромни. Иначе почти всеки ден оперирам рак на дебелото черво.<br /> <br /> <i><b>- Кои са най-често срещаните усложения в следоперативния период?</b></i><br /> - Най-често настъпва перитонит. В такива случаи обикновено болните умират. При нас, за щастие, този процент е много малък.<br /> <br /> <i><b>- Кога се прави спешна операция?<br /> </b></i>- Най-вече при усложнени форми на рака. При усложнен рак на стомаха обикновено срещаме кървене или перфорация. При рака на дебелото и правото черво усложненията са пет: илеус (чревно преплитане), абсцеси, инфилтрати, фистули, кървене (остра хеморагия).<br /> <br /> <i><b>- Опасни ли са тези операции?</b></i><br /> - Опасни са, тежки са, но са животоспасяващи. Просто няма алтернатива.<br /> <br /> <i><b>- Какво представлява перитонитът?</b></i><br /> - Това е едно от най-тежките заболявания в коремната хирургия. Представлява възпаление на перитонеума (на цялата коремна кухина) с бактериален произход. Често се свързва с инфекция или с образуването на гной в перитонеалната кухина. <br /> <i><b><br /> - Какво е перитонеална кухина?<br /> </b></i>- Коремница. В нормално състояние тази кухина е съвсем тясна. Но при наличието на болестни процеси в нея могат да се съберат течности, гной и кръв. Малките количества серозна течност, които се намират в кухината, улесняват приплъзването между двата слоя на перитонеума по време на активните и пасивните движения на коремните органи. Това приплъзване може да бъде затруднено поради наличие на сраствания. <br /> <br /> <i><b>- Кои са най-честите причини, които водят до перитонит?</b></i><br /> - Абсцесите, флегмоните и перфорациите.<br /> <br /> <i><b>- Какви са симптомите при перитонит?</b></i><br /> - Силни болки в корема, чувствителност и болезненост при опипване стената на коремните органи, напрежение и подуване на червата, липса на апетит, свързана с гадене и повръщане, повишаване на температурата, характерни изменения, наблюдавани при рентгеново изследване.<br /> <br /> <i><b>- Опасен ли е острият перитонит?<br /> </b></i>- Той е не само опасен. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Той е смъртоносен!</b></u></span><br /> <br /> Отразява се върху целия организъм и води до тежки патологични изменения в състава на кръвта. <br /> <br /> Често организмът на пациента не успява да ограничи разпространението на тежката бактериална инфекция.<br /> <br /> <i><b>- Оставя ли заболяването трайни последици?</b></i><br /> - При млади жени и момичета може да се наруши детеродната способност. Получават се хронични ентерити, колити, придружени с тежки диспептични прояви. На трето място са илеусите.<br /> <br /> <i><b>- След като диагностицирате дадено заболяване, например рак на стомаха, веднага ли пристъпвате към операция?</b></i><br /> - Да. Поставяме диагнозата хистологично. Много често такива болни имат и кардиологични проблеми. След предварителна подготовка веднага се пристъпва към операция.<br /> <br /> <i><b>- Кое е най-важното, което трябва да знаят читателите на вестник &ldquo;Доктор&rdquo;?</b></i><br /> - Че при онкозаболяванията най-важни са профилактиката и ранната диагноза.<br /> <i><b><br /> - Българинът наясно ли е с това?</b></i><br /> - За съжаление - не. Личните лекари - също. Липсва синхрон мужду GP-та и тесните специалисти. С други думи - между доболничната и болничната помощ. Между тях стои пропаст. Не я ли преодолеем, става лошо.<br /> <br /> <i><b>- Идват ли при вас пациенти в напреднал стадий на заболяването си?</b></i><br /> - 40% са в напреднал стадий!<br /> <br /> <i><b>- Това фатално ли е?</b></i><br /> - Абсолютно. <br /> <br /> <b>Едно интервю на Здравка ИВАНОВА<br /> </b><br /> <span style="color: #800000"><u><b>Естрадна певица победи рака<br /> </b></u></span><br /> <i>Популярната в близкото минало естрадна певица Маргарита Горанова победи рака и крои планове за завръщане на сцената. В последните десетина години тя не се е занимавала с музика, тъй като се лекувала от тежката болест. Маргарита Горанова подготвя издаването на албум с най-успешните си песни от 70-те и 80-те години на миналия век. </i><br /> <br /> <b>Сред най-известните песни на естрадната звезда, която е родена в Плевен през 1947 г., са &quot;Под старата стряха&quot;, &quot;Двама&quot;, &quot;Няма възраст любовта&quot;, &quot;Присъда&quot;, &quot;Приказна сила&quot;, &quot;Късен сняг&quot;, &quot;Маргарита&quot;. Участва във филма &quot;Селянинът с колелото&quot;. В близкото минало Маргарита Горанова е пяла рамо до рамо с Кристина Димитрова, Георги Христов, Чочо Владовски, Румяна Коцева, Петя Буюклиева. Плевенчанката има брат-близнак, който се занимава с търговия. <br /> </b><br /> Злите езици твърдят, че навремето Горанова не е давала път на можещите млади певици, тъй като виждала в тях конкуренция. Нейни критици са на мнение, че гласът й не е от запомнящите се. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Звезди преборили коварната болест: </b></u></span><br /> <br /> <i><b>- Маргарита Михнева - журналист<br /> - Ваня Костова - певица<br /> - Николина Чакърдъкова - изпълнител на народни песни<br /> - Иван Балсамаджиев - артист<br /> - Любослав Пенев - треньор на ЦСКА</b></i>