ФЕНОМЕНИ

Мистериозният дух бил във връзка с Ванга

Пловдивският писател Христо Нанев (49 г.) е откривателят на полтъргайста Кики. Както е известно, през 1990 година страната лудна по един полтъргайст и неговата 11-годишна стопанка Даниела. Манията по Кики от Пловдив доби нечувани дотогава мащаби. По въпроса се изказаха дори политици. В десетки вестникарски статии Христо популяризира феномена. А книгата му “Предсказанията на Кики” се превърна в бестселър с 40-хиляден тираж.
Писателят е най-изтъкнатият изследовател на паранормалното. Автор е на 6 езотерични книги. Носител на златната статуетка на асоциация “Феномени”.
От 20 години се занимава с изследвания по психотроника. Научно е доказал, че прераждането и задгробният живот съществуват. С помощта на авторегресия връща хора в миналите им животи и така решава сложните им житейски проблеми от настоящето.


- Ти си човекът, който описа пловдивския полтъргайст Кики първи, публикува доста статии по въпроса, а по-късно написа и книга - как се случи това?
- През 90 година бях директор на едно пловдивско училище и журналист на свободна практика. За 11-годишната Даниела Мичева и нейния полтъргайст научих от комшии на семейството в квартал “Смирненски”. Споделих го с редактора на в. “Искра” и той ме инструктира: “Иди и разобличи тая мистификация”. Отидох и повече от година изследвах феномена. На въпросите Кики отговаряше с почуквания. Кодът беше две почуквания - за “Да”, едно почукване - “Не”, три почуквания “Да” и “Не”. Информацията, която получавахме, идваше от една маса. Сядаш около масата и питаш: “Кики тук ли си?” Чук, чук - тук съм. И почваш да питаш. Аз огледах масата от всички страни. Никой не се докосваше до нея, нямаше кабел, семейството стоеше далеч, накарах ги да вдигнат ръце, крака. Но чукането продължи. Оттам вече започнаха въпросите.
- Какво представлява полтъргайстът и как всъщност се появи Кики?
- Това е весел дух. Сведения за полтъргайсти има още от древността. Явяват се в домове, където живеят деца, навлизащи в пубертета. На тая възраст психиката на малчуганите е по-лабилна и следователно по-отворена за телепатични влияния. Според Ванга Кики бил извънземно с глава на птица и ципи между пръстите. Самият Кики по-късно потвърди това нейно описание, но си остана невидим. Кики се появява най-ненадейно. Около това дете - Даниела, започват да се случват аномалии. Тя беше на десет годинки тогава. Например както си стои и ненадейно й се събуват чорапите. Като си легне, някой й дърпа завивката, пощипва я, закача я. Първоначално родителите й бяха много притеснени. Отначало дори си мислеха, че има някакви психически проблеми. Викат доктор, преглежда я, всичко е наред. Обаче тия ефекти продължават. Почват едни чукания в стаята, местене на предмети. Разбират, че е някакви сила и викат свещеник. Когато отчето си изпълнява литургията, Кики се закача с него - бута му килимявката, дърпа му Библията от ръката. Той не успява да си свърши службата докрай, разкрещял се: “Това е нечиста сила!” Захвърлил Библията и хукнал по стълбите. Това било неговото обяснение.
- Кои са най-интересните случаи от общуването ти с Кики?
- Помня един случай - полицай от Първо РПУ си беше изгубил пистолета. Чакаше го съд. С почуквания обаче Кики указа мястото, където ченгето е изтървало оръжието. Намериха го в ябълковите градини край село Труд. Най-зрелищната проява на Кики обаче беше през 91 г. Пред очите на поне 20 души полтъргайстът вдигна секретен ключ и го прекара през стъклото на прозорец. Изумителното в случая беше, че джамът остана цял. При едно от посещенията ми Кики събори една пералня, веднъж дори ме замери с един чугунов радиатор, който спря на сантиметри от главата ми. Веднъж бяха дошли гости и децата се разпищяха в другата стая. Когато влязохме, видях, че Кики мести масата, която беше отрупана с чаши и чинии. Масата се вдигна на около тридесет сантиметра и тръгна към нас, без никой да я движи. Под нея имаше мъгла. Спря на на около метър от нас. Бяхме ужасени всички. Не се отмести нито една чиния, а течността в чашите не помръдна.
