ИНТЕРВЮ
Доходите на пенсионерите ще се вдигнат, когато стандартът на българите като цяло се повиши

Станчо Тодоров е роден през 1949 г. в с. Близнаци, обл. Варна. Офицер с над 30 г. стаж в повече от 10 гарнизона в цялата страна. Инженер по радиоелектроника, работил е изцяло в противовъздушната отбрана. През 2000 г. се пенсионира, оттогава е член на Националния съвет на партия “Защита” и неин областен представител в гр. Варна. Влиза в 40-ото Народно събрание от листата на Коалиция “Атака”, но още при гласуването на правителството е изключен от парламентарната група (в 3 ч. посреднощ, независимо че групата и до този момент няма приет правилник или устав). Женен, с две дъщери и внук на 1 година.

Г-н Тодоров, Европейският съюз вече определи дата за приемането ни без официално заявени предпазни клаузи. Оттук нататък какво да очакваме?
- Вижте, ние сме си въобще в Европа и аз не смятам, че трябва да има каквато и да е спънка при влизането ни в Европейския съюз, тъй като реално погледнато, ние сме необходими на Европа. Европа постави редица важни условия и изисквания пред членството на България - в области като енергетиката, селското стопанство и икономиката като цяло, които, струва ми се, не бяха приемливи за българската държава. А и ние не направихме никакви възражения по тези особено важни за икономиката ни въпроси, което за мен не е приемливо. Защото не е важно само да влезеш в Европа, а и да си достоен член на този съюз и да имаш икономика, която да е на нивото на икономиките в Европейския съюз. А сега какво се получава? Влизаме в Европа - окей, но стандартът на българина си остава на едно най-ниско ниво, икономиката - също. Влизаш в един съюз като равноправен член, но народът ни се оказва, че въобще не е равноправен - 20 пъти по-ниско платен, с разбита икономика, при това положение българинът въобще не е конкурентоспособен. Европейският съюз е като едно семейство, а всяко семейство си има заден двор. И при тая ситуация вероятно и той (ЕС - бел. ред.) иска да си има такива държави, които да представляват неговия заден двор. А смятам, че това, което българинът очаква, е не да остане в задния двор, а да бъде такъв член, който да има равни права - и по заплащане, и като възможности за икономиката, като начин на живот, и във всяко едно отношение. Аз съм “за” това да бъдем в ЕС, но да бъдем равнопоставени и да имаме развита икономика, конкурентна на другите европейски икономики. Значи, аз се радвам, че ще влезем в Европейския съюз. И знам, че цените не могат да са едно към едно, но нека разликата да е 2-3-4 пъти, не както е сега - 20 пъти. Значи стоките, реално погледнато, са с еднаква стойност, но моят джоб е 20 пъти по-празен от този на германеца, французина и т.н. европейци. Да вземем само това, че един народен представител в България взима толкова пари (заплата - бел. ред.), колкото един социален работник в Германия. Това е нивото в Европейския съюз. Как мислите, трябва ли по този начин да влезем в ЕС?
Да разбирам ли, че не сте оптимист по въпроса, че с влизането ни в ЕС положението на българите ще се подобри?
- Говори се, че с влизането ни в ЕС ще постъпят някакви милиарди евро. Но тези милиарди, според мен, няма да бъдат вложени там, където е необходимо.
Да не би да подозирате, че пак ще потънат в нечии джобове?
- Ами вижте в кои направления постъпват тези средства и кой ги управлява. Като политическа сила това е ДПС, над две трети от средствата отиват там. Реално лидерите на ДПС забогатяха от такива пари. Аз не знам защо управляващото мнозинство реши точно на тези възлови места (където постъпват и ще постъпват много пари) да постави представители точно на тази партия. Защото не е тайна, че тези пари, които постъпват, те се разпределят на основни играчи, които си стават милионери от тези постъпления. Идете във всеки по-голям град, във всяка област и ще видите, че търговете се печелят от едни и същи лица. Аз обикалям много из страната и виждам, че тези средства отиват в строго определени хора, които съответно после стриктно се отчитат в разни каси...
Партийни каси?
- Не само партийни, и частни - всякакви каси, това не е толкова важно, по-важното е, че не отиват там, където е необходимо. Никой не се интересува и не упражнява контрол, да се види кой печели търговете за разпределянето на тези средства. А това са едни и същи хора - това може да се види, да се проследи по документите.
А какво да кажат за присъединяването ни пенсионерите, които са най-зле в момента? Чува ли се нещо за тях, ще предприеме ли правителството някакви мерки, за да не пада още повече стандартът им?
- То не може да се предприеме нещо само за тях. Вижте, хазната е един чувал. Тази година казаха, че е 20 млрд. лв., догодина, да речем, ще е 22 млрд. лв., и тези средства се разпределят. Да речем, да им качим пенсиите пожизнено, ние просто няма откъде да ги вземем тези пари. Но предвид членството ни в Евросъюза ще трябва да се направи нещо, за да се повиши стандартът ни като цяло. Ако минималната заплата се повиши на 300 лв., минималната пенсия ще стане около 160 лв., защото тя се изчислява на базата на минималната заплата. Иначе няма как.
Има ли вероятност (въпреки доклада от 26 септември) ЕС да отложи членството на България заради скандала, който предизвика българският евронаблюдател Димитър Стоянов в Европарламента?
- Ще изкажа лично мнение по въпроса, без да ангажирам с него партия “Защита”. Според мен това изказване е точно определено от партия “Атака” и е с определена насоченост - в политиката случайни явления няма. Някой ги подготвя тези явления. Тъй като много добре знаете, че партия “Атака” не желае влизането ни в Европа, това е едно тенденциозно изказване. Много хора могат да си кажат “Абе, той е младо момче, допуснал е грешка”, макар че това не е оправдание. Това според мен беше направено съвсем целенасочено и ще бъде жалко, ако Европейският парламент вземе някакво становище, неблагоприятно за България.
Прогнозата ви за президентските избори? Или по-точно, какво ще се промени за България, ако сменим личността на президента?
- Има един лидер и всички останали са на едно ниво. Единият претендент на балотажа ще бъде сегашният президент. Всички други, ако спечелят, ще променят малко неща в България. Единствено ако Волен Сидеров спечели, това ще бъде гибел за нацията, връщане поне 20 г. назад и тук ще стане един барутен погреб на Балканите, което смятам, че не е необходимо. Може би сме единствената държава в света, в която човек със заведени три дела, със свален депутатски имунитет, който е излъгал пред съдебните органи (и това се знае със сигурност), без висше образование, без нормално семейство, а доведеният му син прави скандали в Европарламента, може да бъде допуснат до президентски избори. Ако допуснем теоретично, че той спечели - това ли е лицето на България пред света?

Маруся ПАНКОВСКА