ИСТОРИЧЕСКИ СКАНДАЛ
Съпругите на царя умирали при странни обстоятелства

Руският цар Иван IV Грозни се е прославил по цял свят със своята жестокост и див нрав. И личният му живот бил твърде бурен… Ако Книгата на рекордите на Гинес бе писана през ХVI век‚ първата личност‚ попаднала там‚ щеше да е Грозни. Съдете сами: царят имал 7 жени и то по времето‚ когато църквата официално разрешавала само три брака. Броят на любовниците му пък не подлежал на преброяване, а и тогава никой не е водел подобна статистика. Към своите съпруги царят се отнасял по странен начин - ту изпълнявал всяка тяхна заповед‚ ту им устройвал жестоки разправии с леене на кръв. Но нека разкажем всичко поред.

Милостивата и развратната
Годината е 1546. Младият Иван е само на 16‚ но това съвсем не означава‚ че е неопитен в отношенията с жените. Първият си сексуален опит той получава четири години по-рано‚ когато‚ стремейки се да отвлекат подрастващия господар от всичко‚ свързано с държавните дела‚ болярите‚ както е прието да се казва сега‚ му водели момичета.
За четири години през покоите на царя преминали повече от 400 жени, разказват историците. Нито едно от тях не можело да претендира за ролята на бъдеща съпруга на Иван‚ така че съдбата им била незавидна.
Но дошло време царят да се ожени. В палатите били организирани истински сгледи. Девиците кокетливо се взирали в царя‚ но Иван избрал най-скромната и незабележима девойка‚ която стояла встрани от всички. Казвала се Анастасия Захарина.
В летописите се казва‚ че Захарина при целия си тих нрав успяла да повлияе на Иван Грозни. Той например престанал да организира така наречените игри. Това била страшна забава - на площада събирали хора и насъсквали срещу тях гладни мечки.
Няколко години след сватбата им в Москва избухнал пожар и Анастасия използвала цялото си влияние‚ за да помогне на пострадалите. Благодарният народ я нарекъл царица Милостива.
Иван Грозни бил женен за Анастасия четиринадесет години и нейната странна смърт едва не го довела до лудост.
- Съвременната наука е склонна да мисли‚ че първата съпруга на царя е била отровена‚ докато самият той е бил на път - казва кандидатът на химическите науки‚ сътрудникът от Института по молекулярна биология на Руската академия на науките Владимир Ханов. - В парченцата от савана‚ в косите й и дори на дъното на гробницата на Анастасия е открит живак.
След като погребал съпругата си‚ Грозни се впуснал в отчаян разврат. Ето още един цитат от летописите от онова време: “След като царица Анастасия умря‚ царят стана зъл и започна да прелюбодейства диво”. Но след година той се укротил и решил да се ожени повторно.
Тя била дъщеря на черкезки княз и приела християнството‚ за да стане съпруга на царя. На кръщенето я нарекли Мария.
Мария обожавала да присъства на публични екзекуции. “Черкезката с горещи очи гледаше как чупеха в колело ръцете и краката на едни осъдени‚ а други ги варяха живи” - пише в своите дневници английският посланик Джером Горсей.
Когато един от съветниците на Грозни‚ Алексей Адашев‚ му намекнал‚ че царицата няма място на екзекуциите‚ бил пратен на заточение. А всички от семейството му‚ включително дванадесетгодишният му син‚ били изклани. Уж заради заговор срещу Мария.
Развратната черкезка едва ли не открито подпомагала похожденията на Грозни с други жени. Някои дори му водела сама‚ но и не скривала от царя своите любовници.
Вторият брак на Грозни продължил по-малко от първия - девет години‚ а царицата също починала внезапно. Най-вероятно тя била отровена от ненавиждащите я боляри‚ но някои учени предполагат‚ че това е дело на самия Грозни‚ на когото Мария просто била омръзнала.