- Още през 90 година питахме Кики ще бъде ли България монархия. Отговорът беше твърдо НЕ. А ще дойде ли царят - Да. Като цар ли - Не. Това звучеше абсрудно, как така ще дойде царят в България, а няма да бъде цар. Никой и не мислеше, че царят може да стане министър-председател.
- През 91 г. го питахме още колко време българинът ще живее за хляба си. Тогава очаквахме кризата да продължи максимум 1-2 години. Кики обаче почука цели 12 пъти. Един католик от град Раковски го пита кога Папата ще посети България. Кики позна не само годината, но също месеца и датата. Всичко, което предсказа, в крайна сметка се сбъдна. По-късно го изледваха Вера Кочовска, Момера Пенчева... Всички влизаха в контакти. Задавахме му всякакви въпроси, включително и на чужди езици - испански, индийски...Отговорите бяха точни. Нямаше нито една грешка. Това говореше, че тук няма телепатия, извличането на информация идваше от някакъв друг източник. Самият Кики твърдеше, че е извънземно, но аз съм убеден, че беше просто полтъргайст.
- В края на 1992 г. шумотевицата около Кики заглъхна, какво се случи?
- Семейство Мичеви спря да приема хора в дома си. Подразни ги това, че журналистите взеха да спекулират с полтъргайста. От името на веселото духче се публикуваха всякакви неверни твърдения. Вестник “Дума” например пишеше: “Кики предрече, че БСП ще спечели изборите”. “Демокрация” пък контрираше със: “Синьо правителство ще управлява България, каза Кики”. Популярността му беше толкова голяма, че книгата, която по-късно написах - “Откровенията на Кики”, се превърна в бестселър. Благодарение на полтъргайста Даниела обиколи половината свят. По покана на различни фондации за работа с деца-феномени тя посети САЩ, Япония, Франция, Австралия. После се появиха публикации в международната преса. Италианските журналисти тогава успяха да заснемат движение на една бутилка във въздуха. Идваха френски журналисти също, а самата Даниела ходи в Япония и Щатите. Американците финансираха тогава пътуването на около 15 деца от различни страни, всички с някакви необикновени способности. Още тогава ловците на мозъци “вербуваха” Даниела. Един месец децата бяха там и им уредиха среща с първия човек, кацнал на луната - Нийл Армстронг. Всяко дете е имало правото да зададе на Армстронг по един въпрос. Даниела му задава тогава следния въпрос: “Вярно ли е, че когато сте кацнали на Луната, извънземните са били там?” Армстронг отговорил само с едно изречение - “Да, но шшшшт, за това да не се говори”. После дълго обсъждахме какво е искал да каже, дали това е една закачка пред едно дете или там наистина е имало извънземни.
- Какво става с Даниела и Кики днес?
- Преди шест години Даниела замина за САЩ, след като завърши английска гимназия. Учеше задочно и работеше като стюардеса във Вътрешни аеролинии, за да се издържа. Завърши, сега записа втора специалност и работи като журналистка. При последната ми среща с Даниела тя ми призна, че Кики все още съществува и е винаги с нея. Но от онези години доста се е променил. Духчето се е кротнало и не правело вече бели. То вече не се закачало с нея, не й пречело по никакъв начин, но когато била в беда, й помагало. Например неведнъж Кики и подсказвал кой билет да изтегли по време на изпит, за да не я скъсат.

Едно интервю на Божидар ТОДОРОВ