ИНФЕКЦИИТЕ

От досадното заболяване страдат цели семейства в България

Гъбички има не само в гората. За съжаление такива има и по нашите крака. Обикновено ги наричаме гъбички по ноктите. Може да е странно, но е факт - човешките гъбички по структурата си почти не се различават от своите горски събратя. Лекарите наричат гъбичните заболявания микоза, а при увреждане на ноктите - онихомикоза.
Как да се борим с този невидим и необикновено жизнен враг?
Гъбичната инфекция е необичайно издръжлива
Гъбичната инфекция е необичайно издръжлива и може да ни изненада навсякъде - в обществената баня, в басейна, във фитнес залата, дори на плажа.
Но най-разпространеното място, където бихме могли да пипнем гъбички, е у дома, от членовете на семейството. Около 60 на сто от заразяванията стават именно по този начин. Една люспичка кожа с гъбички, останала върху общата хавлиена кърпа или върху дрехи и обувки, е достатъчна, за да се засели невидимият враг и върху вашите крака. Но не е само това. Веднага щом ви нападне, той започва да се размножава.
Гъбичките ядат от кожата
Какво се случва, когато гъбичките се настанят върху кожата и под ноктите ни? Те буквално започват “да си похапват” и се държат като паразити. При тях вкусовете са избирателни. Например увреждането на ноктите се предизвиква основно от гъбички, които се наричат дерматофити или дерматомицети. Това са антропофилни гъбички, които се делят на два основни вида - червен трихофитон и интердигитален трихофитон.
Първият вид гъбички увреждат нокътните пластинки както на краката, така и на ръцете, а освен това и всички участъци гладка кожа.
Вторият вид увреждат само ноктите на първия и петия пръст на краката и кожата между третия и четвъртия пръст. Те никога не увреждат китките.
Обичат влагата
Краката, увредени от гъбички, изглеждат така, че болните се стесняват да ги покажат. През лятото ходят със затворени обувки, а гъбичките само това и чакат - те обичат влагата.
Тъй като заболяването започва с увреждане на гладката кожа, не само ноктите изглеждат неприятно и непривлекателно.
Ако човек има някакви травми или цепнатини между пръстите, това е благоприятно за попадане на гъбички на тези места и за развитие на заболяването. В гънките на ходилото се появява сърбеж. Ако лечението не започне навреме, гъбичките се разпространяват и върху нокътните пластинки. Те започват да се променят - уголемяват се и под ноктите се появява рехава маса. Или пък обратно, ноктите стават тънки и се срастват добре с нокътното легълце в областта на предното цилиндърче. Цветът им също се променя - те потъмняват или се оцветяват в жълтеникав или сивкав цвят. Такива симптоми трябва веднага да изострят вниманието ви.
Трябва да знаете, че не е задължително изменените нокти на ръцете и стъпалата да имат гъбичен характер. Съществува заболяване, наречено дистрофия на ноктите, а изменение може да се появи и при кожни, вътрешни или професионални заболявания, както и при нарушения в ендокринната система и витаминния баланс.
Затова първото, което трябва да направите, е да изясните дали вашето заболяване е гъбично, или не.

Полезно за всички
ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ
Много хора години наред се измъчват от гъбички, изпробвали са много средства, но войната се води с променлив успех. Затова най-напред ще ви препоръчаме някои простички правила.
Ако сте били на обществено място, веднага след това измийте краката си със силна струя вода, изтрийте ги със суха кърпа и ги намажете с противогъбичен препарат.
По-сложно е обаче, ако боледува някой от семейството ви. Трябва много добре да обработвате чехлите, обувките, джапанките, които са били в допир със заразени повърхности. А чорапите и терлиците можете да изгладите, след като сте ги изпрали. Това е достатъчно, не е нужно да ги преварявате. По време на лечението трябва да обуете памучни домашни чехли.
Трябва да обработвате обувките си с дезинфекциращи средства, които могат да се купят от аптеката.