Една след друга
В личния живот на царя всичко тръгнало наопаки. Неговата следваща страст станала някоя си Марфа Сабурова. Нейният баща не бил богат и затова сватосването със самия Иван Грозни било за семейството абсолютно неочаквано. Но царят си е цар и не може да не се зачете волята му. В скромния московски дом започнали спешни приготовления за сватбата‚ тържеството се състояло и... И след 14 дни Марфа неочаквано починала.
- Има версия‚ че момичето е заличил от лицето на земята братът на предишната съпруга на Иван - казва завеждащият на отдела по археология на музеите в московския Кремъл Татяна Панова . - Твърди се, че три седмици преди тържеството той започнал да ходи в дома й‚ а веднъж й занесъл като подарък захаросани плодове уж от царската трапеза. И след това Марфа започнала да линее.
Грозни продължил търсенето на кандидатка за “овакантената длъжност” на царица‚ но църквата категорично се противопоставила царят да води под сватбения венец още една жена. Тогава му се наложило да излъже‚ че Марфа не е била в леглото му нито веднъж‚ значи не може да се смята‚ че му е била жена.
В началото отношенията на Иван с Анна Колтовска - четвъртата му съпруга‚ се развивали добре. Анна умеела да развлича царя и да му налага волята си. Но…
На 15 април 1572 година край стените на Тихвинския манастир спряла каруца. В нея лежала някаква жена с глава‚ скрита в шубата. Ръцете и краката й били вързани‚ косите й - разпилени. Това била царица Анна‚ която насила била отведена в манастир. Там тя живяла 54 години. А Иван Грозни отново му отпуснал края.
Около година след това събитие се състояла следващата сватба на царя. Този брак се оказал най-краткият и най-печалният. Новобрачната‚ младата Мария Долгорукая‚ още на следващия ден била удавена в езерото. Царят не могъл да понесе факта‚ че е взел жена‚ която не е девствена.
След смъртта на Мария Долгорукая халюцинации започнали да преследват Грозни. По време на един такъв пристъп му се сторило‚ че на купола на църквата на близкото градче Александър‚ където царят прекарвал по-голямата част от времето си‚ седи удавената Мария. Веднага след това видение Грозни заповядал по купола да бъдат нарисувани черни ивици.
Но желанието да има до себе си някоя красавица така и не напуснало Грозни. Доста поостарял‚ през 1575-а 45-годишният цар се сватосва със 17-годишната Анна Василчикова. Протестите на бащата на момичето нямали никакво значение‚ но и в този случай нещата свършили с трагедия. Съпрузите живели заедно само два месеца‚ след което Анна тихо и незабелязано починала. Според официалната версия‚ причината за смъртта й била “гръдна болест”‚ но в летописите се промъква мисълта‚ че Анна е била удушена. Грозни дори не присъствал на погребението на съпругата си и според спомените на съвременниците си дори бил особено весел.
Финал на брачните похождения на царя станало сватосването му с една омъжена жена - Василиса Мелентиева. Тя била изключително красива‚ тщеславна и алчна. Прекрасно разбирала‚ че едва ли ще има честта да се венчае и да стане съпруга на царя‚ но да се нарича царица‚ та дори и непризната от църквата‚ все пак й се искало.
Съпругът на Василиса платил за издигането на жена си твърде висока цена. Царят изпратил при него верните си слуги и те насила налели в гърлото му отровно вино. Скоро след съпруга си към небесата се отравила и самата Василиса. На един от пировете тя‚ както се сторило на Иван‚ кокетливо погледнала придворния болярин, завеждащ лова със соколи, Иван Количев и още на следващия ден лежала в гроба. Жива. С плътно запушена уста и цялата омотана във въжета.

Енциклопедия ^Женски Тайни^
Безпътният начин на живот на Грозни се съчетавал с религиозен екстаз. Почти всяка нощ царят се изкачвал на камбанарията на църквата и започвал да бие камбаната. От всички страни се стичали опричници. След това камбаната замлъквала‚ а в огромния храм‚ слабо осветен от свещите‚ се появявал царят. Прегърбен‚ с лице‚ нарязано от бръчки‚ в мантия‚ с игуменски жезъл в дясната си ръка‚ той правел впечатление на монах отшелник. Започвала служба‚ която продължавала три-четири часа. Служел свещеник‚ но царят през цялото време стоял в олтара и правел поклони до земята. Той толкова усърдно правел това‚ че на челото му постоянно имало подутина.