ЗАБРАНЕНА ЗОНА
“Затворниците са пионки, затворът е фабрика за престъпници”

От няколко дни из медиите шета слухът, че в Интернет била пусната и друга, по-хард версия на скандалния видеоклип с извращенията в Софийския затвор, чието авторство се приписва на Янко Ваташки - Лудия.

Говори се, че в нецензурирания вариант той бил хванат в кадър, което изключвало възможността да е заснел перверзните сцени. Главен герой във “филмчето”, което, уж, било заснето по време на честване на рождения му ден - 7 август, отново бил Недко Цигулката, който участва в пародия на кучешки бой и изпълнява “Доко, Доко” в сюжет с мъжки член. Според неофициална информация показаният по Нова телевизия видеоклип е една от версиите, по които работи полицията във връзка с бомбения атентат в апартамента на журналиста от НТВ Васил Иванов.
Засега е ясно само едно - че проверката, разпоредена от зам-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов, е излязла с категоричното становище, че Цигулката е участвал доброволно в оргията.
Няколко души затворници потвърждават, че той продавал тялото си срещу храна, цигари и пари.
Междувременно обвиненият в рекет Ваташки изпадна в диабетна кома и бе откаран в затворническата болница. Предполага се, че това се дължи на обявената от него на 14 април т.г. гладна стачка. “Обявявам гладна стачка в знак на протест срещу полицейския произвол”, който му причинил още преди 6 годиин инсулинозависим диабет и го превърнал преждевременно в инвалид. “Прокурорът от ВКП Марио Стоянов се самосезира от жълтата преса, разпореждайки се да ми бъде повдигнато обвивение във връзка със скандалните клипове от затвора, въпреки че един уважаван заместник-министър с богат опит на магистрат съобщи, че след назначена от него проверка, че по отношение на Недко Цигулката не е упражнявано насилие”, пише още в декларацията си Ваташки.
На 27 април жреците на Темида оправдаха пернишкото страшилище и ортака му Емил Костадинов по обвинението в рекет от 2004 г., но засега Лудия ще остане зад решетките, защото срещу него има повдигнати още обвинения.
Миналата година Ваташки пак поиска да бъде преместен в МВР болница, след като в следствения арест се почувствал зле. Тогава бившият главен секретар на вътрешното министерство ген.Бойко Борисов обяви, че “тъй като у нас здрав арестант не е останал”, МВР щяло да създава спецзвена от лекарски екипи, които да се грижат за болните с “раирани облекла”.
От леглото си в МВР болница Лудия даде сензационно интервю, поместено в интернет медия. Предлагаме ви най-пикантните моменти от “откровенията” на човека, който навремето разлепи собствените си некролози.
За видеоклиповете, показани по Нова телевизия:
“Клиповете ги заснех аз, докато бях в Софийския затвор. Направих го, за да ги приложа към делото, което ще водя срещу България в Страсбург. Исках магистратите там да видят за какво става дума. Какви унижения търпят лишените от свобода и в каква мизерия живеят. Това, което се появи, беше само малка част от кадрите, които съм заснел. В картите имах над 170 клипа и 300 снимки. Снимал съм кофите, в които ходим до тоалетна, пълчищата хлебарки, мръсотията, храната, извращенията. Но не аз ги разпространих. Всъщност, мисля, че кадрите са пуснати от полицията”.
За Недко Цигулката и оргиите на рождения му ден
“Цигулката с пръст не съм го докоснал. За това се кълна в двете си дъщери. Дори много пъти съм го спасявал, когато затворници са го тормозили. Даавл съм му храна, защитавал съм го. Но такива като него в затвора са няколко души. Това са болни хора, аз не мога да ги съдя. Правят всякакви щуротии, театър, маймунджилъци. За тях това е начин на оцеляване. Това за оргиите за рождения ми ден също не е вярно. Кадрите са правени много преди това.
Цигулката, който, уж, не е много добре с главата, като го питах защо се прави на куче и лае, ми отговори: “И на теб да ти дават кучешка храна и ти ще залаеш”.
За нечовешките условия в кауша
“Истината е, че затворниците са пионки, а затворът е фабрика за престъпници. Нищо не се променя. Става все по-лошо. Килиите в Перник, където последно бях задържан, са като шахти. Те са с размери 2,20 на 2,70 м и вътре можеш да направиш само 2 крачки. Няма вентилация, няма естествена светлина. Всичко е потънало в плесен, не може да се диша. Никой, който е принуден да оцелява в такива условия, не може да излезе превъзпитан. Единственият човек в затвора, който се бори за правата на хората там, е Майкъл Капустин”.

ДОСИЕ
• Групата на Янко Ваташки бе задържана през зимата на миналата година в София след акция на НСБОП. Името на родения през 1963 г. в драгомирското село Друган член на известна силова групировка се свързва с рекет и отвличания. Лудия и част от неговата банда - Димитър Василев - Бабаджанеца, Иво Методиев - Диджея и Любомир Стаменов - Боксьора, бяха задържани и през юли 2002 г. по обвинение в отвличане, изнудване, рекет и жестоки мъчения на йорданския гражданин Мохамед Файек Атти. Тогава, след като бандата успяла да получи исканата сума от 20 000 долара, чужденецът бе открит захвърлен в покрайните на столицата с тежки физически травми от побой.
• От полицията припомнят, че още от началото на 90-те Янко Ваташки и организираната от него банда за рекет, изнудване и грабежи действат и в Чехия, и Унгария. Няколко пъти го арестуват и лежи в български и чешки затвори. Запознати твърдят, че е близък с разстреляния преди година варненски наркобос Михаил Манолов - Чешкия, с когото през 2000г. са върлували на територията на Чехия и Унгария. Паралелно с рекета Ваташки е поддържал мрежа от сутеньори и проститутки.
Някъде по това време той се изхитри да инсценира смъртта си, разлепвайки собствените си некролози.
• През февруари т.г. Лудия и негови авери отново бяха задържани при операция в родното му село Друган. В един от задържаните били открити 1 грам марихуана, снаряд, фалшиви банкноти от по 100 долара, а в къщата на Ваташки ченгетата намерили бронирана жилетка, патрони и три радиостанции. Това е третото поред задържане на Лудия за последните три години.