ЛЕЧЕНИЕТО Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНО
Лечението може да продължи от три месеца до година и половина. Затова преди началото му непременно трябва да изследвате функцията на черния си дроб. Взема се кръв от вената и се изследват чернодробните проби, също така се определя билирубинът и бъбречните ферменти. Ако всички показатели са в нормата, може да се предприеме лечение.
Ако увреждането на нокътните пластинки е по цялата им площ, включително и в зоната около тях, се назначава противогъбичен препарат с общо действие. Съвременните препарати са високоефикасни, някои от тях са скъпи, но има и съвсем достъпни. Едни са за всекидневно приемане, други се прилагат с прекъсване.
При начални форми на заболяването можете да се ограничите с местно лечение чрез разтвори и мехлеми, а също и с противогъбични лакове.
При по-дълбоко увреждане на нокътните пластини се провежда комбинирано лечение, т.е. съчетаване на противогъбични препарати, които се приемат вътрешно, с външно лечение.
Всяка вечер или през вечер на местата се нанася мехлем, в състава на който влиза размекващо средство. След това нокътната пластинка се изчиства с пиличка.
Помнете, че мехлемите са ефикасни само при комплексна терапия. Това означава, че трябва най-вече да разчитате и да започнете лечението с таблетки, а мехлемът да е съпътстващо средство. Лекарят ще ви назначи най-подходящото за вас лечение.

Имам въпрос, Делка Стойчева, Пловдив
КАК СЕ ПРАВИ ТЕРАПИЯ С ДОМАШНИ СРЕДСТВА?
Достатъчно е обувките да се обработват веднъж месечно
В домашни условия можете да използвате 40-процентен разтвор на оцетна киселина (не трапезен оцет, а есенция). Тя се разрежда почти наполовина с вода и с получения разтвор се намазват вътрешните повърхности на обувките и стелките. След това обувката се завива в найлонов плик и се държи не по-малко от две-три денонощия. Изсушава се, проветрява се и вече се смята за дезинфекцирана.
През целия курс на лечение на един член от семейството е достатъчно обувките да се обработят веднъж месечно.
Може да се използва и 25-процентов разтвор на формалин, който понякога се продава в готов вид в аптеките, но по-често се случва да се взема с рецепта.
Не забравяйте, че ваната у дома трябва да бъде с много чисти стени и дъно. Съществуват много и ефикасни средства за почистване на вана.
Маникюрните ножици се дезинфекцират, като се потапят в спирт и след това се обгарят на пламък.
При най-малкото подозрение търсете лекар
Ако сте открили гъбички у себе си, най-добре веднага се обърнете към лекар в кожно-венерическия диспансер, за да ви направят изследване.
То се състои в следното. Вземат се частици от нокътната пластинка, а ако се наложи и от гладката кожа и се разглеждат под микроскоп за евентуално наличие на гъбички. Ако се наложи, се прави второ изследване - прави се посев от стърготинката на ноктите в хранителна среда, за да се определи какъв е конкретният възбудител.
След това лекарят определя какъв метод на лечение да приложи на болния, за да излекува нокътните пластинки.
Той също така преценява дали до каква степен е увредена нокътната пластинка - дали е уголемена или изтъняла, дали е увредена цялата нокътна площ, или само част от нея.
И естествено, трябва да се запознае с общото състояние на организма - например има ли наличие на някакви съпътстващи заболявания.

Изпитано през вековете
ГЪБИЧКИ ПО КРАКАТА
1. През първата вечер болните места се намазват с йод. На втората се прави смес от 1 супена лъжица хума и 4-5 счукани скилидки чесън и местата се натриват с нея.
2. Три стръка невен се накисват в половин литър силна ракия за 21 дни. 4 супени лъжици от получения извлек се сипват в 3 л вода и краката се киснат в нея за 10 минути.

ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ
200 г лучени люспи се заливат с половин литър водка или ракия. Сместа се оставя да кисне на топло място в продължение на 14 дни и се прецежда. След топла баня с получената настойка вечер болните места се мажат с противогъбичен мехлем.

От пощата на “Доктор”
САМОЛЕЧЕНИЕТО САМО ЩЕ ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО
Може ли да се излекува гъбично заболяване на ноктите самостоятелно, без да се търси лекарска помощ?
Росен Марков - Разград

Преди да предприемете лечение, трябва да се убедите, че наистина имате такова заболяване. Точната диагноза може да постави само специалист на основата на лабораторни изследвания. Той трябва да подбере индивидуално медикаментозно лечение в зависимост от вида гъбички и от вашите индивидуални особености. Самолечението само ще влоши състоянието ви.